Miben más a The Voice mint az X-Faktor?

the voice zenei tehetségkutató

Az RTL bejelentette, hogy 2023-ban nem az X-Faktort, hanem a The Voice című tehetségkutató műsor fog képernyőre kerülni. Mi az a The Voice és miben más, mint az X-Faktor?

Mi az a The Voice?

A The Voice, ami magyarul annyit jelent, hogy „a hang”, egy licencszerződése alapuló tehetségkutató műsor. Az X-Faktor is az, ennek a lényege, hogy valaki kitalálta ezt a műsort, és az RTL megvásárolja a jogokat, hogy ő is elkészíthesse a saját változatát. A licencszerződésben meg vannak határozva, hogy milyennek kell lennie a műsornak, mik a kötelező elemek, ha a vevő valamit változtatni szeretne, azt mindig egyeztetni kell a licenctulajdonossal.

Amiben egyezik a The Voice és az X-Faktor

Azon kívül, hogy mindkét műsor vásárolt formátum, még abban is egyeznek, hogy a The Voiceban is 4 zsűri (coach) van, ahogy az X-Faktorban 4 mentor, akik azon kívül, hogy értékelik a versenyzőket, részt is vesznek a felkészítésükben.

Az is közös a két műsorban, hogy egyéniben és csapatban is lehet jelentkezni.

Miben más a The Voice mint az X-Faktor?

A The Voice legnagyobb újítása, hogy a zsűritagok, mikor először találkoznak egy-egy énekessel, nem látják őket. Háttal ülnek a színpadnak, és csak hallják a produkciójukat. Amelyik zsűritag úgy érzi, hogy szeretné magának az adott versenyzőt, megnyom egy gombot, és akkor a széke befordul a színpad felé. Így már a produkció vége előtt kiderül, hogy továbbjutott-e. Ha akár egy zsűritag is megnyomta a gombot, akkor továbbjutott. Ha több zsűritag is nyomott gombot, akkor a versenyző választhatja ki, hogy melyik zsűritag csapatába akar kerülni.

Ez a lebonyolítás azt is jelenti, hogy The Voiceban nem szokták vicces bénák lenni, akik egy hangot sem tudnak kiénekelni, de azt gondolják magukról, hogy szuper énekesek.

Viszont a The Voiceban nem csak amatőr énekesek szoktak indulni, hanem olyanok is, akiknek van már zenei múltja, például a 2012-es évadban versenyzett Mohamed Fatima, Fehér Adrienn, Veres Mónika, Gájer Bálint is.

Az X-Faktorban a válogatók után táborban vettek részt a versenyzők, majd a mentorházban és utána kerültek az élő showba.

The Voiceban a válogatók után jönnek a párbajkörök, amikor már mindegyik zsűrinek megvan a maga csapata. Minden zsűritag maga osztja párba versenyzőit és saját maga dönt arról, mi legyen a párbajdal. A párbaj után a zsűritag dönti el, hogy kit juttat tovább az élő show-ba az adott párbajról.

Akik megnyerik a párbajt, azok bejutnak a The Voice élő showjába.

A The Voice 2012-ben volt látható a TV2-n, ez már több, mint tíz éve volt. Ennyi idő alatt sokat változtatnak a műsorok menetén, ahogy a tíz évvel ezelőtti X-Faktor is egészen máshogy nézett ki, mint a 2022-es évad. A The Voiceban is lehetnek újítások.

Kiemelt kép: rtl.hu