Lepedő kisokos: 5 típus, amit muszáj otthon tartani

lepedők

A lepedőt már évezredek óta használja az emberiség, természetesen az anyaguk folyamatosan változott az idők folyamán. Napjainkban már több fajta lepedőt gyártanak, hogy mindenki igénye szerint tudjon választani, ezért pamutból, vászonból, frottírból és még sok más anyagból készítenek lepedőket. Ma már mindenkinek van lepedője, ami az ágynemű részét képezi.

Mi a célja a lepedő használatának?

A lepedő használatának az elsődleges célja, hogy a nehezen vagy egyáltalán nem tisztítható matracot megvédje és kényelmesebbé tegye a fekhelyünket. Miután sokféle eltérő anyagból készülnek a lepedők, így eltérő a minőségük is. Az, hogy mennyibe kerül a gumis lepedő, az határozza meg, hogy milyen anyagból készült.

A leggyakrabban használt lepedő anyagok a következők:

  • A pamutból készült lepedők a leggyakrabban előforduló lepedők a hazai piacon, miután a pamut puha, légáteresztő és könnyű, ezért főként a tavaszi-nyári időszakban megfelelő a használatuk.

  • Téli időszakban a flanel anyagú lepedőket érdemes előnyben részesíteni, mert melegek, kényelmesek és puhák.

  • A jersey lepedők rugalmasságuk miatt kedveltek, jól illeszkednek a matrac méretéhez, anyaguk a pólók anyagához hasonlóan rugalmas és könnyű.

  • A mikroszálas anyagok már napjaink anyagai, rendkívül finom szálakból készülnek, nagyon jó nedvszívó képességgel előállított kényelmes anyagok.

  • A legjobb minőségű anyagok a selymek, a selyem lepedők luxus érzetet adnak, hűvös és sima tapintásúak és a legdrágábbak az összes lepedő közül.

Melyek a gumis lepedő használatának előnyei és hátrányai?

A jó minőségű gumis lepedő egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal stabilabban tudjuk rögzíteni a matracra mint a sima lepedőt. A sima lepedő lecsúszik, felcsúszik, összegyűrődik bármilyen kis gombóccá, ezért választanak sokan gumis lepedőt az alváshoz.

Fontos, hogy a kényelem és az alvás minősége miatt a megfelelő méretű és számunkra a legjobb minőségű lepedőt válasszuk ki. A gumis lepedők hátrányai közül a legfontosabb a kezelésük, hiszen összehajtani szinte lehetetlen őket, vasalni sem egyszerű művelet a gumis lepedőket.

Másik hátrányuk a méretezésük, mert a vásárlás során nem egyszerű eldönteni, hogy a lepedő vagy a matrac méretét tüntették fel a csomagoláson. Van még egy nem túl jó jellemzője a gumis lepedőknek, ami a felhelyezésükben nyilvánul meg, nem egyszerű a matracra húzni őket, ha nem megfelelő a méret.

Nagyon egyszerűen kezelhetők a gumis lepedők. Mosásuk 30 fokos vízben történhet, a lepedő minőségétől függően esetleg lehet magasabb hőmérsékletű is a mosóvíz. Élettartama is a minőségétől függ, a vékony anyagú lepedők rövidebb ideig maradnak használhatóak.

Összegezve

A gumis lepedők az alvás szempontjából meghatározó tényezők. Anyaguk meghatározza az általuk biztosított kényelmet alvás közben. Könnyen kezelhetőek, az évszakok váltakozását az anyaguk változtatásával követni tudjuk. A lepedők vásárlásakor figyelembe kell venni a matrac vastagságát.

Kép: pexels.com