Válaszd Horvátországot húsvétkor!

horvátország porec utazás

Horvátország többnyire nyáron népszerű úti cél, mely főként a közelsége miatt kedvelt a hazai nyaralni vágyók körében. Azonban változatos tájai, történelmi látnivalói miatt gyakorlatilag minden évszakban érdemes ide ellátogatni. Számos történelmi kor emlékét őrző városkák és épületek, templomok várják az érdeklődőket, sőt természeti képződményekben is igen gazdag Horvátország. Az izgalmas helyszínek, változatos programok tavasszal is rengeteg élményt tartogatnak az oda utazóknak. Ráadásul ezek a helyszínek könnyen elérhetők autóbusszal, szervezett utazás keretében is. Nézzük mit érdemes megnézni, ha esetleg egy rövidebb húsvéti, tavaszi kiruccanásra indulunk!

Isztriai-félsziget

horvátország krk utazás

Horvátország egyik legcsodálatosabb része vitathatatlanul az Isztriai-félsziget, amelynek számos előnye mellett azt is érdemes kiemelni, hogy csupán 500 km-re fekszik hazánktól. A háromszög alakú félsziget és hangulatos tengerparti kisvárosai a régi idők változatos történelmi világát őrzik. Sokan nem is gondolnák, de számos történelmi kor emléke tárul elénk ezen a csodás helyen: Bizánc, a Római Birodalom és az Osztrák Magyar Monarchia korát idézik a városok. Isztria természeti adottságaiban is igen változatos, hiszen a sziget belső részén inkább a hegyvidéki hangulat az uralkodó, míg a part közelében egymást érik a színtiszta vizű tengerparti sétányok, megannyi kikapcsolódási lehetőséget kínálva az ide látogatóknak.

Ha már eldöntöttük, hogy meglátogatjuk ezt a különleges szigetet, akkor útközben megállhatunk például Zágrábban. Ennek a nyüzsgő városnak, melyet Szent László alapított, sok magyar vonatkozása is van, ráadásul számos kávézójával, éttermével és vásárlóutcájával hívogatja a látogatókat. Reprezentatív épületeinek, tereinek, gyönyörű parkjainak és szökőkútjainak köszönhetően Zágráb napjainkban Európa egyik legzöldebb városának tekinthető.

Talán Horvátország egyik legszebb tengerpartja a Kvarner-öböl. Itt Opatijában tehetünk egy kellemes sétát a Lungomare sétányon, ahol maga Ferenc József és az Osztrák-Magyar Monarchia nemesei is örömmel töltötték idejüket. Felkereshetjük a néhai botanikus kertet, valamint megtekinthetjük a Monarchia korát idéző építészeti remekeket, megcsodáljuk a kristálytiszta vizű tengerpartok és kikötők forgatagát.

Külön érdekesség Porec óvárosa, ahol megtalálható a leírhatatlan szépségű, bizánci mozaikokkal díszített Euphrasius bazilika, melyet méltán választottak meg az UNESCO világörökség részévé. Porec városának apró utcáin barangolva, valóban úgy érezhetjük, mintha a római birodalom korába térnénk vissza. Ha már a közelben vagyunk látogassunk el Motovun erődvárosába is. E város falai a Mirina folyó völgyében haladó kereskedelmi útvonalat védték, a falakon sétálva lélegzetelállító látványban lehet részünk. Itt megkóstolhatunk egy igazi szarvasgombás ételkülönlegességet, sőt haza is vihetünk, mert számtalan módon készítik a helyiek a szarvasgombából készült finomságokat.

Szintén érdemes ellátogatni a közelben lévő Limski-fjordhoz, mely 10 km hosszúságban, megközelítőleg 100 méter magas sziklafalakkal övezve kanyarog a szárazföld belseje felé. Innen folytathatjuk utunkat Rovinj városa felé, melynek épületei egyértelműen tükrözik a velencei uralom stílusjegyeit. A tengerbe nyúló földnyelven épült város legmagasabb pontja ad otthont Szent Eufémia templomának, mely a város védőszentjének szarkofágját őrzi, s melynek harangtornya a velencei Campanile mintájára készült.

Pula városa is számos érdekességet rejt. Ez a horvát város már a római korban nagyon fontos helyszín volt, és jelentőségét az Osztrák Magyar Monarchia idejére csak növelte, hiszen haditengerészeti bázis működött itt. Isztria leghíresebb látnivalója a Pula óvárosának szélén lévő római kori építmény, az impozáns Amfiteátrum, más néven az Aréna. A rendkívül jó állapotban fennmaradt, kolosszális épület a hatodik legnagyobb római amfiteátrum a világon.

Plitvicei tavak

plitvicei tavak

Akiket jobban érdekelnek a természet csodái, azoknak ajánljuk a Plitvicei tavak különleges tórendszerét. Tavasszal is érdemes gyönyörködni Európa egyik legszebb természeti képződményében. A tórendszer Horvátország egyik varázslatos Nemzeti Parkjának részeként, egy erdős hegyek által körülölelt völgyben található és már 1979-től megtalálható az UNESCO természeti világörökségi listáján.

A tórendszert tápláló Bijela rijeka (fehér folyó) és a Crna rijeka (fekete folyó) folyók víztömegével, sodrásával és erejével több ezer éven keresztül vájta, alakította ki a Plitvicei tavak jelenlegi formáját. A Plitvicei tavak rendszere, a tavakat körülvevő hegyek dolomit és mészkő egyvelegéből épült fel. Ahol a kiáradó víz akadályba ütközött, ott alakultak ki a mai vízesések. Mindezekből következik, hogy a Plitvicei tavak – a víz erejének köszönhetően – még ma is folyamatosan alakítják a környezetet, a természeti formákat.

Gyönyörű óvárosok, természeti csodák: kalandozzunk Horvátországban húsvétkor, tavasszal is!