Miért előnyös, ha jobban megismered önmagad?

önismeret

Napjainkban sokat hallunk az önismeret fontosságáról, ami nem meglepő, hiszen növeli az önbizalmunkat és segít abban, hogy jobb döntéseket hozzunk. Megfelelő önismeret birtokában kevesebbet ítélkezünk, asszertívebbek leszünk és javulnak az emberi kapcsolataink. Felismerjük mi az, amit jól csinálunk, hol van szükség javításra és ez boldogabbá tesz.

Minél tudatosabbak vagyunk annál inkább megértjük önmagunkat és képesek leszünk felismerni az erősségeinket, amelyekre építhetünk. Gondolat és viselkedésmintáink mélyebb megértése hozzásegít más emberek megértéséhez is. Megismerjük az értékeinket, a személyiségünket, az érzelmeinket, erősségeinket, gyengeségeinket. Mindezek birtokában javul a stressztűrő képességünk, motiváltabbak leszünk, jobb döntéseket hozunk, intuitívabbá válunk, mások motiválását is hatékonyabban végezzünk így jobb vezetővé válhatunk.

A mélyebb önismeretből kovácsolható előnyök:

 • Empatikusabbak leszünk
 • Nyitottabb lesz a gondolkodásunk
 • Jobb döntéshozók leszünk
 • Jobb vezetőkké válunk
 • Több lesz az önkontrollunk
 • Kreatívabbá válunk
 • Könnyebben lemondunk a rossz szokásainkról.

Ha mélyebb önismeretre teszünk szert, azzal egyedibbek és önállóbbak leszünk felvállalva a felelősséget a hibáinkért is, amelyeket könnyebben kijavíthatunk. Az önismeret gyakran első lépés a célok kitűzéséhez.

Megkérdeztük Bánfalvi Andrea asztrológust, aki a csillagokat is segítségül hívja a személyiség elemzéshez mit tanácsol annak, aki mélyebben szeretné megismerni önmagát.

Ahhoz, hogy haladjunk önmagunk megismerésének útján:

 • Maradjunk nyitottak. a saját érzelmi világunkban való eligazodás segít a mások érzelmeire való ráhangolódásban.
 • Tudatosítsuk és ismerjük el az erősségeinket és a gyenge pontjainkat.
 • Állítsunk fel a határainkat.
 • Legyünk éberek az érzelmi indítékainkra.
 • Hallgassunk az intuícióinkra.
 • Fejlesszük az önfegyelmünket.

El kell fogadnunk, hogy a sorsunkat magunk irányítjuk és ha rálátunk kik vagyunk és mi az életfeladatunk, akkor kiegyensúlyozottá válhatunk, megtalálhatjuk az életcélunkat és a boldogságot.

Az önismeret lehetővé teszi a számunkra, hogy asszertíven, a mások szemszögéből lássunk rá a dolgokra, önuralmat gyakoroljunk, kreatívan és eredményesen dolgozzunk, büszkék lehessünk arra, amit elértünk és magas legyen az önbecsülésünk. Ha tudatosak vagyunk, ráláthatunk a nézőpontjainkra és a helyükön értékelhetjük, illetve kezelhetjük azokat. Ha van erről tudásunk akkor azt is tudjuk mi a teendőnk és milyen irányba kell haladnunk, hogy a fejlődés és a siker útját járjuk.

Az önismeret a személyes fejlődés záloga

Megfelelő önismerettel képesek leszünk rá hangolódni az érzéseinkre, gondolatainkra és tetteinkre. Az öntudatos, elegendő önismerettel rendelkező emberek tisztában vannak az erősségeinkkel, a gyenge pontjaikkal és tesznek is a változásért.
Az önismeret az alapja minden olyan vonzó emberi tulajdonságnak, amelyet másokban kedvelünk, azokban az emberekben, akiket a legérdekesebbeknek és a legőszintébbeknek tartunk. Az mély önismerettel rendelkező emberrel könnyű kedvesnek lenni, mert ő maga is empatikus, így könnyedén rá tud hangolódni a mások érzéseire.

Az önismeret a személyes fejlődés záloga. Ha nem rendelkezünk a saját értékeinkre és gyengeségeinkre vonatkozó tudással akkor becsaphatjuk magunkat. Hibázhatunk a kapcsolatainkban, és akár hibás terveinket is kovácsolhatunk.  Az önismeret arra a képességünkre koncentrál, hogy meg tudjuk ítélni a saját teljesítményünket a viselkedésünket és megfelelően reagálunk különböző társadalmi helyzetekben.

Az önismeret fejlesztési módjai

Megfelelő mélységű önismerettel:

 • Be tudjuk azonosítani az érzelmeinket
 • Felismerjük az elsődleges megküzdési mechanizmusokat
 • A döntéseinket meg tudjuk hozni mások befolyásoló hatása nélkül
 • Tudatosan keressük az örömteli dolgokat
 • Felismerjük az erősségeinket
 • Felismerjük a személyiségünk fejlesztendő területeit
 • Tudatosan építjük az emberi kapcsolatainkat

A tudatosság segít felismerni ahol hibáztunk

Világosan megértjük a jellemvonásainkat, az érzelmeinket és a viselkedésünket. Megértjük a saját hatásunkat másokra, felismerjük hogyan kezeljük a nekik adott válaszokat. Az önismerethez a kritikus gondolkodás és a személyes fejlődés elengedhetetlen. A tudatosság segít benne, hogy ha kudarcot vallunk felismerjük hol rontottuk el, levonva a tanulságokat, így lehetőséget adva saját magunk számára a javításra.

Az önismeret az érzelmi intelligencia egyik fontos összetevője. Kevés önismerettel nehéz boldog és eredményes életet élni. A fejlesztéséhez segítségül hívhatjuk a kronobiológiát is.

Az önismeret a munkahelyen is elengedhetetlen. A segítségével könnyebben be tudjuk azonosítani kik vagyunk mi alkalmazottként, miért úgy dolgozunk ahogy. Mindezek ismeretében a vezetők könnyebben döntenek a feladatok delegálásáról és megértik a fejlődési lehetőségeiket.
Vezetőként sem nélkülözhető, hogy ismerjük önmagunkat. A szakmai hozzáértésen túl a személyes jellemzőinkben rejlő erősségek segítenek a szervezeten belüli feladatok jobb ellátásában.

Az önismeret az életünk egyik legnagyszerűbb készsége. Lehetővé teszi az önmagunkról való tanulást olyan módon, ahogyan azt senki más nem taníthatja meg. Megtanít arra hogyan bánjunk önmagunkkal és másokkal.