A leggyakoribb vérszívó rovarok és ízeltlábúak Magyarországon

rovarok

Sajnos szinte minden évszakban akadnak olyan vérszívók, amik nemcsak háziállatainkra, de ránk is veszélyesek, bár szerencsére ránk változó mértékben. Azon vérszívó rovarok nagy része, ami az állatokat megtámadja, nem riad vissza tőlünk sem. Hasznos tisztában lenni vele, hogy miként védhetjük meg magunkat és kedvenceinket tőlük, sőt hogyan lehet megelőzni, hogy tömegesen beköltözzenek az otthonunkba. Ehhez segítségül jöjjön az a négy leggyakoribb vérszívó, amivel Magyarországon összefuthatunk: a kullancs (nem rovar, hanem ízeltlábú), a bolha, a szúnyog és az ágyi poloska.

A rettegett kullancs

Talán a kullancs egyik olyan vérszívó, ami a leginkább veszélyes ránk nézve is, hiszen sajnos számos olyan betegséget (Lyme-kór, vírusos egyvelőgyulladás) terjeszthet, ami súlyos esetekben végzetes lefolyású is lehet. A kullanccsal szerencsére télen nem kell számolnunk, azonban tavasztól őszig mindenképpen. A melegedő éghajlatnak köszönhetően ráadásul számos olyan fajtája jelenik meg itthon is, amivel eddig nem volt dolgunk.

Mit érdemes tudni a kullancsról?

A kullancsoknak számos faja megtalálható nálunk. Főként erdős, bozótos területeken élnek az aljnövényzetben, így a városban kevésbé kell tartani tőlük. Kivéve persze a parkokat, kertes házakat, hiszen ahol összefüggő növényzet található, ott szívesen tanyáznak. Télen a hidegebb hónapokat, nyáron pedig a legnagyobb melegeket nem igazán kedvelik, ezért tavasszal és ősszel a legaktívabbak. Emlősök vérével táplálkoznak főleg, de akadnak olyan fajok is, amik a hüllőket sem vetik meg. A petéből először lárva kel ki, mely még nem képes a szaporodásra.

Hogyan előzhető meg a csípése?

A háziállatokat érdemes kezelni kullancselleni szerekkel. Ma már széles kínálat létezik nyakörvekből, különböző porokból. Ha kirándulunk, akkor mindenképp minél zártabb ruházatot viseljünk, tehát alapvetés legyen a nadrág és a zokni. A kirándulás után alaposan nézzük át magunkat, mert az idejében megtalált kullancs még jó eséllyel eltávolítható a vérszívás megkezdése előtt. Lyme-folt (a csípés helyén kialakult vörös ovális folt) esetén keressünk fel szakorvost!

A bolháról

A bolhákat általában a kutyákban, macskákban találjuk a környezetünkben, ám sajnos léteznek olyan fajok is, amik előszeretettel szívják a mi vérünket is. Csípésük helyén duzzadt, viszkető kis foltok keletkeznek. Szerencsére a bolhák nem felelősek olyan súlyos betegségek terjesztéséért, mint a kullancsok, de azért érdemes odafigyelni rájuk. Főleg akkor, ha a háziállatok a lakásban, házban velünk együtt élnek.

Hogyan néz ki egy bolha?

A bolha gesztenyebarna árnyalatú, apró rovar. 2-4 mm-es mérete ellenére akár 10-30 cm-t is képes ugrani, szárnya nincs, testét hátrafelé hajló szőrök fedik. Az ágyi poloskákkal ellentétben a lakás vagy ház rendszeres és alapos takarítása kifejlődésük megelőzésében sokat segíthet.

A szúnyogok

A nyári kerti sütögetések, összejövetelek egyik fő hangulatrombolója a szúnyog. Mindannyiunknak megvan az az élmény, hogy a naplementével nagyjából egyidőben megjelennek a kis zümmögő rovarok, akiknek ráadásul a csípését is igencsak érezni lehet, nem is beszélve az utána maradó viszketéstől.

Magyarországon megközelítőleg 50 szúnyogfaj található, ez a szám pedig folytonos változásban van. Az éghajlat változásával ugyanis olyan fajok is megjelenhetnek, amik eddig délebbre húzódtak.

A szúnyogok jelenlétét elsősorban a vízpartokhoz kötjük, hiszen lárváinak vízre van szüksége ahhoz, kifejlődhessen. Nem szükséges azonban ehhez kifejezetten tó vagy folyó, megteszi egy kis kerti tavacska vagy a kert végében felejtett, megtelt öntözőkanna.

A szúnyogok ellen időről időre irtással próbálunk védekezni, több-kevesebb sikerrel. A lakásokat, házakat szerencsére szúnyoghálóval teljesen szúnyogmentessé tehetjük, valamint különböző szúnyogriasztó sprayk és szerek állnak rendelkezésünkre.

Magyarországon még nincs olyan szúnyog, ami esetleg a maláriához hasonló súlyos betegséget terjesztene, de a szakemberek folyamatosan figyelik az újonnan felbukkanó fajokat. A nyugat-nílusi lázat terjesztő szúnyog már nálunk is megjelent, de szerencsére ez a betegség az esetek nagy százalékában enyhe lefolyású.

 

Az ágyi poloskák

Ez a kis vérszívó talán kevésbé ismert, mint a bolha, pedig csípése után ugyanúgy kis viszkető, piros foltok keletkeznek, és igen nehéz megszabadulni tőlük. Fontos tehát, hogy képben legyünk azzal, honnan jönnek, és hogyan távolíthatók el a közelünkből.

Az ágyi poloskákat a tömegközlekedésen utazva, vagy használt tárgyakkal hozhatjuk be az otthonunkba. A régi bútorok, tükrök, képkeretek különösen is alkalmasak az utaztatásukra, ezért ezekkel legyünk körültekintőek.

Ha már bejutottak, akkor legelőször a csípésüket fogjuk észrevenni magunkon. Éjszaka aktív kis rovarok, az ágyunkban csapnak le ránk, de ez nem jelenti azt, hogy ott is élnek. Szívesen bújnak el az ágykeret rejtett zugaiban, a falon lévő képek mögé vagy a könyvespolcokon. Ürülékük kis barnás pontokként jelentkezik.

Az ágyi poloska irtását mindenképp szakemberre kell bízni, mert egy kiadós takarítás, a sarokba szórt méreg nem használ ellenük, sőt még segítheti a szétszóródásukat.