10 érdekesség Enzsöl Balázsról, a Mestercukrász zsűritagjáról

Enzsöl Balázs Mestercukrász zsűri

2021. június 28-án kezdődik a Mestercukrász az RTL klubon, ahol tehetséges hobbicukrászok versenyeznek egymással az 5 millió forintos fődíjért. A műsor egyik zsűritagja Enzsöl Balázs cukrászséf lesz, róla szedtünk össze 10 érdekességet.

10 érdekesség Enzsöl Balázsról, a Mestercukrász zsűritagjáról

Devecseren nőtt fel

Az ő házuk is érintett volt a vörösiszap katasztrófában, ezért elköltöztek Noszlopra.

Édesszájú gyerek volt

Rendszeresen előfordult, hogy amikor anyukája piskótát készített, az öccsével a nyers tésztát kikanalazták, amíg anyukája a tepsit vajazta.

Barcelonában él

Michelin-csillagos étteremben szeretett volna dolgozni, ezért választotta Barcelonát, mert ott sok ilyen étterem van, és az egyik kedvenc városa. Most már szabadúszó cukrász tanácsadóként dolgozik, járja az egész világot, és Barcelona idális bázis a számára, mert jó a légiközlekedés.

Sokat utazik

Szabadúszó cukrász tanácsadóként dolgozik, ezért a munkája miatt sokat utazik, 2019-ben a járvány előtti évben 10 hónapot töltött külföldön. Sokat jár Ázsiába, a Közel-Keletre, Szingapúrba tanfolyamokat, vacsorákat tartani.

Nincs cukrászvégzettsége

A cukrászatot és a főzést is autodidakta módon tanulta. Külföldön nem érdekli az embereket, hogy van-e papírja, meggyőzi őket az, amit csinál.

Több szakmát is kipróbált a cukrászat előtt

Bár cukrász papírja nincs, de közgazdász diplomája van, volt hivatásos katona, dolgozott ipari alpinistaként, bármixerként, pincérként.

34 évesen kezdett komolyabban foglalkozni a cukrászattal

Vannak, akik már gyerekként tudják, hogy cukrászok szeretnének lenni, mint például Juhos József a Mestercukrász másik zsűritagja. De Balázsnak több évbe telt, mire megtalálta mivel szeretne leginkább foglalkozni. Az internetes keresések alapján sokakat érdekel, Enzsöl Balázs kora, hogy Enzsöl Balázs hány éves. Még mindig csak 41 éves, viszonylag rövid idő alatt sikerült a csúcsra jutnia.

Ezt gondolja a mentes süteményekről

Szerinte ma már megkerülhetetlen, hogy egy cukrász tudjon mentes süteményeket is készíteni, de kevesen csinálják jól, mert olcsó megoldásokkal próbálják helyettesíteni az alapanyagokat.

Magyar süteményeket nem szokott készíteni

Külföldön tanult sütni és főzni. Először az angol konyhával találkozott, utána pedig jött az osztrák és a francia, a magyar konyhaművészet kimaradt.  A cukrászatban mindig a francia vonal vonzotta, így a magyar sütik valahogy kimaradtak az életéből.

Enzsöl Balázs munkái

Erőssége, hogy élethűen visszaadja a formákat, gyümölcsöket és akár tárgyakat is. Volt, hogy a gyerekkori sakk-készletéből merített ihletett, és desszert sakkfigurákat készített. Élethű, precíz tányérjain semmi sem az, aminek látszik, mind ehető, minőségi alapanyagokból 3–4 nap alatt készülő édesség.

Enzsöl Balázs munkái

További fotókat találsz Instagram oldalán.

Enzsöl Balázs cukrászda

Kiemelt kép: RTL Sajtóklub