A szőlőmetszés 7 aranyszabálya

szőlő metszés

A metszés a szőlőtermesztés egyik legfontosabb feladata. A szőlő metszésével tudjuk elérni, hogy minden évben egyenletesen jó minőségű termést hozzon. Összeszedtük a 7 legfontosabb szabályt, amit a szőlő metszésekor muszáj betartani.

A szőlőmetszés 7 aranyszabálya

1.A szőlőt többször is kell metszeni

A szőlő metszését egy évben többször is el kell végezni. A munka az év elején, télen kezdődik, május második felében egészégügyi metszést kell csinálni, az őszi metszés során pedig azok a tőkék kerülnek sorra, amiket tavasszal kihagytunk.

2. Fontos az időzítés

Nagyon fontos a szőlő metszés időzítése, ellenekző esetben kárt okozhatunk. A téli metszést február végén, március elején kell elvégezni, de csak akkor, ha már nincs fagyveszély. Ha túl hideg van, a szőlőhajtások lefagyhatnak.

Túl későn sem szabad nekiállni a metszésnek, ha akkor csináljuk, amikor már megindult a nedvkeringés, és a metszési felület „könnyezni” kezd, akkor a metszés jelentősen gátolja a sebgyógyulást és gyengíti a szőlőt.

Április elejétől május közepéig egyáltalán nem szabad metszeni a szőlőt.

3. Mi kell a szőlőmetszéséhez?

Oldalvágó metszőollót a legjobb használni a szőlőmetszéshez, de egy kerti fűrészre is szükség lehet a vastagabb, keményebb ágak eltávolításához.

4. Így kezdd a szőlőmetszést

Először az elszáradt, idősebb, fás részeket kell eltávolítani, ehhez jön jól a kerti fűrész. Utána lehet folytatni a munkát a termőcsapok metszésével.

5. Vigyázz a tőkékre

A szőlő metszésekor törekedjünk arra, hogy a seb minél simább és kicsi legyen. Végül védjük le kerti kenőccsel. Ez azért is fontos, mert a metszési sebek támadási felületet jelentenek a kórokozók számára.

6. Nem szabad elfagyott rügyet hagyni a tőkén

Az elfagyott rügyeket mindenképpen el kell távolítani. Úgy lehet megállapítani, hogy egy rügy elfagyott-e, hogy egy éles késsel ketté kell vágni hosszanti irányban. Az egészséges rügynek élénkzöldnek kell lennie, ha barna, akkor fagykár érte.

7. A metszésnél a talajt is figyelembe kell venni

Ha a szőlő jó talajban, trágyázott, öntözött talajban terem, akkor több rügyet kell hagyni a tőkén, mint azoknál a tőkéknél, amik rosszabb minőségű, öntözetlen, homokos talajban vannak. Mindig annyi rügyet hagyjunk a tőkéken, amennyit a szőlő erőnléte elbír.

Nem kell megijedni a metszéstől, némi gyakorlattal könnyen megtanulható. További hasznos tippeket találsz a https://www.grupatopex.com/hu/ oldalon.