Laptop védelem és karbantartás

mac állvány

Amilyen gyakran használjuk a laptopot, olyan gyakran feledkezünk meg arról, hogy valójában mennyire érzékeny eszközről van szó. Leginkább csak akkor szembesülünk ezzel, ha már megtörtént a baj. Leesett, megrepedt, csere… A laptop legkényesebb része a kijelző, amely könnyen megrepedhet még a legkisebb ütésektől és rázkódásoktól is. Mégis, a kijelző sérülése csak egy a sok lehetséges probléma közül. Nézzük milyen óvintézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy megóvjuk a laptopot a különböző külső hatásoktól, és hogyan gondoskodhatunk arról, hogy a gépünk hosszú éveken keresztül megfelelően működjön.

Mire figyeljünk használat közben?

A laptop legkényesebb része a kijelző

Érzékeny felület, amely erősebb nyomás hatására is könnyen megrepedhet. De már az is épp elég bosszantó, ha az ütés, rázkódás hatására sérülnek a vezetékek, LEDek és emiatt vibrál. A szervizelés apróbb hibák esetén megoldás lehet, de repedés esetén sajnos már a teljes kijelző cserére szorul.

A leggyakoribb balesetek közé tartozik, amikor leesik, lecsúszik a laptop. Elég, ha valaki véletlenül megbotlik a töltőzsinórjában és lerántja az asztalról, ágyról. De az is okozhat problémát, ha a kelleténél erősebben csukjuk le a kijelzőt. És biztos mindenki ismer legalább egy embert, aki szeret mindent egy körben magával vinni a megbeszélésre. Pisai ferdetoronyként halmozva egymásra a füzetet, laptopot és még az ásványvizes palackot is, lehetőleg üvegből, hiszen környezettudatos. Az ilyen típusú extra nyomás nem csak a kijelzőnek nem tesz jót, hiába van összecsukva a laptop. Az így egymásra helyezett tárgyak könnyen szétcsúsznak és máris a földön landol minden. Bár a laptop házak elég strapabírók, kivéve, ha az élére, sarkára esik a készülék, de a kijelző megreped, amit többnyire már csak cserélni lehet.

kijelző tisztító eszköz

Óvjuk a túlmelegedéstől

A kijelző mellett a laptop másik Achilles pontja, a belső alkatrészek védelme. Az ütést, rázkódást a megfelelő laptoptáskával ki tudjuk védeni. Azonban a használat közbeni túlmelegedésről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Kényelmes lehet a kanapén ülve dolgozni – amúgy csak egy ideig az -, miközben a laptop az ölünkben van vagy egy párnával emeljük megfelelő magasságba. Így azonban a laptop szellőzése minimális vagy épp nincs is, a ventilátor nem tudja megóvni az alkatrészeket a túlmelegedéstől. Használjunk inkább laptop állványt vagy laptoptartót, amely több funkciót is ellát egyszerre. Nem csak a túlmelegedéstől óvja az eszközt, hanem megemeli azt, így sokkal kényelmesebb a szemünknek is. Az egyszerűbb állványoktól kezdve, akár egészen mini asztalokig terjed a kínálat. 2in1 megoldásként választhatunk olyan laptoptárolót, amelyben a laptop tok állványként is funkcionál egyszerre.

Szállítás

Használjunk laptop tokot vagy táskát a szállításhoz, lehetőleg olyat, amit kifejezetten erre a célra árulnak. Jó ötletnek tűnhet betenni a normál hátizsákba vagy egy nagyobb válltáskába, de nem is gondolnánk mennyi kárt okozhatunk a készülékben ezzel. Az csak egy dolog, hogy megkarcolódhat a külső borítás, de a táskában lévő folyadékok is károsíthatják az eszközt kívül-belül; elég egy a rosszul lezárt üdítő vagy kézfertőtlenítő. A por és szennyeződés is könnyebben a készülék belsejébe juthat így a táskából, ami megint csak nem tesz jót az eszköznek.

A laptoptáskákat ezzel szemben kifejezetten úgy alakították ki, hogy a táskán belül egy jól elkülönített rekeszbe tudjuk illeszteni a laptopot. A vastag párnázottságnak és a víztaszító anyagnak köszönhetően minimális a veszélye az elázásának. A tárolórekesz ráadásul pont annyira passzos, hogy fixen tartsa a laptopot a táskában, így az nem mozdul el szállítás közben. A puha, szivacsos rész pedig további védelmet nyújt az ütődés, rázkódás ellene, ami a leginkább károsítja az eszköz érzékeny belső szerkezetét vagy akár a kijelző megrepedéséhez is vezethet.

A laptophátizsákot és a klasszikus laptoptáskákat is úgy tervezik, hogy a kiegészítőket is kényelmesen, biztonságosan tudjuk tárolni. Így bőven van hely a töltő, egyéb kábelek, külső tárolóeszközök és az egér számára is.

laptop tok táska

Karbantartás, tisztítás

Óvjuk a laptopot a folyadékoktól, nedvességtől és amennyire lehet a morzsától és portól is. Utóbbiak eltávolításához használhatunk praktikus, finomsörtéjű ecsetet vagy sűrített levegős sprayt. A billentyűzet közül a mini autóporszívóval is eltávolíthatjuk a szennyeződést.

A kijelző tisztításához és a laptop házhoz mikroszálas törlőkendőt használjunk lehetőleg, mivel ez nem karcolja egyiket sem, valamint a törlőkendő sem hagy további szöszöket a felületen. A kijelzőhöz speciális monitor tisztító folyadékot használjunk, mivel ennek összetevői nem marják az érzékeny felületet, kíméletesen távolítják el a szennyeződést. Érdemes a laptoptáskában is tartani a tisztító eszközökből. Az egyesével csomagolt nedves törlőkendők minden táskában elférnek és praktikusak nem csak a laptophoz, hanem telefonhoz is, sőt akár még a szemüvegünk lencséjét is áttörölhetjük vele.

Ne csak kívül, belül is védjük a laptopot!

A külső védelem mellett ne feledkezzünk el a rendszeres biztonsági mentésről sem! Az adatvesztés megelőzése mellett, fontos a frissítések és a vírusvédelem is. Ezekkel nagyban növelhetjük a gépen tárolt információ biztonságát, valamint a hatékony működést.

Képek forrása: ikiegeszitok.hu