Lakókocsiautópálya-matrica – minden, amit tudni kell

autópálya matrica lakókocsival

Honnan tudom meg, melyik matricát vegyem?

Lakókocsi autópálya-matrica – minden, amit tudni kell

Három kérdés, három válasz arról, mikor milyen e-matricát kell váltanod, amikor utánfutóval, vontatott lakókocsival indulsz neki a fesztiválszezonnak. A büntetés túl drága, az alsóbbrendű, ingyenes utakon való kevergés pedig túl sok időt nyel el. Minden érv az autópálya hálózaton való közlekedés mellett szól – nézzük is meg, mit kell tudnod!

Mivel idehaza sajnos nem annyira egyszerű a helyzet, hogy a vontatott lakókocsira nem kell plusz matricát venni, vagy, hogy van erre külön autópálya-matrica díjkategória, kicsit bonyolult a válasz. Összeszedtük ezért a lényeget, amit átfutva azonnal képbe kerülhetsz. Íme, lakókocsi matrica Magyarországon címszó alatt mire készülj, mielőtt útnak indulsz!

Honnan tudom meg, melyik matricát vegyem?

Minden esetben az adott vontatmánytól függ, hogy milyen matricát kell vásárolnod. Vagyis a pótkocsi besorolásából következik a hozzá szükséges autópálya-matrica típus. Ez lehet D1, D2, de akár B2 is, sőt, szóba jöhet akár az U kategória is. A segítség a pótkocsi papírjaiban rejlik: a jármű forgalmi engedélyében szereplő kódok megfejtésével tudod meghatározni a szükséges e-matrica kategóriát.

Amikor egy jármű által vontatott lakókocsi nem nehezebb, mint 3,5 tonna, akkor a vontatást végző jármű díjkategóriája határozza meg, a lakókocsira kell-e külön autópálya-matricát vásárolni. Amennyiben a vontató jármű D1-es, tehát személygépkocsi, akkor a lakókocsira nem, csak magára az autóra kell megváltani a sima, D1-es úthasználati jogosultságot. Ha a vontató jármű D2 vagy B2 díjkategóriába tartozik, már változik a helyzet, Ilyenkor a lakókocsira külön U kategóriájú matricát is váltanod kell, amikor a vontatást végző járműre megveszed a D2 vagy B2 matricát.

Ha a 3,5 tonna összsúly feletti lakókocsi forgalmi engedélyben a „J” mezőben M1 betűkód szerepel, a D2 kategóriába tartoznak, abban az esetben azonban, ha ott M2 vagy M3 olvasható, B2-es matricára lesz szükségünk.

Mennyivel mehetek az utakon?

Ha lakókocsit vontatsz, máris más KRESZ szabályozás érvényes rád. Készülj fel fejben a lassabb közlekedésre, ugyanis a megengedett legmagasabb sebesség kevesebb, mint normál estben:

  • autópályán 80 km/h,
  • autóúton 70 km/h, illetve
  • lakott területen kívül 70 km/h sebességgel haladhatsz maximum.

Lakott területen belül ugyanúgy 50 km/h sebességgel hajthatsz, mint mindenki más.

Van még valami, amit észben kell tartani?

Van, bizony: a gravitáció! Azok az autók, amik után lakókocsit kötöttek, egészen máshogy viselkednek, mint a személygépkocsik. Előzésnél, fékezéskor, autópályára fel- illetve lehajtáskor különös körültekintést igényel a szerelvény irányban tartása. Ha csak teheted, ne az országon átívelő út legyen az első alkalom, amikor lakókocsit húzol. Előző nap tegyél pár tesztkört, kerüld meg a várost vagy legalább egy üres parkolóban gyakorolj. Biztosan nem lesz kidobott idő!

Autópálya-matrica árak

Végezetül pedig összefoglaljuk, 2023-ban mennyiért vásárolhatod meg a szükséges e-matricát – például az autopalyamatrica.hu oldalon. A táblázatban már a bruttó összegeket találod.

autópálya matrica árak 2023