5 helyzet, amikor nagy szükség lehet egy jó szivattyúra

szivattyú

Ma már számos helyen alkalmaznak szivattyúkat, legyen szó otthoni, vagy ipari környezetről. A széleskörű felhasználásból fakadóan igen sokféle szivattyúval találkozhatunk. Talán pont a nagy választék az, ami megnehezíti a tájékozódást a szivattyúk világában. Elsőre nehéz lehet felfedezni, hogy mi a különbség a búvárszivattyú, a keringető szivattyú, és a kerti szivattyú között, arról nem is beszélve, hogy mikor melyikre van szükség. Ha a márkákról esik szó, érdemes megjegyezni, hogy a csúcsminőséget a Pedrollo szivattyúk képviselik, megengedhető áron. De nézzük is, hogy mikor lehet szükség szivattyúra, és milyen fajtát válasszunk.

1. Távolsági problémák

Vidéki házaknál, illetve tanyáknál előfordulhat, hogy a távolság miatt nem lehet központi vízhálózatra csatlakoztatni az ingatlant. Ha mégsem szeretnénk lemondani a vezetékes vízről, nagyszerű megoldást kínálnak a hidrofor rendszerek. A hidrofor tulajdonképpen egy házi vízellátó rendszer, ahol a vizet egy szivattyú biztosítja, és egy tartály raktározza.

Egy házi vízmű telepítése jóval olcsóbb, mint a közművek bevezetése. Ráadásul, függetlenséget biztosít, így nem kell tartani az esetleges víznyomás csökkenéstől, vagy az árak növekedésétől sem. A jól beállított házi vízműnek köszönhetően állandó lesz a kívánt víznyomás. Ezt elsősorban a hidrofor tartály teszi lehetővé, ugyanis folytonos nyomás alatt tárolja a vizet. A tartály másik előnye, hogy kisebb vízhasználat (pl. kézmosás) esetén nem kell be- és kapcsolni a szivattyút, így az is hosszabb életű lesz.

Ha vízművet szeretnénk telepíteni, szükség lesz valamilyen természetes vízforrásra, mint például egy fúrt kút, összegyűjtött esővíz, vagy egy ciszterna. A hidrofor rendszer ezt a vizet alakítja át vezetékes vízzé. A rendszer elektromos árammal működik, így azt is elérhetővé kell tenni. Amennyiben mindez rendelkezésünkre áll, a házi vízmű segítségével olcsóbban és környezetkímélőbb módon biztosíthatjuk akár egy komplett lakóház folytonos vízellátását.

2. Kert öntözése

Sokan szeretnék kútból szivattyúzott vízzel öntözni a kertet, erre a feladatra a kerti szivattyú a legalkalmasabb. A kerti szivattyúk általában önfelszívó szivattyúk, vagyis nem vízbe merítve, hanem száraz környezetbe telepítik. A vizet maximum 9 méteres mélységből képes felszívni. A felszíni szivattyúról azt sem árt tudni, hogy fel kell tölteni szállító folyadékkal, mert anélkül nem működik.

A kerti szivattyú esetében a kút vízhozama mellett az öntözés módja is döntő szerepet játszik a megfelelő teljesítmény kiválasztásában. Ha kézzel szeretnénk locsolni, és a szivattyúra csak egy slag kerül (a slag végére pedig egy locsolópisztoly), akkor a legtöbb esetben elegendő egy 50-60 liter/perces szivattyú. Arra azonban figyeljünk, hogy a locsolópisztply nem lehet tartósan zárva, ezzel ugyanis kárt tennénk a szivattyúban. Amennyiben nem lehetséges manuálisan ki- és bekapcsolni a szivattyút, feltétlenül állítsuk be az automatikus vezérlését.

Nagyobb teljesítményű szivattyút válasszunk, ha a locsolást földbe szúrható szórófejek végzik. Ilyenkor már a 4,6 baros típusok is szóba jöhetnek, ezek ugyanis 70-80 liter/perces vízhozamra is képesek.

Ha pedig egy földből kiemelkedő öntözőfejes rendszert szeretnénk működtetni, egész biztosan szükség lesz egy 5,6 baros, 70-100 liter/perces szivattyúra. Azt fontos megjegyezni, hogy itt is, a többi esetben is érdemes szakember segítségét kérni, mivel ők tudják a legkönnyebben meghatározni a szükséges teljesítményt.

3. Ha nagy mélységről van szó

A kerti szivattyúnál láthattuk, hogy maximum 9 méteres mélységből képes felszívni a vizet. De mi a teendő, ha ennél mélyebb kutunk van? Erre jelent tökéletes megoldást a búvárszivattyú vagy merülőszivattyú. A búvárszivattyúkat, mint ahogy a nevük is mutatja, a vízszint alá telepítik. További érdekesség, hogy a búvárszivattyú nem szívja, hanem feltolja a vizet a felszínre.

Igen széles körben felhasználható, hiszen egy mélyebb kerti kút mellett gyakran alkalmazzák mezőgazdasági locsoláshoz is. Az iparban is fontos szerepet kap, a búvárszivattyú ugyanis remekül használható olaj, trágya, de még bor szivattyúzására is. A lényeg, hogy folyékony környezetben működik jól. Ebből következik, hogy elárasztott helyiségek víztelenítésekor is nagy hasznát vehetjük.

4. Szennyvízszivattyú

A szennyvízszivattyúk feladata, hogy egy területet megtisztítsanak a szennyvíztől, vagy szennyezett víztől. Ezek között találhatunk olyan speciális szivattyúkat is, amelyek vágókéssel vannak felszerelve. A kések felaprítják a törmelék darabokat, leveleket és az egyéb nagyobb tárgyakat, ezáltal a víz kényelmesen kiszivattyúzható.

5. Szivattyú mint alkatrész

Az eddigi példák olyan szivattyúkat mutattak be, amik a folyadékot egyik helyről a másikba juttatják el. Léteznek azonban az úgynevezett keringető szivattyúk. Ilyen keringető szivattyúval találkozhatunk a fűtési rendszerünkben, ahol a fűtési vizet egy kazánra csatlakoztatott szivattyú keringeti a rendszerben.

Amikor fűtéshez szeretnénk keringető szivattyút, figyelembe kell venni az általunk használt fűtés típusát, ez ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen teljesítményű szivattyúra van szükség. Radiátoros fűtésnél számít a radiátorok száma, és a fűtési rendszer csöveinek hossza. Padlófűtés esetében sokkal hosszabbak a csövek, ezért nagyobb teljesítményű szivattyúra lesz szükség. Így, mint minden más esetben is, kérjük ki egy szakember véleményét.