Sövénygondozási kisokos: tippek a bámulatos szépségű sövényért

láncfűrész

A sövény oltalmat jelent a szomszédok kíváncsi szemeitől, segít újraosztani a külső tereket és megfelelő gondozás esetén akár a kert ékévé válhat. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan alakítható ki szemet gyönyörködtető élőfal a kertben.

Minden a tervezéssel kezdődik

Ahogy a kertépítés egyéb folyamatainál, úgy a sövény telepítésekor is a tervezés jelenti a nulladik lépést. Érdemes olyan növényt választani, amely a kert adottságaihoz és a saját igényeinkhez is tökéletesen illeszkedik. Sövényként a legtöbbször ezekkel a növényekkel találkozhatsz:

 • Babérmeggy
 • Kerti korallberkenye
 • Közönséges tiszafa
 • Gyertyán
 • Leylandi ciprus
 • Télizöld fagyal
 • Tűztövis

Nagyobb kerteknél érdemes profi szakember segítséget kérni a tervezéshez. Egy kerttervező pontosan tudja, hogy az elképzelésed hogyan ültethető át gondolatból valósággá. Ha kell, lebeszél olyan növényről, amihez a kerted nem megfelelő élőhely. Akár azért, mert egy árnyékot kedvelő növényt szeretnél egy alapvetően napos kertbe ültetni, akár azért, mert egy gondozásmentes kertet szeretnél, de a növény, amit kinéztél épphogy rengeteg gondozást igényel.

Mindennek az alapja: a szakszerű ültetés

Az igényeknek megfelelő fajták kiválasztását követően következhet a szakszerű ültetés, amely az alábbi lépésekből áll:

 1. Mérd le és jelöld ki a sövény telepítésre szánt helyet.  A jelöléshez használhatsz egyszerű botokat is, de ha nagyobb területen kell dolgozni, akkor egy jelölő festék spray-vel egyszerűbb a munka.
 2. Áss egy megfelelő mélységű árkot: általában minimum 30 cm mély és 50 cm széles gödör szükséges ezeknek a növényeknek, de járj utána, hogy az általad választott fajtának mik az igényei.
 3. Ha nem elég tápanyagdús a föld, akkor ne felejtsd el a tápanyagot pótolni. Ez lehet fekete mulcs vagy egyéb tápanyagdús termőföld. Ezt helyezd a gödör aljára.
 4. A legtöbb sövénynek szánt növény kompakt dobozban érkezik, amely könnyen eltávolítható. Miután lekerült a csomagolás, a növények elhelyezhetők az ágyásban.
 5. Végezetül temesd vissza a földet és alaposan locsold meg a növényeket.

sövény

Nem szabad megfeledkezni a tápoldatokról

Ahhoz, hogy rikítóan zöld sövényre tegyünk szert, hasznos lehet tápoldatokat használni. Minden esetben az adott növény igényeinek megfelelő terméket érdemes választani. A legtöbb faj esetén a lassan felszabaduló műtrágya jó megoldás a tápanyagigények kielégítésére.

Rendszeres locsolás

A sövény életben tartásához a hosszabb ideig tartó alapos, azonban ritkább locsolás jelenti a megfelelős stratégiát. A gyakori, felszíni rétegeket érő locsolás nem ideális a legtöbb sövénynek szánt növény számára. Így ezeket érdemes kerülni.

Metszés profi eszközökkel

A fenti lépéseket követve burjánzó sövényünk lehet, ezt azonban valahogy karban kell tartani. Amennyiben nem profi kertész végzi a munkát, szükséged lesz néhány kerti szerszámra is:

 • Láncfűrész: A láncfűrész segítségével könnyedén és legfőképpen hatékonyan megszabadulhatsz akár vastagabb ágaktól is. Láncfűrész nélkül egy több méteres sövény vágása kínkeserves munka. Ha láncfűrésszel dolgozol mindenképpen figyelj oda a megfelelő védőfelszerelésre, mint a munkáskesztyű és a védőszemüveg. Ezekkel csökkenthető a munkálatok közben elszenvedett balesetek kockázata.
 • Sövényvágó olló: A sövényvágó olló segítségével aprólékosan formálható és alakítható a sövény. Kisebb bokroknál ez is elegendő és nincs szükség láncfűrészre, viszont ahol hosszú métereken keresztül kígyózik a sövény, ott a sövényvágó olló csak az aprólékos igazításhoz célszerű. 
 • Gallyazó fűrész: A gallyazó fűrész segítségével vékonyabb ágak távolíthatók el. Fontos eszköz lehet olyan esetekben, amikor a láncfűrész nem elég precíz.

A csodafegyver, amiről kevés szó esik

A sövénygondozás csodafegyvere a mulcs és egyéb növényi törmelék használata. Érdemes a sövény aljára akár 2-3 ujjnyi vastagságban mulcs réteget helyezni. Nem csupán fokozza a nedvességet a gyökerek közelében, de akár a gyomokkal is képes felvenni a harcot és megóvja a talajt a túlzott felmelegedéstől.

Gyomirtás és károkozók elleni védekezés

Ahogy a kert más növényei, így a sövény is megsérülhet a rovaroktól és gyomnövényektől. Javasoljuk a rendszeres gyomirtást és szükség esetén rovarirtó használatát. Ezzel elkerülhetőek a komoly esztétikai károkkal járó rovartámadások és gyom miatti tápanyaghiányok.

Zákány Szerszámház: hatékony munkavégzés profi szerszámokkal

Megbízható szerszám webshop után kutakodsz a kerti szerszámok beszerzéséhez? A Zákány Szerszámház Kft. 1988-ban indult családi vállalkozásként. A profi szerszámház azon dolgozik, hogy kiemelkedő feltételeket biztosítson ügyfelei számára. Folyamatos fejlődése annak is köszönhető, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a vevői visszajelzésekre. A Zákány Szerszámház Kft mindent megtesz, hogy megbízható, gyors, precíz cégként a lehető legjobb árakon biztosítsa a szerszámokat, tartozékokat.

Képek forrása: Freepik