Boldog karácsonyt helyesírás

boldog karácsonyt helyesírás

Hogyan kell helyesen írni a boldog karácsonyt? Hogyan kívánjuk helyesen kellemes vagy boldog karácsonyt?

Boldog karácsonyt helyesírás

A legnagyobb dilemmát az szokta okozni, hogy kis vagy nagybetűvel kell-e írni ezeket a szavakat,  kifejezéseket. Melyik a helyes „Boldog Karácsonyt!” vagy „Boldog karácsonyt!„?

A legtöbb idegen nyelvben csupa nagybetűvel szokták írni a karácsonyi köszöntőket, angolul Merry Christmas!, németül Frohe Weihnachten!, franciául Joyeux Noël!, spanyolul ¡Feliz Navidad!

Mi a helyzet a magyar nyelvvel? Gyakran találkozni olyan feliratokkal, ahol csupa nagybetűvel írják a karácsonyi köszöntőket, például „Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet!”. Vajon helyes ez így?

 

A választ a helyesírási szabályzatban lehet megtalálni:

Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepneveket, a nevezetes napokat, a rövidebb-hosszabb időszakokat, a történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat (bár olykor nem kicsi az érzelmi töltésük): március tizenötödikea felszabadulás napjamájus elsejeaz alkotmány ünnepekarácsonyhúsvétanyák napjanemzetközi nőnappedagógusnapvasutasnapötéves terva honfoglalása mohácsi vésza szabadságharca debreceni országgyűlésa francia forradaloma nagy októberi szocialista forradalom, a nagy honvédő háború stb.”

A lényeg, hogy nagybetűt csak mondatkezdéskor vagy tulajdonnevek esetében használunk. Tehát a karácsony szót csak abban az esetben kell nagybetűvel írni, ha ezzel a szóval kezdődik a mondat.

Karácsonyi kifejezések helyesírása:

Boldog karácsonyt!

Boldog karácsonyi ünnepeket!

karácsony (kisbetűvel, kivéve ha mondatkezdés)

szenteste (kisbetűvel, kivéve ha mondatkezdés)

Kellemes ünnepeket!

Kellemes karácsonyi ünnepeket!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket!

További karácsonyi köszöntő szövegekért, képekért nézd meg az alábbi linkeket: