9 ok, miért jó a halloween!

9 ok miért jó halloween

Halloween elég megosztó ünnep, Magyarországon sok ellenzője is akad, mondván, hogy nálunk halottak napja van, nem halloween, ne fordítsunk hátat a hagyományainknak és majmoljuk az amerikaiakat. Pedig a halloween igen is jó, és hogy miért, itt van mindjárt 9 érv.

Minek az ünnepe halloween és mikor van?

Halloweenre a legtöbb ember amerikai ünnepként gondol, pedig nem Amerikából származik és az eredete egész régi időkre nyúlik vissza.

A kelták egyik legszentebb ünnepe a Samhain volt, ami az újév, valamit a sötét és hideg évszak kezdetét is jelentette. A kelta hit szerint az újév előestéjén, vagyis október 31-én a világ rendje felborul, fellibbennek az evilág és a túlvilág (természetfeletti) közötti határok, és az emberfeletti lények, valamint a halottak szabadon járhatnak köztünk. Számos szertartás kapcsolódott ehhez az ünnephez, amelyeknek a célja az volt, hogy távol tartsák a szellemeket.

Ez a hagyomány később keveredett több római ünneppel, és beépült a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepkörbe.  Az  ősi hiedelmek szerint október utolsó napján az eltávozott lelkek útra kelnek és megpróbálnak visszatérni az élők világába. Az emberek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek, valamint különféle jelmezekbe öltözve próbálták megtéveszteni a szellemeket, hogy azok maradjanak távol otthonaiktól.A halloween szó az „All Hallows Eve” kifejezés rövidítésével alakult ki, és mindenszentek előestéjét jelenti. Mindenszentek november 1-én van, halloween pedig október 31-én.

Miért jó halloween?

Összegyűjtöttünk 9 érvet, hogy miért jó a halloween?

1.Máshogy lehet viszonyulni a halottakhoz!

Magyarországon a halálhoz, halottak napjához szomorúság kapcsolódik. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne máshogy, és hogy aki máshogy viszonyul az illetlen lenne. Mexikóban például a halottak napjában nem a szomorúságot látják, hanem a lehetőséget az ünneplésre, hiszen hitük szerint ezen a napon a holtak felkelnek, és velük együtt ünnepelnek. A mexikói halottak napját látványos jelmezekkel, meghökkentő sminkkel, felvonulásokkal, eszem-iszommal ünneplik, a jellegzetes halottak napi smink a legtöbb halloweeni bulin is megjelenik.

mexikói halottak napja felvonulás

2. Felnőttek is jelmezbe öltözhetnek!

Az egyik ismert halloweeni szokás a jelmezbe öltözés. Magyarországon farsangkor van lehetőség beöltözni, de ebből a felnőttek már ki szoktak maradni. Halloween azért is jó, mert a felnőttek újra gyereknek érezhetik magukat, és kreatív jelmezeket készíthetnek és beöltözhetnek.

halloween jelmezek

3. Csokit lehet gyűjteni, lányoknak is!Másik ismert halloweeni szokás, mikor a gyerekek házról házra járnak és „Treack or treat”, azaz „Csokit vagy csalunk” felszólítással csokit gyűjtenek. Ez a hagyomány a húsvéti locsolkodásra emlékeztet, ahol a fiúk házról házra járnak, és meglocsolják a lányokat, amiért cserébe csokit, ajándékokat, pénzt kapnak. Sok magyar kislány érzi magát kirekesztettnek, hogy a fiúknak milyen jó húsvétkor hogy csokit és pénzt gyűjthetnek, míg ők csak büdösek lesznek a sok kölnitől és mehetnek hajat mosni. Szerencsére halloweenkor a lányok is gyűjthetnek csokit, ezzel kicsit átélve, hogy milyen is lehet a fiúknak a húsvéti locsolkodás.

halloween csoki gyűjtés

4. Töklámpást lehet faragni!

A legtöbb ünnephez kapcsolódik valamilyen kézműveskedés. Ha már profi tojásfestő és mézeskalács figura készítő vagy, kipróbálhatsz valami új dolgot. Töklámpást készíthetsz! A gyerekek is imádni fogják. Halloween tökfaragásról bővebben a linkre kattintva tudsz olvasni.

halloween tökfaragás

5. Bulit lehet szervezni!Az ünnepeknek az is az egyik szerepe, hogy megálljunk egy kicsit a rohanó hétköznapokban, és lehetőséget adjon, hogy a családunkkal, barátainkkal időt töltsünk. A halloweeni buli egy újabb lehetőség, hogy minőségi időt tölthessünk a szeretteinkkel, és egy halloween buli meghívó jó lehetős, hogy felvegyük a kapcsolatot azokkal az ismerőseinkkel, akikkel már rég nem beszéltünk.

6. Finom ételeket lehet enni!

A legtöbb ünnephez jellegzetes ételek is kapcsolódnak, nincs ez máshogy halloween esetében sem! Nem csak édes és sós sütőtökös recepteket lehet enni, de karamellás almát és kreatív módon készített sütiket is!

7. Játszani lehet!

A halloween bulikon a gyerekek és a felnőttek különböző játékokat szoktak játszani. Az egyik legismertebb az alma halászat, de rengeteg egyéb halloweeni játék van, amik vidám perceket okozhatnak. A halloween azért is jó, mert lehetőséget ad a játékra, és a játék lassítja az öregedést,  ahogy George Bernanrd Shaw mondta, „Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk. Hanem azért öregszünk meg, mert elfelejtünk játszani.”

8. Házimozizni lehetHalloweennel összekapcsolódnak a horror filmek, gondoljunk csak a Halloween filmekre. Szerencsére a gyerekeknek sem kell kimaradniuk a mozizásból, van jó pár halloweeni film, ami gyerekeknek készült. TOP 9 halloween film gyerekeknek itt.

9. Jótékonykodni lehet!

Kevesen tudják, hogy jótékony célú gyűjtésnek és adományozásnak kiterjedt hagyománya volt Nagy-Britanniában, a kelta bűbájok, manók, szellemek, és durida varázslók misztikus tüzeinek parazsából táplálkozó halloween időszakában.  Ezt a hagyományt elevenítik fel a budapesti Töklámpás Fesztiválon, ami egyfelől egy töklámpás készítő verseny, másfelől pedig egy jótékonysági rendezvény, ahol a Gyermekétkeztetési Alapítvány számára gyűjtenek tartós élelmiszereket.

Bízunk benne, hogy te is találtál legalább egy érvet, hogy miért jó a halloween.