Lineáris techika – Trapézmenetes orsó

trapézmenetes orsó

A trapézmenetes orsó bemutatása

A hajtástechnikában és az élet számos más területén szükségünk lehet lineáris megvezetésre, lineáris mozgatásra. A lineáris mozgatásra, emelésre gyakran menetes szárakat használunk. A menetes szárakat már az ókorban használták emelésre, szorításra, préselésre egyaránt. A csavar felfogható egy henger palástjára felcsévélt hajtás elemként is. A csavarorsó palástjába esztergált csavarfelület alakú menete a csavaranya megfelelően kialakított menethornyába illeszkedik.

A legelterjedtebb csavarmenet típusok a következők:

  • Laposmenetnél a felfekvő felület csavarfelület alakú, tengelyirányú metszete a tengelyre merőleges és egyenes. Ilyen menetet alkalmaznak azoknál a hajtásoknál, melyeknél a legjobb hatásfok elérése a cél, viszont a szilárdsági viszonyai kedvezőtlenek.
  • A trapézmenet jóval nagyobb terhelésre is alkalmas, hatásfoka azonban valamivel kedvezőtlenebb.
  • Kötőcsavaroknál, ahol fontos, hogy a csavar nagy nyomatékkal való meghúzása után ne lazuljon ki, egyenlő oldalú háromszög alakú élesmenetet használnak, melynek a kilazításához is nagy nyomatékra van szükség.
  • Zsinormenet ott terjedt el, ahol a menetek egyszerű és alapos tisztítása lényeges szempont, mint például az élelmiszeriparban.
  • A fűrészmenet egyesíti a laposmenet és élesmenet tulajdonságait. Itt is cél a nagy nyomatékkal való meghúzás és lazítás.

Ahogy említettem, emelési és préselési feldatokra a legcélszerűbb trapézmenetes orsót használni. Ideálisak pozícionálási és mozgatási feladatokra egyaránt. A trapézmenetes orsó hengerelt gyártási technológiával készülnek. Alkalmasak a kézi és gépi mozgatásra is. Az iparban és a mezőgazdaságban elsősorban C15 acélból, C45 acélból és rozsdamentes acélból készülő trapézmenetes orsó terjedtek el. Az orsók nagy többsége 160-250 HB felületi keménységgel rendelkezik. Menetpontosságuk általában 100 µm / 300 mm vagy 200 µm / 300 mm-os. Ezek az orsó többféle átmérővel és menetemelkedéssel érhetőek el a legtöbb hajtástechnikai kereskedőnél. Vannak sztenderd orsó átmérők és emelkedések melyek egymástól függenek. Bizonyos menetemelkedések extra nagy vagy extra kicsi méretűek.