Egy 3D ruha vagy egy 3D-nyomtatott cipő viselése ma már nem sci-fi, hanem valóság…

3d ruha

Hosszú volt az út, rengeteg prototípussal, kudarccal és jól vagy éppen rosszul elsült termékbevezetéssel, de mára a 3D nyomtatás – mely eredetileg mérnökök számára kifejlesztett gyártási technológia volt – mindenütt jelen van a gyártásban, és ez alól a divatipar sem kivétel.

A divatszakemberek véleménye szerint ez az új innovatív gyártási technológiát ma már muszáj figyelembe venni mind a ruhaipar mind pedig a cipők gyártása terén. A 3D nyomtatási technológiával készült 3D ruhadarabok jellegzetessége a csipkeszerű megjelenés, ami szerkezeti adottságukból következik. Ez a tervezők számára korlátot állít és egyszersmind lehetőséget is ad a kreativitásra: valamilyen béléssel muszáj átlátszatlanná tenniük a 3D nyomtatott ruhát. A 3D ruha anyaga egyébként hajlékony, poliuretán alapú Filaflex, vagy a PLA hajlékonnyá tett változata, melyből gyakorlatilag hajlékony csipke szerkezet állítható elő.

Ami a cipőket illeti, az olyan sportszergyártók, mint az Adidas, Nike vagy Reebok körülbelül egy évtizeddel ezelőtt kezdték el használni az additív gyártási technológiát sportcipők és talpak előállítására 3D nyomtatással. A 2020-as évekre világossá vált, hogy a 3D-nyomtatási technológiák a prototípusgyártáson túl a nagyfogyasztói gyártásban is alkalmazhatók.

A 3D nyomtatási technológia lehetővé teszi ugyanis a dizájncipők, talpak, talpbetétek és egyáltalán a cipő bármely részének elkészítését, ráadásul mindezt pillanatok alatt. Ez azt jelenti, hogy néhány cipőnél csak a külső talp, a középtalp vagy a talpbetét van 3D nyomtatva, olyan extra funkcionális előnyöket biztosítva ezáltal, mint a nagyobb sebesség elérése, vagy éppen a kedvezőbb súlyelosztás.

3d cipő

Léteznek olyan cipők is melyek teljes egészében 3D nyomatással készülnek.

Az intelligens 3D-s szoftverekből adatokat merítő ipari 3D-s nyomtatókban robotok által gyártott 3D-s cipők innovatív formatervek alapján készülnek, olyan végeredményeket produkálva mint pl. az Adidas 4D FWD modellje, mely már a Tokiói Olimpián is kiválóan szerepelt. Az Adidas egyébként a 3D nyomtatás egyik leginnovatívabb szereplőjével, a Carbonnal dolgozott együtt évekig a „3D rácsos középtalp” technika megalkotásán.

A gyors prototípusgyártás és az additív gyártás amellett hogy költséghatékony, lehetővé teszi a tervezők kreativitásának teljes kibontakozását, és egyedi formájú, geometriájú 3D nyomtatott cipők létrehozását. Az utóbbi 1.5 évtized alatt világossá vált, hogy a 3D nyomtatás technológiáját muszáj lesz az innovatív cipőgyártásban alkalmazni, talán hamarabb is mint gondolnánk.