6 legjobb ital, amiket muszáj kipróbálnod otthon

6 legjobb ital

A világon számos különleges ízvilággal találkozhatunk ételek és italok terén egyaránt. Utóbbiak esetében nem csak számos típus, hanem számos márka közül is válogathatunk. Ezt megkönnyítendő, most összegyűjtöttük a legjobb italokat, amiket muszáj kipróbálnunk otthon, egy fárasztó nap után, ha szeretnénk ellazulni.

Whisky

A whisky italok örök klasszikusnak számítanak, főképp a stílusos férfiak körében. Ezen a téren a ír Jameson, vagy épp a Jack Daniels a mapanság legnépszerűbb márkák. Azonban számos más különleges italgyár termékével is találkozhatunk, melyek között gyakoriak a 20-25, vagy akár 30 éves whiskyk is, amiknek ízvilága egészen egyedi és utánozhatatlan

whiskey

Tatratea likőr

A Tatratea likőr egy teljesen egyedülálló tea alapú, gyógynövényekből készült likőr, mely kizárólag természetes összetevőkből áll. Ennek az alkoholos tartalmú italnak az alapját a kivételesen tiszta párlat képzi, melyhez csak első osztályú fekete tea, gyógynövény- és gyümölcs kivonatok és párlatok kerülnek, amit kiegészít a színtiszt helyi forrásvíz.

Konyak

A konyak, vagy eredetileg cognac, egy eredetvédett borpárlat, melyet tölgyfahordókban érlelnek. A cognac a kiemelt vidékeken előállított fehér borok kétszeri lepárlásából készül., ami során, csak és kizárólag a szűk lista szerinti szőlőfajták bora használható fel cognac előállítására. A lepárlás a hagyományoknak és az előírásoknak megfelelő rézüstökben történhet, aminek eredményeként egy színtelen szeszt kapunk, mely nagyjából 70% alkoholt tartalmaz.

A párlás végeztével legalább 2 éven át tölgyfa hordókban érlelni kell a párlatot, mielőtt azt cognacnak lehet nevezni és értékesítésre kerülhet, némileg higított formában, körülbelül 40%-os alkoholtartalommal.

konyak

Rum

A rum, a kalózok italaként vált ismerté, aminek oka, hogy a világ rumtermelésének jelentős hányada a Karib-térségben és Latin-Amerikában összpontosul. A rum lényegében a nádcukorgyártáskor fennmaradt melaszból, vagy közvetlenül a cukornád levéből erjesztett és lepárolt égetett szeszből készül.

A tiszta szeszes párlatot általában tölgyfa hordókban érlelik, és gyakran karamellel színezik, amitől barnás színt kap. Az évekig érlelt rumok elnevezése gyakran „ron anejo” („érlelt rum”) vagy „ron viejo” („idős rum”). Az előállítási folyamat végén, általában 37,5–60% alkoholtartalommal palackozzák ezt a fajta italt.

Tequila

A tequila földrajzilag a rum szomszédságába tartozik., hiszen egy mexikói eredetű égetett szesz. Az előállításához a kék agávé cukorban gazdag tövéből erjesztenek és párolnak tiszta szeszt, amihez aztán egyéb terményeket is hozzáadnak. Alkoholtartalma 38-55% körüli lehet, és önmagában, vagy akár koktél alapanyagként is felhasználható.

Gin

A gin egy olyan különleges égetett szeszes ital, melyben a különleges íz világot a közönséges borókabogyó adja. Legyen szó bármilyen ginről is, elmondható, hogy tökéletes koktél alapanyagok lehetnek, de tonikkal keverve és gin fűszer vásárlásával még inkább fokozhatjuk az íz élményt.

gin

Összegezve

A fenti néhány italt tehát mindenképp érdemes lehet kipróbálni, ha eddig még nem tettük volna meg, hiszen nem csak különleges íz élményt nyújthatnak, hanem más keverté s koktél italok elkészítéshez is jó alapot szolgáltathatnak.