Készüljünk fel, hogy sérülésmentes legyen a síszezon!

síszezon sérülés megelőzés

Az év végi nagy munkahelyi hajrák után sokan menekülnek a természetbe, hogy kieresszék a gőzt, esetleg ledolgozzák a karácsonyi finomságok csípőre lerakódott eredményét. Erre remek alkalom lehet a közeli országok vadregényes hófödte hegyeinek a sípályáit meglátogatni. Ha az időjárás is úgy akarja, akár itthon is hódolhatunk ennek a sportnak, de azért általában inkább a „szomszédba” szoktunk utazni egy kellemes síelős programért. A síelés fantasztikus aktív szabadidős tevékenység, amely számos egészségügyi, szociális és érzelmi előnnyel jár. Síelés közben egészen más féle mozgást végzünk, mint a mindennapokban, vagy akár a megszokott hazai sportok során.

Minden egyes csúszásnál próbára tehetjük az állóképességünket, reflexeinket, miközben fantasztikus élményben van részünk. Mindezt a hegyvidéki friss, „enyhén csípős” levegőn. A friss hó és a csodálatos tájak nemcsak fizikai, de a mentális jólétünket is javítják. A szociális élményfaktorhoz hozzájárul nemcsak a közös sport, a versenyszellem kiteljesedése, de az éjszakába nyúló beszélgetések, a forralt boros bulik is a fűtött szálláson. Röviden összefoglalva: egy kiadós síelés jót tesz testnek és léleknek egyaránt.

Mire érdemes ügyelni a megfelelő sífelszerelésen túlmenően?

A ruházat

Az első és legfontosabb lépés a síelésre való felkészülés során a megfelelő öltözék kiválasztása. A hideg és a hó elleni védelem érdekében célszerű rétegesen öltözködni. Egy jó minőségű aláöltözet segít a test hőmérsékletének szabályozásában, míg a vízálló és szélálló külső réteg megvédi a testet a nedvességtől és a hidegtől. Fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára! Ha ez megtörténik, és eltúlozzuk a különféle thermo ruházatot, akkor viszont jó eséllyel szakadni fog rólunk a víz, ami szintén nem igazán jó. Arra is figyeljünk oda, hogy kényelmesen lehessen mozogni a ruházatban. Ne vértezzük fel magunkat úgy, mintha egy lovagi páncél, vagy űrhajós szkafander lenne rajtunk. Ha netán elesünk, (ami azért profikkal is előfordul), akkor ne négy embernek kelljen felsegíteni a pálya közepén, mint egy hátára fordult teknősbékát. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a kesztyűkről és a sapkáról sem, amelyek szintén segítenek megőrizni a test megfelelő hőmérsékletét.

síszemüveg

Kiegészítők

Egy gyönyörű hófödte tájon az első dolog, ami szembetűnik, az az erős napfény. Ez a fantasztikus fényáradat nemcsak a felhőtlen, kék égbolt felől bombázza a szemünket, hanem mindenhonnan. A (hó)fehér hó extrém mértékben veri vissza a fényt, egyenesen a szemünkbe. Síelés közben pedig kulcsfontosságú a megfelelő látás. Erre a célra a legspeciálisabb szűrőszemüvegek közül válogathatunk. Akik szemüvegesek, és nem szeretik, vagy nem hordhatnak kontaktlencsét, válasszanak fényre sötétedő dioptriás szemüveget, vagy dioptriás napszemüveget. Olyan síszemüvegek is vannak, amelyek alá problémamentesen aláfér a szemüveg. Ezek nemcsak az erős fény ellen védenek, hanem egyéb időjárási viszontagságok ellen is (például szél, hóesés, stb.). A lényeg, hogy viseljük – a tisztánlátás végett! Érdemes sisakot, vagy egyéb védőfelszerelést is beiktatni. Ezek könnyű, magas szilárdságú, minőségi anyagokból készülnek. Szinte teljesen felpáncélozhatjuk magunkat, használhatunk gerincvédő mellényt, protektornadrágot, könyök- térd- és csuklóvédőt.

Fizikum

Mielőtt elindulnánk, érdemes kicsit „rágyúrni” az eseményre, és az előtte lévő időszakban felkészíteni a testünket. Ha nem vagyunk fittek, annál inkább érdemes felkészíteni az izmainkat a közelgő eseményre, hiszen erősen igénybe fogjuk őket venni. Az általános erőnlét fejlesztésére tökéletes a kettlebell. A kettlebell-es edzések csodája, hogy nem igényel nagy súlytartományt – viszonylag könnyebb súlyokkal is tudunk extrém mértékben hatékony gyakorlatokat végezni.

kettlebell edzés

A kardió részt se hanyagoljuk el. Erre a leghatékonyabb a futás, kocogás, akár a szabadban, akár az otthon melegében egy futópadon. Ha az utazás előtt pár héttel nekiesünk az elliptikus trénernek, akkor is sokkal jobban bírjuk majd a strapát. Ha azonban valaki mindenáron be akarja gyújtani a felkészülés során a rakétákat, és maximumra tornázni az állóképességét, akkor a világ egyik legegyszerűbb sporteszközére lesz szüksége: egy ugrókötélre. Egy kis rendszeres mozgással a síelés előtt nemcsak izmosodunk, hanem az ízületeinket is felkészítjük a közelgő extrém igénybevételre. Ez azért fontos, hogy ne történjen már az első nap egy olyan húzódás, ami miatt aztán az egész szabi alatt csak passzív szemlélői lehetünk a síelésnek.

elliptikus tréner

Ha minden téren felkészültünk a síelésre, már csak arra kell ügyelnünk, hogy megfelelő szerénységgel becsüljük fel képességeinket. Válasszunk olyan nehézségű pályát, ami kihívást jelent ugyan, de lelkes amatőrként is tudjuk teljesíteni!