Edzőtermi aranyszabályok amelyeket tudni illik

edzőterem

A nyári szezon kitörésével ugrásszerűen megnövekszik az edzőtermeket felkeresők száma. Mint minden közösségnek, az edzőtermet használóknak is megvannak a maguk íratlan szabályai, a saját és mások egészségének érdekében.

Sose hagyd ki a bemelegítést

Az edzőterembe járás első és talán legfontosabb aranyszabálya, hogy bemelegítés nélkül ne kezdjünk bele semmilyen edzésformába.

Sokszor találkozhatunk azzal a tévhittel, hogy némi kocogás a futópadon megfelelő bemelegítésnek. Azonban a futás előtt is be kell melegíteni, mert a bemozgatás nélküli izmok és ízületek fokozott sérülésveszélynek vannak kitéve. Bemelegítéshez céljával csináljunk minél több ízületet átmozgató, nagy mozgásterjedelmet felölelő gyakorlatokat, tetőtől talpig. Majd ezután jöhetnek a keringést fokozó gyakorlatok. A bemelegítésre minden alkalommal legalább 10-15 percet szánjunk.

Ne felejtsd el letörölni az eszközeidet használat után

Mivel az edzőterem egy közösségi tér, mindig előfordul, hogy a súlyzókat, futópadot vagy egyéb eszközöket egymás után használják az emberek. Az edzőteremben pedig kiemelten kell figyelni a személyes higiéniára, mert a fizikai aktivitás során fokozódik a verejtéktermelés, ami rajta marad használat után az eszközökön. A leghatékonyabb módja a megfelelő tisztántartásnak, a fertőtlenítő kendők és szerek alkalmazása, ami a legtöbb 13. kerületi edzőteremben elérhető a vendégek számára.

Ne használj túl nagy súlyokat

Bár az edzőtermeket népszerűsítő reklámokban és kampányokban sokszor láthatunk hatalmas súlyokat emelő atlétákat, mégis a teherbírásunknál nagyobb súly használata többet árt, mint használ. Először is, rendkívül nagy a sérülésveszély, az izom és ínszalag húzódásnak vagy szakadásának esélye. Másodszor pedig, az irreálisan nagy izommunka, irreálisan elnyújtott hosszúságú izomlázzal is jár. A súlyzós edzéseknek pedig külön technikája van, amit érdemes elsajátítani mielőtt fejest ugranánk az intenzív erőkifejtésbe.Ne tarts magadnál gépet vagy eszközt, ha már te nem használod

Előfordulhat, hogy többen várnak egy-egy gépre vagy súlyzóra. A várakozás során csökkenhet a testhőmérséklet, lassulhat a keringés és fogyatkozhat a lelkesedés is. Épp ezért, ha te már befejezted az edzésed, tedd vissza a megtisztított eszközöket a helyükre, hogy mások is könnyedén használni tudják azokat. Az elpakolás szabálya vonatkozik az összes használaton kívüli edzés kellékre is. Ezzel nem csak egy tisztább, rendezettebb környezetet lehet fenttartani, de csökkenthetők balesetek és elbotlások száma is.

Ne légy türelmetlen az eredményeket illetően

Az edzőtermek falai kidolgozott testű nőkkel és férfiakkal vannak dekorálva. Láthatjuk itt mások látványos átalakulását is, amitől elfoghat a türelmetlenség a saját teljesítményünket illetően.

De aggodalomra semmi ok! Az egészséges testi és lelki átalakulás időbe telik, viszont a következetességnek és kitartásnak mindig megvan az eredménye. Emlékezz a saját céljaidra és motivációdra, hogy miért kezdtél el edzeni és ünnepelj meg minden alkalmat, amikor sikerül átlépned a saját határaidon.