5 dolog amit muszáj tudnod az online nyelvtanulásról

online nyelvtanulás

Az idegen nyelv tanulás – legyen az hagyományos tantermi tanfolyam, online nyelvórák, vagy applikációk segítségével történő tanulásáltalában hatékonyabb, ha a különböző módszereket kombináljuk. Legtöbbünk többféle utat és módszert kipróbál, mire elsajátítja egy idegen nyelvet. Ma már egy-egy nyelvtanuló alkalmazással is messzire juthatsz, de ha a tanulást hanganyagok, videók, kisfilmek esetleg podcastok hallgatásával kombinálod, akkor a célvonalon is átjuthatsz. Erre kínál kézenfekvő és rendkívül hatékony megoldást az online nyelvtanulás, illetve az online nyelvtanfolyamok. Nem érdemes tehát kihagynod őket a kipróbálandó nyelvtanulási módszerek közül csak azért, mert még mindig táplálsz néhány tévhitet az online nyelvoktatással kapcsolatban. Például, hogy túl személytelen, vagy hogy nem olyan átfogó vagy hogy túl magas színvonalú.

Az online nyelvtanulás nagyot fejlődött az 1960-as évek óta, amikor a számítógépeket először kezdték használni a nyelvtanárok. Nyilvánvaló, hogy akkoriban még nem volt internet, de ezekben a korai időkben a számítógépeket arra használták, hogy nyelvi gyakorló anyagokat készítsenek.

Az 1990-es évekre viszont már inkább az idegen nyelvt autentikus, társas helyzetekben történő tanulása lett népszerű. Az internet lehetővé tette a nyelvtanulók számára, hogy a világ minden tájáról kapcsolatba lépjenek tanáraikkal, társaikkal és anyanyelvi beszélőkkel, nem csak azokkal, akik történetesen ugyanabban a fizikai osztályteremben vannak, mint ők. Ez a lehetőség alapozta meg az angol anyanyelvi élő majd később a felvett anyagokkal bíró online angol tanfolyamok létjogosultságát is.

1. Muszáj észrevennünk, hogy számos előnye mellett a legfontosabb tulajdonsága az internet alapú online nyelvtanulásnak az, hogy a mai technológiának és a rengetegféle platformnak köszönhetően, ma már megteremthető a nyelvtanuláshoz feltétlenül szükséges anyanyelvi angol környezet az otthonodban, vagy éppen elhozható a a tanfolyami osztályterem a saját dolgozószobádba.

2. Otthonod biztonságából tanulhatsz… Egy idegen nyelv tanulása egy teljesen új környezetben kezdetben szinte mindenki számára kissé ijesztő lehet. Az, hogy otthonod kényelmében, biztonságában vagy, segít a nyugodtabb légkör megteremtésében, mely az önbizalmadra is jó hatással van így aztán a tanulás élménye is egészen más, sokkal stresszmentesebb lesz.

3. Nem mellesleg időt és pénzt takarítasz meg: Az online tanfolyamok általában olcsóbbak, hisz nem kell fizetni például terembérleti díjat a nyelviskolának, te pedig sok időt és pénzt spórolsz meg az utazási költségeken, vagy külföldi szállásdíjakon és egyéb kiadásokon melyek a külföldi nyelvtanfolyamok költségeiként felmerülnek.

4. Az online nyelvtanulás során biztonságos körülmények között vállalhatod a hibák elkövetését. A hibázás a nyelvtanulás alapvető része. Egyesek szerint ez a legjobb módja a tanulásnak, az emberek többsége számára azonban az, hogy elszúr dolgokat vadidegenek előtt, elég ijesztő ahhoz, hogy már a kezdetektől fogva elriassza őket attól, hogy belevágjon a nyelvtanulásba. A nyelvi szorongás valós probléma, és sok diáktól elveszi annak lehetőséget, hogy túljuthasson a kínos kezdeti szakaszon. Felvett online nyelvtanfolyamok esetében a hibáidat nem hallják a többiek, hiszen csak után kell ismételd a szavakat, mondatokat egészen addig, amíg közel tökéletes lesz a kiejtésed.

5. Az online nyelvórákon teljesen kezdőként is begyakorolhatod, hogyan zajlanak a tipikus párbeszédek. A kezdő angol nyelvtanfolyamon például számos olyan konzervreakciót kapsz, amelyekre a tanulás korai szakaszában nagy szükséged van és ezekre későbbiekben is támaszkodhatsz.

Természetesen egy valódi beszélgetés ritkán megy “könyv szerint” és a valódi, személyes párbeszédet nem lehet teljes mértékben helyettesíteni. A valódi élő angol nyelvtanárral történő személyes vagy online órákat érdemes azonban arra az időszakra tartogatni – már csak költséges mivolta és egyéb más kötöttségei miatt is – amikor már jól elsajátítottad a nyelvet, de szeretnéd még kicsit csiszolni élő partnerrel. Ez a szint lesz az, amikor már a tanár is élvezni fogja az élő kommunikációt, a párbeszédet, a diák tudása pedig még tovább fejlődik egy már meglévő jó kommunikációs szintről.

kép: canva.com