7 cseh csoki, amit muszáj kipróbálni

Csehországban nagyon sokféle csokival találkozhatunk az Orion és a Figaro gyárnak köszönhetően.  Náluk is számos olyan csoki van, amik már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek. Összeszedtük azt a 7 cseh csokit, amiről úgy gondoljuk, hogy mindenkinek legalább egyszer mer kell kóstolnia.

7 cseh csoki, amit muszáj kipróbálni

7. Pernik

A pernik valójában nem is csoki, hanem egy mézes sütemény lekvárral töltve, és csokoládéba mártva. De mivel annyira jellegzetes az ízvilága ennek az édességnek, ezért úgy gondolom, hogy mindenkinek egyszer meg kell kóstolnia, még ha nem is kifejezetten csokoládéról van szó.

pernik cseh puszedli6. Margot

A Margot szintén kicsit kakukk tojás, mert csak olyan, mintha csoki lenne. Ez egy rumos, kókuszos szója szelet, de már van puncsos, mazsolás változata is. A margot szelet története régre nyúlik vissza, az első változatát 1944-ben készítették, jelenlegi formájában 1960 óta gyártják.

margot szelet

5. Rumba

A rumba, ahogy a nevéből sejteni lehet, rumos ízesítésű. Étcsokoládé, igazán rumos ízű csokis töltelékkel. Egyesek szerint emlékeztet a párizsi kockára.

rumba cseh csoki4. Kastany

A kastany gesztenyét jelent, de ez nem a csoki ízére, hanem formájára utal. 1966 óta gyártják, az eredeti verzió csokoládé krémmel töltött étcsokoládé, de ma már van fehér csokis változat is (mint a képen).

kastany cseh csoki

3. Kofila

A kofila egy kávékrémmel töltött tejcsoki szelet, amit 1923 óta gyártanak. Ha azt gondolod, hogy olyan, mint a kapucíner, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak, mert a kofila sokkal kávésabb ízű, és a tölteléke sokkal lágyabb, krémesebb. Ma már latte változata is van, ahol tejkrémmel töltik, amiben kávé darabok vann.

kofila cseh csoki2. Deli

Talán a Deli a legismertebb cseh csoki, hiszen a rendszerváltás előtt ez volt a kelet Mars csokija. Lágy nugát szerű tölteléke van több ízben (csokis, mogyorós, pisztáciás), és karamell réteg a tetején.

deli csoki

1.Studentska

Ez az a cseh csoki, amit tényleg mindenkinek muszáj megkóstolnia. Valamiért kevésbé itthon, mint például a Deli vagy Kofila, pedig ez tényleg viszi a prímet. A korábbi csokikkal ellentétben ez táblás csoki, ráadásul 180 grammos, ami gyakorlatilag két táblának felel meg, hiszen egy átlagos tábla csoki súlya 90-100 gramm. A csokiban mogyoró darabok, aszalt gyümölcsök, és gyümölcs zselé darabok vannak. Van tej-, ét-, és fehér csoki változata, ami az ízesítést illeti pedig meggyes, málnás, kókuszos, körtés, és időnként a gyártó újabb ízekkel jelentkezik, amiket általában csak korlátozott ideig lehet kapni. Általában mindig ilyen csokit hoztam ajándékba Csehországból és mindig hatalmas sikere volt.

studentska cseh csoki

Neked melyik a kedvenc cseh csokid?