Pénz ajándékozás: Terheli adó vagy illeték?

ajándék

Ajándékot adni és kapni örömteli esemény, azonban időről időre – különösen nagyobb értékű tárgyak, juttatások esetén mindenképp érdemes jogi szempontból is megvizsgálnunk ezt a nemes gesztust. A Polgári Törvénykönyv az ajándékozást a szerződések közé sorolja, tulajdonképpen a törvény szerint egy vagyonátruházó ügylet alanyaivá válunk a karácsonyi csomagok kinyitásakor is.

Pénz ajándékozása a gyakorlatban:

Valószínűleg egyetlen születésnap vagy karácsony alkalmával sem jutott eszünkbe, hogy éppen egy ajándékozási szerződést kötünk, pláne ennek a jogügyletnek az adózási kérdéseire nem asszociáltunk ilyenkor. Érdemes tudni azonban, hogy az ajándékozás ingyenes jellege ellenére vannak közterhek, amelyek hatálya kiterjed erre az ügyletre.

Az egyenes ági rokonok közötti pénz ajándékozás is ingó dolog ajándékozásának minősül, ebből kifolyólag az ajándékozási szerződés szabályait szükséges alkalmaznunk ebben az esetben is.

A személyi jövedelemadó vonatkozik rá?

A válasz röviden: nem, de vannak kivételek. Nézzük meg kicsit részletesebben a szabályokat.

Az egyenes ági rokonok közötti pénz ajándékozás eredményeként nem szükséges személyi jövedelemadót fizetnünk. Az Szja. törvény főszabály szerint úgy rendelkezik, hogy magánszemélyek által magánszemélyeknek juttatott ajándék után nem szükséges jövedelemadót fizetni. Ez alól az az eset képez kivételt, amely során az ajándékozásra termékértékesítés vagy későbbi szolgáltatásnyújtás keretében kerül sor.

Milyen esetben szükséges illetéket fizetni?

Az ajándékozás után kötelességünk illetéket fizetnünk, mivel ugyanolyan vagyonszerzésnek minősül, mintha ellenérték fejében váltunk volna egy bizonyos vagyontárgy tulajdonosaivá. Ebben a helyzetben nem arra kell gondolni, hogyha az unoka kap a nagyitól karácsonyra vagy szülinapra 20.000 forintot, hanem inkább a következőkre:

  • belföldi ingatlan esetén.
  • belföldön átadott ingóságnál.
  • belföldön szerzett haszonélvezeti jog ajándékozásának esetében.

Az illeték befizetése minden esetben az ajándékozottat terheli, mivel ő szerzett vagyont.

Illetékfizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha az ajándék értéke eléri/meghaladja a 150 000 forintot.

Mekkora a fizetendő illeték mértéke?

Az ajándékozási illeték összegét az ajándék tiszta értéke határozza meg, vagyis az ajándékot terhelő tartozások, terhek értékével csökkentve vesszük alapul azt.

  • Az illeték általános mértéke a tiszta érték 18%-a.

  • 9% lakástulajdon és lakástulajdonhoz kapcsolódó egyéb vagyoni értékű jog megszerzése estén.

  • A visszterhes vagyonátruházási illeték kétszerese, ha az ajándék gépjármű vagy esetleg pótkocsi.

Az egyenesági pénz ajándékozás esetében is javasolt ajándékozási szerződést kötni, főleg, ha nagyobb összeg érintett. Ha bizonytalan a jogi környezetben való eligazodásban, kötelességeiben és lehetőségeiben, akkor javasoljuk a Szerzi platform online jogi tanácsadás szolgáltatását, mellyel akár 3 órán belül hozzájuthat a szükséges segítséghez.