Negatív online vélemények? 5 tipp, hogyan kezeld ezt fogorvosként

női fogorvos pácienssel

Fogorvosként az online jelenléted, hírneved és a pácienseid visszajelzései kulcsfontosságúak a sikered szempontjából. Magyarországon a vélemények elsősorban a Google és a Facebook alapján dőlnek el, amelyek kiváló lehetőségeket kínálnak a pozitív értékelések megszerzésére és új páciensek vonzására. Ugyanakkor ezek az oldalak negatív visszajelzések forrásai is lehetnek, amelyek ronthatják a hírnevedet. Ebben a cikkben megvitatjuk, hogyan reagálj fogorvosként a negatív véleményekre, hogy megőrizd a professzionalizmusodat és javítsd a praxisod hírnevét.

Fogorvosi válaszadás: gyorsan és szakszerűen

A negatív véleményekre való reagálás első és legfontosabb lépése az, hogy gyorsan és szakszerűen, barátságosan válaszolj. A negatív vélemények figyelmen kívül hagyása csak ronthatja a helyzetet, ezért elengedhetetlen a gyors reagálás. Amikor válaszolsz, használj professzionális hangnemet, és foglalkozz a kritikus aggályaival. Ne feledd, hogy más potenciális páciensek is olvassák a válaszodat, ezért fontos, hogy professzionális és udvarias maradj.

Ismerd el a fogászati páciensek aggodalmait

Amikor negatív véleményekre válaszolsz, ismerd el a páciens aggodalmát. Kezdd azzal, hogy megköszönöd a visszajelzést, és kérj elnézést a negatív tapasztalatokért. Ez azt mutatja, hogy érdekel a tapasztalatuk, és szeretnéd helyrehozni a dolgokat. Például írhatsz valami ilyesmit: „Köszönjük, hogy megosztotta velünk a tapasztalatait, és elnézést kérünk a kellemetlenségekért. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy javítsunk a szolgáltatásainkon.”

Nincs időd ilyenekre válaszolni? Megértjük, ezért is vannak marketing szakemberek, akik az egész marketing stratégiádat kialakítják, kezelik a Facebook és Instagram felületeidet, és többek között válaszolnak a pozitív, vagy akár negatív véleményekre is. Ha fogászati marketing, akkor kérd a Marketing Professzorok segítségét!

Fogorvosi kommunikáció: offline beszélgetés kezdeményezése

A negatív vélemények kezelésének egyik legjobb módja az, ha offline módba kapcsolod a beszélgetést. Megkérheted a pácienst, hogy küldjön privát üzenetet, vagy hívja fel az irodádat, hogy megbeszéljétek az ügyet. Ez azt mutatja, hogy hajlandó vagy foglalkozni az aggodalmaikkal, és megoldást találni. Például írhatsz: „Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot privát üzenetben vagy telefonon, hogy részletesen megvitathassuk a problémát és megoldást találjunk.”

Fogászati magyarázatok és felelősségvállalás

Ha a negatív vélemény egy konkrét problémáról szól, adj magyarázatot a történtekre. Ez azt mutatja, hogy hajlandó vagy felelősséget vállalni az elkövetett hibákért, és elkötelezett vagy a szolgáltatás javítása iránt. Például, ha valaki azt írja, hogy sokat kellett várnia a kezelésre, ismerd el, hogy ez nem szokványos, és magyarázd el az adott nap körülményeit.

Fogorvosi megoldások kínálása

A negatív véleményekre adott válaszok során elengedhetetlen megoldást kínálni. Ez lehet kedvezmény a jövőbeni szolgáltatásokból, ingyenes konzultáció, vagy más kompenzáció. Ha ezek nem megfelelőek, hívd vissza a pácienst, hogy személyesen beszéljétek meg a történteket. A cél az, hogy olyan megoldást találjatok, amely mindkét fél számára megfelelő, és megmutatja, hogy elkötelezett vagy a probléma megoldása mellett.

kép:canva.com