Milyen anyagokat válasszunk adott felhasználáshoz?

varrógép

Akár vásárlásról, akár otthoni varrás projektekről beszélünk, a különböző anyagok ismerete nagyon sokat segíthet a választásban. A legnépszerűbb textil anyagok mind-mind eltérő előnyökkel, és ezáltal különböző felhasználási módokkal rendelkezik. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mely anyagokat érdemes választani az elegánsabb ruhákhoz, és melyeket az általános háztartási textilekhez. Nézzük tehát, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

Elegáns ruhák

Alkalmi ruhákra mindenkinek szüksége van. Legyen szó egy estélyi ruháról, öltönyről vagy zakóról, a különleges alkalmakhoz bizony szükséged lesz rá. Ezeket az elegáns ruhákat előszeretettel gyártják szatén vagy viszkóz anyagból.

szatént fényes, csillogó anyagként ismerjük, amely kimondottan esztétikussá teszi az alkalmi ruhákhoz. Ezen anyag egyik oldala fényes (színoldal), a másik pedig matt (hátoldal). Lágy esése nagyszerű tartást ad. Érdekesség, hogy a szatén nem különálló anyag – készülhet hernyóselyemből, pamutból, poliészterből, valamint ezek keverékéből. Emiatt szálsűrűsége is változó lehet, melyet érdemes megvizsgálni a választás során. Viseletének hátránya, hogy könnyen gyűrődik, valamint vasalásakor is fontos körültekintőnek lennünk.

Háztartási textilek

Amennyiben háztartási textilekről beszélünk, elsődlegesen a pamut és a lenvászon anyagokat ajánlott választani. Itt gondolhatunk konyhai törlőkre, terítőkre, takarókra, vagy akár ágynemű huzatokra. A lenvászon ehhez nagyszerű választás, mivel könnyű és jó nedvszívó képességű anyag. Emellett nem bolyhosodik, valamint érzékeny bőrűek is bátran választhatják. Egyetlen hátránya, hogy nem igazán rugalmas.

A lenvászon anyaggal történő varrás kapcsán fontos tudni, hogy beavatásra van szüksége. Ez azt jelenti, hogy a varrás előtt magasabb hőfokon ki kell mosnunk. Ezzel érjük el, hogy az anyag puhuljon és könnyebben kezelhetővé váljon. Azonban tudnunk kell, hogy ennek során az anyag össze is mehet.