4 lépés, amit te is megtehetsz az energiafüggetlenség felé

energiahatékony ház

A mai világban feltűnően sokakat foglalkoztat az energiafüggetlenség kérdése. Ha még nem hallottál róla, az energiafüggetlenség tulajdonképpen azt jelenti, hogy saját magunknak fedezzük az energiaszükségletünket. Ez magába foglalja azt is, hogy kevesebb foszilis energiát használunk, helyettük inkább a megújuló energiaforrásokat (víz, nap, szél) részesítjük előnyben.

Az energiafüggetlenség tehát rendkívül fontos környezetvédelmi szempontból, de nem mellesleg a pénztárcánkat is kímélhetjük vele. Ebben a cikkben megvizsgáljuk azokat a lehetőségeket, amelyek mindenki számára elérhetőek, és amelyek közelebb segíthetnek bennünket a maximális energiafüggetlenség felé.

1. Használjunk megújuló energiaforrásokat

Az energiafüggetlenség alapvető feltétele, hogy csökkentjük a foszilis energiák használatát, és nagyobb teret biztosítunk a megújuló energiának. Egyéni szinten kiváló megoldás erre egy napelemes rendszer. A napenergia állandóan elérhető, ráadásul az előállítás is ingyen van. Nem kell mást tenni, mint beruházni a napelemes rendszerre, utána pedig szabadon élvezhetjük a zöld energia előnyeit.

A napelemes rendszer hatékony működését csak úgy garantálhatjuk, ha körültekintően járunk el a telepítés során. Miután elhatároztuk, hogy beruházunk napelemre, válasszunk egy telepítő céget. Az ilyen vállalatok, mint például az EnergOptimo Kft, hatalmas tapasztalattal rendelkeznek a napelemek terén, ezért rengeteg hasznos tanácsot tudnak adni már a megfelelő rendszer kiválasztásához is. Érdemes hallgatni rájuk, különben aligha lesz kifizetődő a beruházás.

A piacon megtalálható napelemes rendszerek közül a szigetüzemű és a hibrid rendszerek nyújtanak valódi függetlenséget. Ezek a típusok napelem akkumulátorral vannak felszerelve, ahol a megtermelt többlet energiát tárolják, szükség esetén pedig onnan használják fel. Ezzel a megoldással teljes mértékben függetlenné válhatunk a központi szolgáltatótól, hiszen nem fenyegetnek az esetleges áramszünetek, és az emelkedő energiaárak sem.

A profi telepítő cégekre azért van szükség, mert csak a szakszerűen beállított napelemes rendszerek üzemelnek megfelelően. Tényleg megéri alkalmazni őket, mivel a telepítés után garanciát vállalnak, ami valjuk be, bármikor jól jöhet. Sőt, vannak olyan cégek is, ahol segítenek kitölteni a napelem vásárlást segítő kormányzati pályázatokat is. Ez hatalmas segítséget jelent, amiről kár lenne lemondani.

2. Növeljük az energiahatékonyságot

Az energiafüggetlenség másik fontos része, hogy nem pazaroljuk a megtermelt energiát. Törekedjünk minden helyzetben az optimális energiafogyasztás elérésére. Mit érünk az önállóan megtermelt zöld energiával, ha semmi hasznunk nem származik belőle? A megújuló energiaforrások bevezetés együtt jár a teljes ház vagy lakás korszerűsítésével.

Aki zöld energiára szeretne váltani, biztosan hallotta már, hogy a napenergia csak akkor éri meg, ha a ház jól szigetelt. Nem véletlenül hívják fel erre annyian a figyelmünket, hiszen természetes, hogy egy rosszul szigetelt ház energiafelhasználása koránt sem lesz gazdaságos. Sokan azonban mégsem veszik ezt elég komolyan, később pedig csodálkoznak, hogy miért nem térül meg a napelembe fektetett pénzük.

Az energiatakarékos otthon szerves része a jó szigetelés. A szigetelés hatékonyságát jelentősen befolyásolja a szigetelés anyaga, vastagsága, és minősége. Ezeket mind alapos tervezés után lehet meghatározni. Természetesen nem csak a falakat, hanem a nyílászárókat is szigetelni kell, különben könnyen kimegy a meleg, és bejön a hideg.

A szigetelés mellett fordítsunk figyelmet az energiatakarékos berendezésekre is. Csak olyan háztartási eszközöket vásároljunk, amelyek “A” energiaosztályba tartoznak. A világításhoz minden esetben LED-es izzókat használjunk.

3. Optimalizáljuk az energiafogyasztást

Persze, nem csak az otthonunkon és az eszközeinken múlik, hogy mennyi energiát fogyasztunk. Ha már átalakítottuk az otthoni rendszert, nem árt az életmódunkat is kicsit megreformálni. Nem kell nagy dolgokra gondolni, senki nem várja el, hogy sátorban éljünk. Mindössze egy kis odafigyelésre van szükség.

Sokat tehetünk a természetért azzal, ha kádban fürdés helyett a zuhanyzást választjuk, és zuhanyzás közben sem folyatjuk órákig a vizet. Arra is ügyeljünk, hogy hideg időben ne fűtsük túl a házat. A nappaliban már 20oC is bőven elegendő. Ha valaki kicsit fázósabb, vegyen fel egy pulcsit.

Látni fogjuk, hogy ezek a lépések nem csak a környezetet kímélik, de a pénztárcánkat is.

4. Energiafüggetlenség a házon kívül

Természetesen nem csak otthon spórolhatunk, nem csak a lakásban csökkenthetjük az energiafelhasználást. Az energiafüggetlenség nem csak egyéni szinten, de országos szinten is fontos célt jelent. Az ország lakosaként pedig felelősséggel tartozunk a közös jövőért.

Emiatt akkor is törekedjünk minimalizálni az energiafogyasztást, ha elmegyünk otthonról. Erre a legkézenfekvőbb megoldás, ha nem használunk autót. Helyette menjünk biciklivel, vagy tömegközlekedéssel. Ha mindenképp autóval kell menni, alkalmazzunk energiatakarékos vezetési technikát.

A helyi termelőktől történő vásárlás nem csak a helyi gazdaságot serkenti, de az ökológiai lábnyomunkat is csökkenti. Ha közelben előállított termékeket vásárolunk, csökkentjük a szállításhoz felhasznált energiát. Ráadásul, kis távolságon komoly csomagolásra sincs szükség, így nem csak a csomagolás energiafelhasználását spóroljuk meg, de plusz szemét sem keletkezik.

Kép: pixabay.com