Hogyan rendezzük be home office-unkat?

home office

A koronavírus járvány márciusban mindenkit karanténba kényszerített és sokan azóta is kevesebbet mozdulunk ki. A veszélyhelyzet mértéke körül heves viták zajlanak, azt azonban mindenki egyaránt megerősíti, hogy 2020 elképesztő változásokat hozott az életünkbe. Ennek kevés pozitív hozadéka közül az egyik, hogy a munkaadók egy része felismerte a home office-ban rejlő lehetőségeket. Nézzük, munkavállalóként hogyan tudunk felkészülni az otthon való dolgozás kihívásaira.

Eszközök

Jó hír, hogy a legtöbb munkaadó már most is támogatja a home office berendezését, de ha nincs is ilyen kezdeményezés, érdemes rákérdeznünk főnökünknél. Annál ugyanis nincsen frusztrálóbb eset, mint hogy a munkaidőnk 50-70%-a megy el a számítógépre vagy egyéb eszközökre való várakozással.

A gyors laptop mellett érdemes jó nyomtatót is vásárolni, amely – általános irodai használat mellett – lehet tintapatronos vagy lézernyomtató is. Az előbbi készülékek szebb színeket adnak, képek nyomtatására leginkább ezt a típust ajánljuk. A Hewlett Packard az egyik legismertebb nyomtatógyártó, ha HP nyomtatót szerzünk be, akkor a HP 304 XL patront ajánljuk hozzá.

Ha főként képeket, rajzokat nyomtatnánk házi körülmények között, akkor egy újgenerációs Canon nyomtató lehet a megoldás. A cég PIXMA sorozata kifejezetten otthoni környezetben végzett irodai munkához készült. Ha ezt a márkát választjuk, akkor a CANON PIXMA TS3351 patront érdemes megvásárolnunk.

Irodatér

Sokan nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy külön szobában, a család többi tagjától szeparáltan tudjunk otthonról dolgozni, azonban ilyenkor is jó, hogy a home office-t keretek közé szorítjuk. Ennek egyik módja az irodasarok kialakítása, amellyel szemben az alábbi elvárásokat támasszuk:

  • Legyen közel az ablakhoz, de ne szemben vele, hogy a napfény elérje az asztalunkat, de ne legyen háttérfény a monitor mögött.
  • Ha csak napi 1-3 órát ültünk eddig íróasztalunknál, kényelmesnek érezhettük, de ha napi 8-10 órát is le kell húznunk, már egyáltalán nem mindegy, hogy milyen magasságban van a számítógépünk. A legjobb, ha állítható magasságú asztalt szerzünk be.
  • A monitor legyen szemmagasságban. Kerüljük a mellmagasságnál lejjebb pozícionált laptopot, mert nagyon fog fájni a nyakunk (és később a fejünk is).
  • A szék legyen állítható és támassza megfelelően a hátunkat. Alternatívaként beszerezhetünk egy fitballt, ami segít munka közben karbantartani az izmainkat.

A fotó forrása:

Pixel-Shot / Shutterstock.com