Kutya gyomorrontás

kutya gyomorrontás

Napjaink egyik leggyakoribb egészségügyi problémája kutyáinknál a hasmenés. Ennek számtalan oka lehet, ezért érdemes tisztában lenni az ezt kiváltó lehetséges okokkal. Gyakorlott gazdik jól tudják, de a kezdőknek azért elmondjuk, mert nagyon fontos: mindig figyeljünk oda kis barátunk szokásaira, hiszen esetükben a különböző rendellenességeket csak így tudjuk kiszűrni. Elmondani nem tudják, ha esetleg fáj a pocakjuk valami miatt, így nekünk kell figyelemmel kísérni mindennapjaikat, az apró jeleket. A hasmenésnek több kiváltó oka lehet, vegyük most szépen górcső alá az előfordulható eseteket.

Kutya gyomorrontás, stresszes a kutyám?

Sok esetben nagyon egyszerű a magyarázat kutyusunk ilyen jellegű problémájára. Váratlan stresszt okozó helyzetben a kutyák nem egyszer hasmenéssel, vagy hányással reagálnak. Ez egy viszonylag könnyebben diagnosztizálható dolog. Az is egy jel lehet, hogy alapbók semmilyen jel nem utal arra, hogy kutyusunknak baja van. A másik viszont annál árulkodóbb: ezt olyan szituációk válthatják ki, melyek ritkán fordulnak elő négylábúink életében. Az egyik ilyen lehet az utazás: ha kutyusunk esetleg először utazik autóval nagyon könnyen előfordulhat, hogy stresszként éli meg. Az autózás egyes kutyusoknál minden esetben ezt váltja ki, más kutyusok pedig 1-2 alkalom után hozzászoknak. Szintén ilyen reakciókat válthat ki az, ha kutyusunk mondjuk első ízben marad huzamosabb ideig egyedül, vagy új környezetbe kerül (például költözésnél, vagy nyaralás alkalmával amikor visszük magunkkal. A stresszt önmagában még ezeken kívül is sok eset kiválthatja, melyeket nem szeretnénk egyesével felsorolni. A lényeg, hogy (mint az emberek esetében is) életüket szokások, gyakran ismétlődő dolgok mentén élik és az ebben előforduló szokatlan szituációkra kell gondolni.

Étkezéssel kapcsolatos okok

Az egyik ilyen, a hirtelen étrendben történő változás. Kutyáinkat általában (a minden tekintetben megfelelő táp megtalálása után) egyféle táppal etetjük, melyben persze lehet változatosságot vinni zöldségekkel, gyümölcsökkel. Azonban az alap táplálék ideális esetben változatlan. Legyen egy új kutyatáp bevezetése bármilyen okból is, azt fokozatosan kell véghez vinni. Ilyenkor – egyre csak növelve az új táp arányát a régivel keverve – szépen fokozatosan kell kivonni a leváltani kívánt tápot kis kedvencünk étrendjéből, hiszen a hirtelen váltás könnyen együtt járhat kutya hányás hasmenés tüneteivel.
Sok esetben nem tudjuk megállni, hogy ne adjunk négylábú családtagjainknak a saját étkezésünk alkalmával, ugye? Megvannak a „Shrekmacska szemek” ? Igen tudjuk, nagyon nehéz nekik ellenállni. Muszáj azonban „megemberelni” magunkat és nemet mondani  a sóvárgó tekintetnek, mert sok esetben ezzel ártunk nekik, hiába akarunk jót. Az emberek étrendje kifejezetten káros tud lenni egy eb számára, hosszabb távú rendszeres etetés esetén pedig egyenesen kóros elhízást, szív -, máj – és bélrendszeri megbetegedést okozunk.
Kutya hányás, kutya hasmenés kiváltó oka lehet továbbá az étrendben szereplő bizonyos összetevőkre valló allergia, esetleg intolerancia. Amennyiben ez előzőeket ki tudjuk zárni, akkor ezt a két okot pedig vizsgálatokkal tudjuk kideríteni. Érdemes ilyen esetekben komplex vizsgálatnak alávetni bundásunkat, hiszen olcsóbb, mint külön-külön mindent kideríteni, gyorsabban van meg az eredmény és többszörös allergia, intolerancia esetén ezt egyszerre tudjuk meg.

Gyomorrontás, mint a kutya hányás és hasmenés kiváltója

kutya gyomorrontás kiváltó okokat már boncolgattuk. Nézzük meg mely apró jelek utalhatnak arra, hogy az étkezéssel kapcsolatos a rosszullét. Vissza is szeretnénk egy kicsit utalni az elő bekezdés azon részére, hogy figyeljünk oda a jelekre. Amennyiben a hasmenés és hányás mellett azt tapasztaljuk, hogy háziállatunk levert, a szokásosnál kevésbé mozgékony, esetleg egyáltalán nincs étvágya, akkor valószínűleg emésztési problémáktól szenved háziállatunk. A feszült, puffadt, kemény pocak szintén mind erre utal, ilyen esetekben nagy eséllyel az étkezéssel kapcsolatos okokra vezethető vissza a hasmenéses vagy hányásos tünet.

Érzékeny emésztési rendszer kutyáknál

Négylábú családtagjaink emésztése sok esetben érzékenyebb az átlagnál. Ez változó, sok fajtánál például a túltenyészetből adódóan alapból szembesülünk ilyen jellegű gondokkal. Ilyen esetekben jól meg kell válogatni a minőségében és összetevőkben is megfelelő tápot, mely mellé erősen ajánlott az étrend kiegészítők bevitele, napi rendszerességgel. A Kutya probiotikum segítségével az élőflórák és mikroorganizmusok milliói sietnek az emésztőrendszer segítségére, elpusztítják a káros baktériumokat, semlegesítik a szervezetbe jutó vírusokat. Jótékony hatással van az egészséges bélflóra egyensúly megőrzésében, mely közvetlen összefüggésben van a stresszhelyzetek könnyebb kezelésében, a jó kedélyállapot megőrzésében, illetve annak javításában. A kutyák számára kifejlesztett probiotikumok tehát alkalmasak megelőzésre és kezelésre is.

Hatékony megelőzés: gyógygomba kutyáknak

Az emberi gyógyászatban régóta ismertek és használatosak az egészségmegőrzés érdekében az úgynevezett gyógygombák, melyek felhasználása bizonyítottan hatásos a megelőzésében: gyógygomba kutyáknak.  A ganoderma gombák felhasználása – mint sok más természetes gyógymód – a kínai orvoslásban régóta eredményesen alkalmazott gyógynövény. Rengeteg vitamint, kalciumot és további olyan összetevőket alkalmaz, melyek bevitele kutyánk immunrendszerét erősíti és növeli ellenálló képességét. Nagyon fontos, hogy a gyógygombák használata nem alkalmas kutya hasmenés hányás tünetek kezelésére, az azokat kiváltó okoktól azonban kiválóan tudja óvni kutyánkat, tehát megelőzésre annál jobb módszer! Nagy mennyiségű béta glükán tartalmának köszönhetően elpusztítja a szervezetbe jutó baktériumokat, vírusok sokaságától védi meg. Összességében tehát kiváló immunerősítő, éppen ezért a gyomor – és bélrendszeri rendellenességek sokaságát előzhetjük meg vele.

Legyen megelőzés vagy tünetkezelés a cél, minden esetben alaposan készüljünk fel a témából, olvassunk utána, hogy mivel tesszük a legjobbat és biztosak lehetünk abban, hogy az eredmény egy boldog, energikus és egészséges kutyus lesz a legnagyobb örömünkre.