Milyen betegségekre utalhat az alacsony trombocitaszám?

alacsony tromobocitaszám

Az alacsony trombocitaszám, más néven trombocitopénia, azt jelenti, hogy a vérben a vérlemezkék száma a normál érték alá csökkent. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a véralvadásban, így azok alacsony szintje különféle problémákat okozhat, beleértve a fokozott vérzékenységet és véraláfutásokat. Az alábbiakban részletezzük az alacsony trombocitaszám lehetséges okait, tüneteit, kezelési lehetőségeit.

Normál trombocitaszám és eltérések

A normál trombocitaszám felnőtteknél általában 150 és 400 G/l. Amennyiben a trombocitaszám 150 000 G/l alá csökken, trombocitopéniáról beszélünk. Az állapot súlyossága az eltérés mértékétől függően változik:

  • Enyhe trombocitopénia: 100 – 150 000 G/l
  • Mérsékelt trombocitopénia: 50 – 100 G/l
  • Súlyos trombocitopénia: <50 G/l

Az alacsony trombocitaszám tünetei

Az alacsony trombocitaszám tünetei változatosak lehetnek, attól függően, hogy milyen mértékű a trombocitopénia. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

  • Könnyen kialakuló véraláfutások
  • Hosszan tartó vérzés kisebb vágások után
  • Orrvérzés
  • Ínyvérzés
  • Menstruációs vérzés fokozódása
  • Pontszerű vérzések a bőrön

Az Alacsony Trombocitaszám Okai

 

Csökkent termelés a csontvelőben

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a trombociták (vérlemezkék) száma alacsony lehet, az a csontvelőben történő termelés csökkenése. Ez előfordulhat különféle betegségek, rákos megbetegedések, valamint bizonyos típusú anémiák esetén.

leukémia vérképe is árulkodhat az alacsony trombocitaszámról. Leukémiás betegeknél a rákos sejtek elszaporodása kiszorítja a normális vérképző sejteket. A trombociták, vagyis a vérlemezkék felelősek a véralvadásért, és ezek csökkent száma vérzékenységhez és véraláfutásokhoz vezethet. Emellett vírusfertőzések, mint a hepatitis C vagy a HIV, valamint kemoterápia és sugárterápia is hozzájárulhatnak a vérlemezkék csökkent termeléséhez.

Megnövekedett lebontás vagy fogyasztás

Az alacsony trombocitaszámot okozhatja az is, ha a szervezet gyorsabban bontja le vagy használja fel a vérlemezkéket, mint amilyen ütemben azokat termeli. Ez történhet például autoimmun betegségek, mint a lupus és a rheumatoid arthritis esetén, amikor az immunrendszer tévesen a vérlemezkéket támadja meg.

Emellett súlyos bakteriális fertőzések, bizonyos gyógyszerek, terhesség, és ritka betegségek, mint a trombotikus trombocitopéniás purpura és a hemolitikus urémiás szindróma is ilyen hatással lehetnek.

Vérlemezkék felhalmozódása a lépben

Az alacsony trombocitaszám harmadik fő oka lehet, hogy a vérlemezkék a lépben halmozódnak fel. A lép általában segít a fertőzések elleni küzdelemben és a felesleges anyagok szűrésében a vérből. Bizonyos állapotok azonban, mint például a májbetegségek vagy egyes rákos megbetegedések, megnövekedett lépméretet okozhatnak, ami miatt a vérlemezkék a lépben maradnak, és nem kerülnek be a véráramba​.

Diagnózis és kezelés

Az alacsony trombocitaszám diagnózisa általában vérvizsgálattal történik. Ha trombocitopéniát állapítanak meg, további vizsgálatokra lehet szükség az okok felderítésére, beleértve a csontvelő-biopsziát és különböző képalkotó eljárásokat.

A kezelés a kiváltó októl függ. Lehet, hogy csak megfigyelésre van szükség enyhe esetekben, míg súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelés, vérlemezke-transzfúzió, vagy akár csontvelő-átültetés is szükséges lehet.

A lényegesen alacsonyabb trombocitaszám komoly egészségügyi problémákra utalhat, ezért fontos, hogy orvosi vizsgálatok segítségével pontosan meghatározzák az okát és megfelelő kezelést biztosítsanak. Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, mint például gyakori véraláfutások vagy elhúzódó vérzés, azonnal forduljon orvoshoz.

Kép: canva.com