Körözött variációk, melyeket muszáj kipróbálnod

körözött variációk

Körözött variációk taglalása esetén mindig abból indulunk ki, hogy az alap recepthez képest milyen alkotórészek azok, amelyek még finomabbá, vagy különlegesebbé teszik a túrós receptet.

A  hidegtálak magyaros kedvencének fő összetevői a túró, a hagyma, a só, a pirospaprika és a tejföl. Ezekből már egy nagyon finom körözött állítható össze. Ám az alapanyagok variálásával, kiegészítésével még inkább a saját ízlésedre formálhatod a körözöttet.

Ha végigolvasod az összes ötletet, úgy fogod érezni, hogy muszáj lesz valamelyiket kipróbálnod! És a végén még egy plusz tippet is kapsz, amitől még finomabb lesz a körözött.

Körözött variációk az alapanyagok apró módosításával

Már akkor is más eredményt érsz el a kész étel tekintve, ha a tehéntúrót kevered juhtúróval, vagy tisztán juhtúrót használsz.

Az is fontos, hogy milyen hagymát teszel a körözöttbe. Ha az erős hagyma ízt kedveled, akkor használj vöröshagymát. Ha az enyhébb ízeket szereted, akkor inkább a lila hagymát javasolom, ami nem nyomja el teljesen a túró ízét. Ennél is kevésbé intenzív ízt kapsz, ha póréhagymát teszel a körözöttbe. Nekem azonban ez már túl semleges íz, így én a lila hagymát javasolom.

Ha újhagymát használsz, nyugodtan apríts a körözöttbe a szárából is. Finom is és színesíti is az ételt! Ha van snidlinged, akkor azzal is feldobhatod a túrókrémedet.

Játék a fűszerekkel

Sokan vannak, akik szerint a körözött alap fűszerezése csupán a pirospaprika és a só. Jellemző még az őrölt bors és az őrölt kömény használata, ám ennél tovább már ritkábban merészkednek a túrós hidegtálak kedvelői.

De milyen egyéb fűszereket használhatunk még a körözött variációkban?

Mint a magyaros ételeknél oly sokszor, itt is felvetődik a fokhagyma használatának lehetősége. Én nyomott, vagy zúzott fokhagymát nem próbáltam, de fokhagymaport szórtam már a körözöttbe. Nem rontotta el, sőt!

Aki szereti a csípős ízeket, az az őrölt fekete bors mellett használhat Cayenne-borsot. Ami tulajdonképpen nem is bors, hanem a csípős ízéről ismert chilipaprika fűszerként használt durva őrleménye.

Ha a színekkel is játszani szeretnél, akkor dobj a körözöttre apróra vágott petrezselyem levelet, nagyon apróra vágott kaliforniai paprikát. A zöld és a rikító piros jól fog mutatni a körözöttben és az ízeket is megbolondítja egy kicsit.

Az arányokról eddig nem sok szó esett, és nem is fog! Ugyanis a körözött az az étel, amit elkészítés közben folyamatosan tudsz kóstolni. Mindenből annyit tegyél bele, amennyitől szerinted jobb lesz az íze. Nyilván először keveset, aztán többet tehetsz a fűszerekből. Ha túlfűszerezted, akkor adj még hozzá túrót és tejfölt, amivel semlegesítheted az eltúlzott ízeket!

Plusz egy tipp a végére: bárhogy fűszerezed, a körözött úgy finom, ha az ízek összeérnek, ezért elkészítés után érdemes néhány órát a hűtőszekrényben pihentetni.