Neveletlen ebek – avagy hogyan lehet gyerekbarát kutyád?

gyerekbarát kutya

A kutyákat általában az ember legjobb barátjaként emlegetik, ami főként hűségüknek és szófogadásuknak köszönhető. A kutyák rendkívül intelligens állatok, akik könnyen taníthatók és számos parancs végrehajtását képesek elsajátítani.

Jó társ csak az a kutya lehet, akit megtanítanak azokra a szabályokra, melyek szükségesek a békés és gondtalan együttéléshez. Ahhoz, hogy megbízható és gyerekbarát kutyát neveljünk, kedvencünket egészen kicsi korától szakszerűen kell szocializálnunk a gyerekek társaságában, és meg kell tanítanunk, hogy szót fogadjon a behívásra, és odajöjjön hozzánk.

Miért szófogadatlanok a kutyák?

Manapság sok neveletlen és zabolátlan ebbel találkozhatunk bármerre is járunk. A szófogadatlanság elsősorban nem a kutya hibája, hanem a hiányos nevelésből, a tréning elmaradásából és a következetesség nélküli együttélésből adódik.

Mivel a kutyák egészen kicsi koruktól fogékonyak a tanulásra és érdeklődéssel szemlélik a külvilágot, ezért nem lehet okunk arra, hogy felmentsük őket a tanulás alól. Ahhoz, hogy a kutya megfelelően viselkedjen és barátságos családtag váljon belőle, feltétlenül szüksége van arra a tréningre, mely lehetővé teszi, hogy a gazdája által állatott kritériumrendszer megismerje és a magáénak tudja.

Amíg a kutya biztonságos körülmények között tartózkodik, nem jelent veszélyt másokra és a neveletlensége kimerül a saját gazdájának bosszantásában, addig kevesebben látják be az oktatás jelentőségét.

Amint azonban a kutya ön és közveszélyessé válik, jelentős anyagi károkat okoz, kontrollálhatatlan, nem jön ki jól más emberekkel vagy állatokkal, akkor azonnal az engedelmességre nevelés és szocializáció elmaradásában kell keresnünk az okokat. Ismeretek hiányában a kutya nem kérhető számon a helyes viselkedés elmulasztásáért.

Miért kell összeszoktatni a kutyát a gyerekekkel?

Minden kutyatartó számára elengedhetetlen, hogy kedvencét összeszoktassa a gyerekekkel akkor is, ha a családjában nincs gyerek.

A séták alkalmával elkerülhetetlen, hogy a kutya szembe találja magát egy gyerekkel, akik sokkal védtelenebbek és eszköztelenebbek a kutyák reakcióival szemben.

Nem szabad elmennünk a tény mellett, hogy a kutyák számára a gyerekek furcsák: hangoskodnak, sírdogálnak, esetlenül járnak, durván érnek a kutyához, hirtelen mozdulataik vannak, ami miatt a kutya stresszt tapasztalhat.

Az ismeretlentől való félelem miatt a kutyák retteghetnek a gyerekektől, súlyos esetben pedig agresszívvá válhat a viselkedésük velük szemben. A kutya lelki békéjének és a gyermek fizikai épségének megőrzése érdekében feltétlenül meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy a kutya hozzászokjon a gyerekek különös viselkedéséhez és megtanulja azt, hogyan kell közelednie a kicsikhez.

Miért kell megtanítani a kutyát, hogy odajöjjön hozzád?

A kutya szófogadása különösen fontos, amikor behívásra kerül a sor. Számtalan olyan helyzet adódhat, amikor a kutya megóvása, a balesetek elkerülése vagy egyéb problémák megelőzése csak azzal orvosolható, ha a kutya kérésre odajön hozzád.

A behívás már a kiképzés korai szakaszában megtanítható egy igen egyszerű feladatsor begyakorlásával.

A behívás megtanításához türelem kell, ugyanis a kölyökkutyák kezdetekkor a szélrózsa minden irányába kitérnek a gazdi megközelítése közben, mert a legapróbb nesz és esemény is képes elterelni a figyelmüket.

Összefoglalás

Az engedetlen és neveletlen kutyák ellen egyetlen megoldás létezik, mégpedig a kutyák kiterjedt engedelmességre történő nevelése.

A szófogadás azon múlik, hogy a kutya milyen ismeretekkel rendelkezik a tőle elvárt viselkedésről, és milyen alaposan gyakoroltatjuk be vele a parancsok helyes végrehajtását.

Azok az ebek, akik nem részesülnek kellő oktatásban kellemetlen társaságot nyújtanak, megnehezítik a hétköznapokat és veszélyesek lehetnek saját magukra és a környezetükre is! Fogadd meg tanácsainkat és nevelj gyerekbarát, szófogadó kutyát!