Ezeket muszáj tudnod a gurulóállványokról és azok használatáról

építkezés állvány

A guruló állványok kerekeken mozgatható könnyen gurítható állványok, amelyeket létraként használnak. A kisebb gurulóállványokat felújítások és építési munkák során is használják. A nagyobb gurulóállványokat nagyobb gyártócsarnokokban a gyártáshoz vagy a termeléshez használt gépek szereléséhez alkalmazzák. De a lakóházak szigetelése, festése, felújítása során is előkerülhetnek. Természetesen nagyon fontos, hogy a talaj egyenletes jellegű legyen, hogy biztonsággal lehessen használni.

A guruló állványok használata esetén fontos szempont a balesetbiztonság, hiszen a guruló állványok felhasználása széleskörű. Az alumínium állványok elegendő helyet kell, hogy biztosítsanak a szerszámoknak, az anyagoknak, a munkát végzőnek pedig nagy mozgásteret és stabilitást kell, hogy biztosítanak. A gurulóállvány árak megtalálhatók bármelyik webshopban, amely építési eszközöket és anyagokat értékesít.

Milyen anyagból készülnek guruló állványok?

Miután az állványoknál alapfeltétel, hogy könnyűek legyenek de bírják a terhelést, könnyű legyen dolgozni vele, egyszerűen lehessen mozgatni, ezért ezeknek a feltételeknek az alumínium mint anyag felel meg legjobban, kedvező tulajdonságai miatt.

Mennyire balesetmentesek a gurulóállványok?

Egy modern ipari guruló állvány kis helyen elfér, összecsukható, egyszerűen, könnyen mozgatható. A korszerű állványok vízálló járólappal ellátottak, biztonságosak és kényelmesek. Csúszásmentes a talpuk, a biztonságos fellépéshez lépcsőfunkció is megtalálható rajtuk, sőt az oldal tagok létraként is funkcionálnak. Vastag széles járólappal rendelkeznek.

A guruló állványok az igénybevétel ellenére időtállóak, hosszú az élettartamuk, kül- és beltéren egyaránt alkalmazhatóak. Szerszám nélkül is összeszerelhetőek, kerekeik rögzíthetők, így stabil lesz az állvány. Kellően masszívak, így a dolgozókat nem veszélyezteti a magasban történő munkavégzés.

A járólapon történő közlekedésnél egy komplett korlátrendszer védi a dolgozót a zuhanás ellen. Átlós merevítőkkel rendelkeznek, így a szerelés biztonságos és egyszerű, a korlát kereteit helytakarékosan lehet összecsukni. A járólapok közötti távolság maximum 2 méter, így nincs szükség más eszközre a felépítéséhez, kényelmes és biztonságos a bordázott létrafokoknak köszönhetően. A járólapok időjárásállóak és csúszásmentesek. A gurulóállványok a 3-tól a 10 méteres magasságig kaphatóak. Maximálisan 15 méter körüli munkamagassággal lehet rajtuk dolgozni.

A gurulóállványoknak nagy szilárdságú acél kitámasztók biztosítanak optimális stabilitást, 4 méter körüli munkamagasságtól. Fokozott stabilitást 7 méter körüli magasságtól biztosítanak. A kitámasztók teleszkópos, csuklós lábbal biztosítanak biztonságos támasztást és stabilitást nagyobb magosságoknál is. A talaj egyenetlenségek kiegyenlítése érdekében állítható magasságú és fékezhető kerekekkel rendelkeznek.

A gurulóállványok TÜV minősítéssel kell, hogy rendelkezzenek, amelyek meghatározzák a négyzetméterenkénti terhelhetőséget is kilogrammban. Több előírásnak is meg kell, hogy feleljenek a guruló állványok, hiszen a legfontosabb minden esetben a rajta dolgozók biztonsága.

Összegezve

A gurulóállványok kerekekkel rendelkező, így gurítható állványok, amelyeket főként az építési területeken és a nagyméretű gépek karbantartása során használnak. Használatának legfontosabb tényezője a balesetmentesség, így a gurulóállványokat szabvány szerint rendszeresen felülvizsgálják.