Hogyan segíthetnek a probiotikumok a bőrproblémák kezelésében?

probiotikum hatása a bőrre

Sokszor hallhatjuk a probiotikumok fontosságát a bélflóra egészségében, de nem sokat tudunk arról, hogyan segíthetnek a probiotikumok a bőrproblémák kezelésében. Pedig kutatások támasztották alá, hogy egyes probiotikumok szedése nemcsak a pattanások ellen lehet hatékony, de a rosaeca és az ekcéma tüneteit is enyhíthetik. Ma már nemcsak probiotikus ételek fogyasztásával, de célzottan, probiotikumok szedésével is bejuttathatóak a jótékony mikroorganizmusok.

Hogyan segíthetnek a probiotikumok

A koreai Nemzetközi Mezőgazdasági Egyetem kutatása rávilágított, hogy a probiotikumok nemcsak a bélflóra egészségére és az immunrendszer megfelelő működésére gyakorolnak pozitív hatást, de a bőr minőségére is figyelemreméltó javulást eredményezhetnek.

Azoknak a tesztalanyoknak a bőrképe, akik 12 héten át probiotikumot szedtek és nem placebót, egyértelműen javult, egyenletesebb, szebb lett.

probiotikum hatása a bőrre többek között a ráncok mélységének csökkenését, a feszesség növekedését, a hidratáltabb tapintást jelentette.

A bőrkép pozitív változása az egész testfelületen felfedezhető volt a kutatás alapján, hiszen a probiotikumok stimulálják az immunsejteket, belülről járulnak a gyulladás csökkentéséhez.

Mi a probiotikum

Sokszor hallunk róla, de vajon tudjuk pontosan mi a probiotikum? A probiotikumok a bél mikroflórájának jótékony mikroorganizmusai, melyek nélkülözhetetlenek a bélflóra egészségéhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Születésünktől jelen vannak, de bizonyos esetekben felborulhat az egyensúlyi állapotuk. Például gyógyszerszedés, fertőzések, helytelen táplálkozás, környezeti ártalmak miatt.

Milyen probiotikumok vannak

Van olyan probiotikum készítmény, amelyik csak egyféle mikroorganizumust, más gyártók termékei többféle jótékony baktériumot is tartalmaznak.

probiotikumok hatóanyagai egyszerűbben fogalmazva a mikroorganizmusok, baktériumok. Ha azt szeretnénk megválaszolni, hogy milyen probiotikumok vannak, legegyszerűbben azt lehet mondani, hogy vannak élesztőgomba alapú és baktérium alapú probiotikum készítmények.
Probiotikumok hatása a szervezetre

probiotikum hatásai közé tartozik, hogy gátolják például a kórokozók szaporodását. Benépesítik a bélrendszert, javítják és támogatják az emésztést, segítik az emésztőrendszer egészségének fenntartását, az immunrendszer kiegyensúlyozott működését.

Probiotikum hatása a bőrre

probiotikum hatása a bőrre nemcsak belsőleg, de külső alkalmazás esetén is megmutatkozhat. Manapság több kozmetikai gyártó is alkalmazza a probiotikumokat tusfürdők, testápolók, arcápolási termékek, sminktermékek gyártása során. Azt vallják, a probiotikumok külsőleg a bőrre juttatva is szebb bőrképet eredményeznek, kevesebb lesz a pattanás, az apróbb ráncok ellen is hatékonyak.

Probiotikum a bőrproblémák kezelésére

Antibiotikum kúra esetén a bélflóra egyensúlya felborul, ezért is javasolja mindig a gyógyszert felíró kezelőorvos, hogy szedjünk mellé probiotikumot! Ha a bélflóra egészséges, a jótékony mikroorganizmusok kellő arányban jelen vannak, az immunrendszerünk is hatékonyabb lehet. Kisebb az esélye a gyulladások kialakulásának is.

probiotikumok bőrproblémák kezelésében is eredményt hozhatnak, például egy gyulladásos, viszketéssel, pirossággal járó bőrprobléma esetén, mint a pattanás vagy az ekcéma. Probiotikus bőrápolási készítményekkel pedig kívülről erősíthetjük a bőr védekezőképességét, kórokozókkal szembeni ellenállását.