6 ötlet, amit muszáj kipróbálnod, ha nappalit rendezel be

modern nappali

A legtöbb lakás lelke a nappali, hiszen a legtöbb időt itt töltjük, itt látjuk vendégül a barátainkat, itt tévézünk esténként. Általában több funkciója van ennek a helyiségnek, ezért alaposan át kell gondolni, hogy milyen berendezési tárgyakra lesz szükség elsősorban. Természetesen nem feltétlenül szükséges hivatásos lakberendezőt bevonni a lakberendezésbe, az internet segítségével ötletet meríthetünk bizonyos stílusok megtekintésével is. Konkrét elképzelés híján képzeljük el a színeket, színárnyalatokat a szobában és már egy lépéssel előrébb vagy a tervezésben.

Milyen lépésekkel haladjunk?

Az alábbiakban eláruljuk, hogy mire érdemes ügyelni a tervezés kapcsán.

  1. Készítsünk méretarányos tervet!

Természetes, hogy nehézkesnek tűnik, de a hibák kiküszöböléséhez nagy segítségünkre lehet. Azokat a lakberendezési hibákat, amelyek a méretezésből erednek ki lehet szűrni, mint például, túl nagy az ülőgarnitúra, nehezen lehet közlekedni a bútorok között, nincs fókusza a szobának, minden bútor a fal mellett áll, nem lehet minden ajtót teljesen kinyitni. Ezek a dolgok a szoba kényelmét ronthatják.

Elengedhetetlen, hogy az ülőgarnitúrák és fotelek ne legyenek aránytalanul nagyok, hiszen a nappali legnagyobb területét az ülőbútorok foglalják el. Ezért kell a méretarányos tervet elkészíteni, hogy a garnitúrák méretét berajzolva átlátható legyen, hol a legoptimálisabb helyük a szobában.

  1. Legyen fókuszpont!

A fókuszpont általában a legtöbbet használt funkció, lehet ez vendégfogadás, filmnézés a családdal. Így kapunk egy képet a szükséges bútorokról. TV nézés esetén a legtakarékosabb hely megoldás a konzolos felfüggesztés vagy a klasszikus TV állványos megoldás.

  1. Találjunk egyensúlyt a bútorok elrendezésében!

A nagyobb bútorokat a szobában a legjobb arányosan elhelyezni. Ne a tér egyik felébe rakjuk a nagyobb darabokat, a másik felébe a kisebbeket mert asszimetrikussá válik a szoba, és kényelmetlen érzést okozhat. Használjunk többféle alakú bútort!

  1. Legyen társalgó rész!

A legtöbb esetben a nappaliban ül le az ember a barátaival, ismerőseivel beszélgetni, TV-t nézni, házibulizni is ha az időjárás miatt a kerti parti nem megoldható. Fő szempont, hogy kényelmes legyen, részt tudjon venni mindenki a társalgásban. Ha esetleg nagyobb a helyiség, akár több helyen is kialakítható egy-egy ilyen rész.

  1. Figyeljünk a kisasztal méretére!

Egy kisasztal vagy dohányzóasztal a társalgáshoz kialakított tér központi darabja. A megfelelő asztal szempontjai szerint jó ha az asztal magassága kicsit alacsonyabb, mint az ülőgarnitúra ülésmagassága, hossza a garnitúra fele vagy annál kisebb legyen. De több fajta kis asztalt is elhelyezhetünk a dohányzóasztal helyett de vigyázzunk, az asztal lap se legyen nagyon kicsi.

  1. Cserépkályha használata

Egy cserépkályha minden esetben otthonosabbá tudja tenni a lakást, ehhez azonban megfelelő méretet és színt kell találni. Amennyiben van már ilyen és felújításra vagy átalakításra, esetleg ápolásra van szükség, nem gond, hiszen ma már számos cég foglalkozik ezzel. A cserépkályhát, rendszeres használat mellett 5-8 évente ki kell tisztítani, természetesen ez függ a fűtőanyag minőségétől. A cserépkályha tisztítására árajánlat az interneten is kérhető, így keresgélni sem kell.

Összegezve

A lakások lelke a nappali, itt gyűlik össze a család, a barátok, ismerősök. Ahhoz, hogy berendezzük nem szükséges lakberendező, csak néhány feltételt kell betartani, hogy ne érjen bennünket meglepetés a berendezésekor.