10 ok, amiért mindenkinek kenderházban kellene élnie

kenderház építés

A 21. századi leendő háztulajdonosok manapság számos kihívással néznek szembe, ha szeretnék megépíttetni álmaik otthonát. Már a kezdeti lépés megtétele is nehéz, hiszen számtalan építészeti megoldással találják szembe magukat, de vajon melyik a legjobb? Ráadásul az sem mindegy, hogy az építőanyaggal és az építkezés során megmaradt törmelékkel mennyire szennyezzük a környezetünket.

10 ok, amiért mindenkinek kenderházban kellene élnie

Mi az a kenderház?

A kenderből történő építkezés több száz éves múltra tekint vissza. Rendkívül időtálló építőanyag. Mi sem bizonyítja jobban, mint a Japánban található kenderház, aminek a kora már meghaladta a háromszáz évet!

A kenderház fala kenderbetonból készül, ami egy környezetbarát anyag.

1. A kenderház fala, a kenderbeton 100%-ban lebomlik

A kenderbeton kenderpozdorja, víz, és mész alapú kötőanyag keveréke. Nem tartalmaz semmilyen mesterséges adalékot, így a falak esetleges lebontása után, vagy a szétszóródott „törmelék” esetében sem kell aggódnunk, hiszen a 100%-ban természetes építőanyag beépül a talajba, illetve komposztálható is.

2. Energiát takarítasz meg, így pénzt spórolsz

A kenderbeton fal és szigetelés is egyben. Mivel kiemelkedően jól szigetel és megtartja a hőt, így sokkal kevesebbet kell hűteni és fűteni a házat. Összehasonlítva egy átlag lakás rezsiköltségével közel 50%-os csökkenést jelent. Bizonyítékként nézd meg a második kenderház tulajdonosával készült interjúnkat:

3. Egyszerű felépíteni

Maga a kenderbeton előállításának a technikája nem bonyolult, így akár egy felelős szakember is elegendő a falaknál. Az akár kalákában felépíthető az épület így gyorsan elkészül, ami a munkaórák, költségek csökkenését jelenti.

4. Karbonnegatív épület

Ha kenderház mellett döntesz, akkor a Földnek is nagyon jót teszel, hiszen az ipari kender CO2-t köt meg és oxigént termel a növekedése során, így a kenderbeton előállítása során több szén-dioxidot távolít el a légkörből, mint amennyit kibocsájt. Számokban, 1 m3 kender szigetelőanyag kb.165 kg. CO2 képes megkötni. A kenderfal folyamatosan szilárdul évek alatt és eközben folyamatosan CO2 köt meg.

5. Nem penészedik

A magas mésztartalom miatt nem penészedik, ezáltal nem csak a falaid maradnak tiszták, de a penészspórákat sem lélegzed be, így az ún. Betegházszindróma sem jelentkezhet nálad.

6. Baktérium- és vírusölő hatás

A mész alapú kötőanyagnak köszönhetően fertőtlenítő, vírus és baktériumölő hatása van.

7. Megfelel a 2021-ben életbe lévő EU-s építési rendeletnek

Mivel 2021-től már csak közel 0 energiamérlegű házak épülhetnek, így a kenderház építésénél nem kell azon aggódj, hogy vajon a házad megfelel-e ennek a rendeletnek. Már 35 cm-től teljesíti.

8. Ellenáll a tűznek, a kártevőknek

Senki sem szereti a rágcsálókat vagy a bogarakat a falban. A mésznek köszönhetően a kenderház falaiba biztosan nem fészkelik be magukat. Gyakorlatilag éghetetlen Tűzzel való besorolása B0

9. Felújításra is alkalmas

A kenderbeton alkalmas régi és új épületek felújítására és szigetelésére is. Renoválásra is előszeretettel használják, továbbá kompatibilis a vályogházakkal, mivel jó pára diffúziós tulajdonsággal bír.

10. Tartós

A kenderből történő építkezés több száz éves múltra tekint vissza. Rendkívül időtálló építőanyag. Mi sem bizonyítja jobban, mint a Japánban található kenderház kora már meghaladta a háromszáz évet.

Ha további kérdésed lenne, keress minket a weboldalunkon! https://kenderhazepites.hu/