Mikor jön jól egy hordozható töltőállomás?

hordozható powerbank töltőállomás

Általában naponta töltjük a telefonjainkat, főleg, ha már kezd öregedni benne az akksi. Természetesen hatalmas akksival rendelkező mobilokat is gyártanak, de többnyire ezeknek a teljesítménye is olyan, hogy falja az energiát. Persze, ez nagyban függ a használattól. Ha nem használunk gps-t, telefonhoz csatlakoztatott egyéb kütyüket, wifit, mobilnetet, nem nézünk videókat rajta, nem használjuk a kamerát, nem netezünk, nem csacsogunk rajta egész nap, akkor egész jól bírja.

Kérdés, hogy mi kibírjuk-e ezek nélkül a funkciók nélkül a mai világban? Akár munkáról van szó, akár szórakozásról, vagy utazásról, a telefont mindig használjuk. Ma már szinte kiszolgáltatottnak érezzük magunkat, ha véletlenül mobil nélkül indulunk el otthonról. Ugyanez az érzés kerülget akkor is, amikor 10% alá kerül az akksi. Az a torokszorító érzés, amikor a telefon “elhalt hangon” jelez, hogy ez megtörtént – mi pedig tudjuk, hogy innentől a következő konnektorig már nagyjából a zsebünkből sem vehetjük ki. Többek között ezt az érzést szüntetik meg a különféle power bankok, és a fejlettebb hordozható töltőállomások.

A hordozható töltőállomások, lehetővé teszik, hogy bárhol és bármikor feltölthessük a lemerülni készülő mobilt. Ha épp a városban ér minket a katasztrófa, nem kell a következő étteremig gyalogolni, hogy töltőre tehessük a telefont, amíg elfogyasztunk egy kellemes ebédet. Ha a természetben vagyunk, pecázunk, túrázunk, vagy éppen kempingezünk, akkor is csak előkapjuk a power bankot a hátizsákból, és a probléma máris meg van oldva.

hordozható powerbank

Nyugodtan fotózhatjuk a rekordhalat, videózhatjuk a fára mászó mókust, nem kell attól tartani, hogy nem tudjuk majd feltölteni a telefont. Ha van térerő és mobilnet, lőhetjük is fel a közösségi portálokra a friss élményeinket. A navigáció pedig hazavezet, nem kell attól félni, hogy a lemerült telefon miatt érkezel Nyíregyháza helyett Pécsre. A töltőállomások nemcsak az utazások, nyaralások, és egyéb szabadtéri rendezvények során jöhetnek jól. Ha otthon használnád az eszközeidet és vihar, vagy bármi más miatt áramszünet lenne, megmentheti a napod egy jó töltőállomás. Nem csúszol meg a munkával, vagy nem kell lemondanod a szórakozásról. Könnyedén kezelheted a váratlan krízist, ha van otthon vészhelyzetre egy tartalék „erőmű”.

Milyen paraméterek alapján érdemes dönteni?

Mielőtt ráböknél egyre és a kosaradba raknád, érdemes néhány jellemzőt megvizsgálni:

Kapacitás

A power bank kapacitása megadja, hogy mennyi energiát képes tárolni és átadni. Minélnagyobb a kapacitás, annál többször töltheted fel az eszközödet.

Gyorstöltés

A gyorstöltés támogatása lehetővé teszi, hogy gyorsabban töltsd fel az eszközeidet. Győződj meg róla, hogy a power bank támogatja a gyorstöltést, ha fontos számodra a töltés sebessége.

Portok, kompatibilitás

Fontos, hogy a kiválasztott power bank rendelkezzen a megfelelő portokkal az eszközeidhez. Ellenőrizd, hogy kompatibilis az okostelefonoddal, táblagépeddel és más eszközeiddel! Hiába van rajta hat USB port, ha te más csatlakozójú eszközökhöz használnád. A portok száma is fontos, ha egyszerre több dolgot szeretnél tölteni róla.

Méret és súly

Ha hordozhatóság szempontjából fontos számodra, válassz olyan power bankot, amely kényelmesen elfér a zsebedben vagy a táskádban. A hordozható töltőállomások nem a zsebben hordozható kategóriába tartoznak. Hatalmas mennyiségű energiát képesek tárolni, így méretük is jelentékenyebb egy egyszerűbb power bankhoz képest.

Védelmi és biztonsági funkciók

Általában több biztonsági funkcióval rendelkeznek, például túltöltés elleni védelem, rövidzárlat elleni védelem, hőmérséklet védelem, így az eszközeid biztonságban lehetnek a töltés során.

powerbank kijelzővel

Power bank, vagy töltőállomás?

A kettő alapvetően nagyon hasonló, azaz egy energiatároló, amely különféle csatlakozókkal, és egyéb extrákkal van ellátva. Kapacitásban és méretben viszont eltérnek. A klasszikus power bankok jóval kompaktabbak, könnyűek, kis helyet foglalnak. A nagyobb teljesítményű power bankok már nemcsak a laptopok, tabletek, telefonok, fényképezőgépek töltésére alkalmasak – segítségükkel akár az autót is be tudod „bikázni”. Ez nagyon jól jöhet, ha lemerült az autóban az akksi. Nem kell másik autót előkeríteni a bikázáshoz, vagy kiszerelni és felcipelni a nyolcadik emeletre az akksit, hogy töltőre rakd. A hordozható töltőállomások robosztus, multifunkciós energiaellátók. Kapacitásuk nagy, bármit üzemeltethetsz, tölthetsz róluk. Jellemzően sok csatlakozóval, és egyéb extrákkal (például lámpa) vannak felszerelve. Ebből is vannak kisebbek és nagyobbak. Súlyuk típustól függően pár kg-tól kezdődik, de léteznek tíz kg fölötti energiakolosszusok is. Nagyon sokat segít nyaraláskor, kerti munkálatok során, és minden olyan helyzetben, ahol jól jönne egy elektromos aljzat!