Kutyanév választás – ezeket muszáj átgondolni

kutyanevek

A kutyanév választás fontos dolog, hiszen a kutya neve az első, amit megtanítasz kedvencednek. Mindennek ez az alapja, ebből indul ki a kölyök nevelésének minden további lépése. Ha a kutya nem hallgat a nevére, akkor hogyan fog engedelmeskedni?

Mikor kapjon nevet a kutya?

Talán nem is így merül fel a kérdés, hogy mikor kapjon nevet a kutya. Pontosabb felvetés az, hogy már a kiválasztáskor ismert legyen-e a kutya neve, vagy várjunk a névadással addig, amíg az otthonunkba visszük az új családtagot.

Ahogy az emberek is különböznek egymástól úgy a kutyáknak is különböző a természete, viselkedése, ami ötleteket adhat a névadáshoz. De a kutya személyiségét csak akkor fogod megismerni,  ha már pár napot együtt töltöttetek.

Milyen legyen a kutya neve?

A két szótagú, rövid neveket jó választani, mert ezekre hallgat a legjobban a kutya és az ilyen neveket tanulja meg a legkönnyebben. Ilyenek a Lexi, a Maxi, a Rexi, a Molly, a Morzsi, stb.

Egyébként is közismert tény, hogy a kutya két szótagnál hosszabb szavakat nemigen képes megjegyezni.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy ha tanítani akarod a kutyádat, akkor a vezényszavakhoz hasonló csengésű neveket kerüld el.

Például: fekszik és Mekszi, vagy ül és Zsül, vagy lassan és Tarzan.

Mi alapján választhatunk kutyanevet?

Nyelvek alapján

Vannak, akik úgy vannak vele, hogy magyar kutyának csak magyar nevet lehet adni, egy francia bulldoghoz is egy francia név illik a legjobban. Érdemes a listákat végignézni, mert biztos kapunk jó ötleteket:

Kutya mérete alapján

A kutya mérete is adhat ötleteket a névadáshoz, főleg kicsi és nagy termetű kutyáknál. Például borsó, bogyó, yoda.

Kutya színe alapján

A kutya színe is adhat a névadáshoz, különösen ha fekete, fehér, foltos kutyáról van szó.

Ételnevek

A különböző ételek is adhatnak ötletet, sok gyümölcs lehet jó kutyanév, például málna, mangó, bodza. De más ételek is, mint például cookie, muffin stb.

Irodalmi nevek

Irodalmi nevek, filmes, mesebeli karakterek is jó kutyanevek lehetnek.

Földrajzi nevek

Város, folyónevek között érdemes körbenézni, jó ötleteket lehet találni.

Fajta szerint

Egyes fajtáknak már gyakran adnak egyedi, jellegzetes neveket, íme néhány példa: