5 Disney mesehős, akiket muszáj ismerned, ha kisgyermeked van

Disney Mickey egér

Walt Disney nevét mindenki ismeri, filmjein generációk nőttek és nőnek fel mind a mai napig. Számos népszerű mese megfilmesítése kötődik a nevéhez: Hamupipőke, Hófehérke, Pocahontas, Mulan, Szépség és a szörnyeteg. Leghíresebb és legelső figurája kétségtelenül Mickey egér, aki benne van a Top 5 mesehősgárdában. Disney 1919-ben kezdte pályafutását, először reklámfilemesek mellett dolgozott, majd apránként építette fel a The Walt Disney Companyt. A filmek mellett nevéhez fűződik még Disneyland is, ahol “élőben” találkozhatnak a rajongók kedvenc figuráikkal, sőt minden mást is megtalálhatnak ott, ami egy jó vidámparkhoz kell. Lányos és fiús szülők is jó, ha képben vannak az alábbi mesehősökkel, mert valamilyen formában biztos szembejönnek majd.

Elza a jégvarázsból

A Frozen (vagy magyarul Jégvarázs) néven futó mese főszereplője Elza, aki a kislányok körében töretlen népszerűségnek örvend 2013-as, első megjelenése óta. Ő egy különleges képességekkel bíró hercegnő, tenyerével havat és jeget tud varázsolni. Ebből aztán mindeféle bonyodalmak származnak, mert húgát Annát véletlenül megsebesíti. A történetben hercegek is szerepelnek, tehát igazi szerelmes-királylányos mese, amiben a szeretet hoz helyre mindent. Szól testvéri kapcsolatról, féltékenységről, indulatok kezeléséről. Minden olyan érzelemről, amit a megcélzott korosztály nap mint nap átél. A Disneytől megszokott módon a főszereplők mellett aranyos és vicces kis figurák sora tarkítja a mesét, de benne vannak a kihagyhatatlan dalbetétek is.

Woody és Buzz a Toy Storyból

A kifejezetten lányos Jégvarázs után jöjjön egy olyan mese és két mesehős, amit a fiúk és a felnőttek is nagyon szeretnek. A négy részt megért Toy Story. Friss hír, hogy hamarosan érkezik majd az 5 is. Az első film 1995-ben jelent meg. A Toy Story világ lényege az, hogy a játékok életre kelnek, amikor az emberek nincsenek a közelben. Ha már életre kelnek, akkor természetesen mindenféle kalamajkába is kerülnek a köztük lévő konfliktusok miatt. Az első rész tartalma nagy vonalakban a következő: Woody egy cowboy baba, aki gazdája, Andy kizárólagos figyelmét élvezi egészen addig, amíg meg nem érkezik Buzz Lightyear, az űrhajós. Onnantól ő lesz a legnépszerűbb nemcsak Andynél, hanem a játékok között is. Woody és Buzz a féltékenységi harcoknak köszönhetően egy kevésbé játékkímélő kisfiú markába kerülnek, onnan pedig csak úgy menekülhetnek, ha összedolgoznak. A Jégvarázshoz hasonlóan itt is az egymás segítésén, a féltékenység legyőzésén van a hangsúly. Emellett segíthet a film abban is, hogy a gyerekek jobban értékeljék a játékaikat, vigyázzanak rájuk. Minden részben újabb kihívásokkal szembesülnek a játékok.

Verdák minden mennyiségben, Villám McQueen

A Verdákban, ahogy a címe is mutatja, az autóké a főszerep, akik emberi tulajdonságokkal rendelkeznek. Villám McQueen egy szuper versenyautó, aki épp egy hatalmas kaliforniai versenyre készül. Miközben a futam helyszínére tart egy kamion belsejében, baleset éri és eltéved. Hosszas bolyongás után egy poros kisvárosban találja magát, és mivel az ottani sheriff elől menekülve feltúrja az egyik utat, börtönbe csukják, így ott is ragad. Nagyképűsége és arroganciája miatt először nem találja a helyét, majd mivel kényszerűségből maradnia kell, az ítélet szerint rendbe kell hoznia az utat, egyre inkább megkedveli a helyieket. Végül eljut a versenyre is, ahol váratlan eseményekkel találkozik. A mese szépen és a gyerekek számára érthetően beszél a versenyszellemről, a fair play-ről, a veszteni tudásról, elengedésről, valamint arról, hogy az igazi baráti kapcsolatok fontosabbak a győzelemnél is.

Mickey egér

A végére hagytuk a legelső és “legöregebb” Disney-figurát, Mickey egeret. Az 1928-ban debütáló mesehős Amerika híressége és egyik szimbóluma is lett. A kis egér párja Minnie, kutyájuk pedig Pluto. Az első róla készült film címe A bolond repülő, ami még némafilm volt. Azóta természetesen számos rajzfilm készült róla a legkülönbözőbb témákban. Néhány cím: Willi gőzhajó (ez már hangos filmként készült el, és érdekesség, hogy Mickey hangját maga Walt Disney adta), Mickey egér klubja, Mickey egér játszótere.
A rajzfilmgyártás a kezdeti rajzos technikához képest mára sokat változott, a legtöbb animációval készül. Ez kitágította a lehetőségeket. Egyre szebb színeket, kidolgozottabb környezetet tudnak varázsolni a figurák köré. A rajzfilmek hossza is jócskán megnőtt, a kezdeti kisfilmekhez képest a maiak jóval hosszabbak, a legtöbb másfél órás.
Ha meghoztuk a kedvet egy kis mesenézéshez, akkor elő valamelyik klasszikussal! A Disney-mesefigurák nemcsak a képernyőn, hanem a bögréktől kezdve a tolltartókon át az ágyneműig, különböző ruhadarabokig mindenhol ott vannak. Ha a gyerek épp rajong valamelyik alakért, akkor remek ajándékötletek meríthetők a Mesebazis.hu webshopjában

Kiemelt kép: pexels.com