11 látnivaló Szentendrén, amit muszáj megnézned

Szentendre Fő tér

Szentendre városa valódi turista csalogató. Különleges épületei, egyedi stílusa és a szemet gyönyörködtető táj minden évben komoly turista tömegeket vonz a térségbe. Azonban mivel a látványosságoknak se szeri-se száma ezért most összegyűjtöttünk 11 tippet ha Szentendrén járnál.

Szentendre felfedezése

A Dunakanyar egyik valóságos gyöngyszeme kétség kívül Szentendre. A várost a legjobb, ha gyalogosan fedezi fel az ember. A gyönyörű belváros szűk sikátorai, macskaköves utcái igazán varázslatossá teszik a város képét.

Nem meglepő, hogy Szentendre több mint 100 éve írók, festők és szobrászok kedvenc helye, így rengeteg múzeumot, galériát találhatunk a városban, többek között a Skanzent, valamint a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot is. Ezeknél a múzeumoknál nemcsak szemlélődni lehet, hanem ki is próbálhatjuk a különböző mesterségeket, mint például a korongozást, a kalácssütést és a szövés-fonást is.

Amennyiben a zenés programokat kedveli valaki, akkor a Szentendrei Nyár programsorozat erre is lehetőséget biztosít bárki számára.

Az alábbiakban lássuk, milyen kihagyhatatlan látnivalókat érdemes meglátogatnunk Szentendrei kirándulásunk alkalmával:

1, Főtér

Szentendre városa túlélte a török hódoltságot, és menedéket adott a szerbeknek is. Ez a történelmi esemény alapvetően meghatározta a város építészeti és stílus képét, hiszen a délről érkező nemzetiségek hozták magukkal a városra ma is jellemző mediterrán stílust is.

A szentendrei főtér jelképe a tér közepén található hatalmas oszlop, kereszttel a tetején. Aki még soha nem járt a városban, az is könnyen fog tájékozódni, hiszen ez az oszlop a város legtöbb kis utcából jól látható.

2, Kovács Margit Múzeum

A szentendrei kirándulások mondhatni kihagyhatatlan állomása, a legnépszerűbb magyar kerámiaművész, Kovács Margit kiállítása. Itt megcsodálhatjuk az egyéni stílusú alkotó legismertebb és legszebb műveit.

3, Belgrád Székesegyház – Szerb Egyházművészeti Múzeum

Szentendre a magyarországi szerb ortodox egyház központjának is tekinthető és ebből kifolyólag itt található a legfontosabb templomuk is, mely nem más, mint a XVIII. században épült Belgrád Székesegyház.

Építésénél a tipikus magyar barokk stílusjegyeket használták fel és ennek a stílusnak megfelelően bordó színűre is festették. Már emiatt is feltűnő, de a templomba lépve a püspöki trón és a gazdag ikonosztáz is elénk tárul.

A templomi séta után érdemes a múzeum két szintjén található szerb ortodox vallási témájú tárgyakat, művészeti alkotásokat is megnézni, igazi egyháztörténeti utazás részesei leszünk ezáltal.

4, Duna parti séta

Amennyiben Szentendrén jár valaki, akkor semmiképp sem érdemes kihagyni a Duna-menti sétány romantikus hangulatát. Itt a kihelyezett padokról gyönyörködhetünk a Duna folyó hömpölygő vizében és élvezhetjük a friss levegőt, de megkóstolhatjuk a parttal szemben lévő éttermek és kávézók kínálatát is.

5, Blagovesztenszka Görög – Keleti Templom

Mivel Szeged egy ortodox város így nem meglepő, hogy a város másik jelképe szintén egy templom: a Fő téren található, s talán a legismertebb görög keleti templom, a Blagovesztenszka. A város ezen részén görög kereskedők laktak, ők építették maguknak. Az eredeti fatemplom helyén 1752-ben húzták fel ezt a rokokó elemekkel gazdagított barokk templomot. Különlegessége, hogy görög feliratú, vörös márvány síremlékekkel, a kapu fölött Szent Konstantin és Szent Ilona freskójával, íves kő kapukerettel és a belső térben imádságra ösztönző szentéllyel találkozhatunk

6, Művészet Malom

A Művészet Malomba lépve az ország legszínvonalasabb kiállítóhelyére érkezünk, amelyet az egykori malom épületében alakítottak ki. Elsősorban kortárs helyi, de olykor nívós nemzetközi kiállításoknak is otthont ad.

7, Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Ha már a városban járunk, akkor egy kis kitérővel látogassunk el Magyarország legnagyobb skanzenjébe. A számos díjjal büszkélkedő Szabadtéri Néprajzi Múzeum az ország legfontosabb néprajzi egységeit mutatja be.

Itt igazi, valós élményt szerezhetünk a falusi élet hangulatáról és az elsősorban a gyerekek körében népszerű, a nagy szélmalom mellett lévő állattartó tanyára is benézhetünk, ahol őshonos magyar háziállatokkal találkozhatunk. A hely érdekessége, hogy a Skanzen hatalmas területén a közlekedést megkönnyíti a 2009 óta működő kisvasút. Ez Európa leghosszabb (2,2 km) múzeumi vasútvonalának számít, erre is nagyon büszkék lehetünk.

Skanzeni események

Számos állandó és időszakos kiállítással, múzeumpedagógiai és tematikus programokkal, kézműves foglalkozásokkal, folklórműsorokkal és színházi előadásokkal várják az érdeklődőket, hétköznap élő múzeumi helyszínek szolgálnak izgalmas programokkal. Érdemes megemlíteni a fontosabb skanzeni ünnepeket, nagyobb rendezvényeket is, így a Húsvétot, az Alkotónapot, a Pünkösdi Sokadalmat, a Borünnep, a Szent Márton Újborfesztivál és Libatort és az Adventi készülődést. Ezek az alkalmak szép időben meglehetősen sok családot mozgatnak meg, készüljünk fel a nagy tömegre.

8, Holdvilág-árok

A Pilis egyik legszebb, legvadregényesebb, szűk, kanyonszerű szurdoka a kultikus helyként is ismert, misztikus Holdvilág-árok. A volt csikóváraljai turistaház előtti parkoló, megközelíthető a Pomáz-Dobogókő útról, a Csobánkai leágazástól 3-400 méterre jobbra ágazó kis, vékony aszfaltos úton még kb. 500 métert megyünk a parkolóig.

Autóbusszal a Pomázról Pilisszentkeresztre tartó buszról a Csikóváraljai turistaház megállónál szálljunk le.

9, Kő-hegy

Rövid, de változatos kirándulásban lehet részünk a Szentendre és Pomáz között magasodó, fantasztikus panorámájú Kő-hegyet meglátogatva. A nem túl magas (366 m) hegycsúcs déli oldala több mint 100 méteres szikla letöréssel néz rá a Duna-menti síkságra, bizarr sziklaformákat és lélegzetelállító kilátást nyújtva az ide látogatóknak.

10, Szentendrei éttermek

Amennyiben a város felfedezése közben megéheznénk, akkor mindenképp érdemes betérnünk a helyi éttermek valamelyikébe. Az éttermek között találhatunk barokk és rokokó stílusú épületben helyet foglaló vendéglátóegységet. Egy-egy ilyen étteremben ülve mi magunk is átérezhetjük a művészeket oly könnyen megragadó atmoszférát.

11, Mire ügyeljünk a szentendrei kirándulás alatt?

Mindenképp érdemes figyelni arra, hogy éttermek esetén ne fussunk bele a szokásos turista csalogató, „lefosztós” helyekbe. Sajnos ahogy minden hasonló városban, úgy Szentendrén is találkozhatunk ilyen vendéglátó egységekkel, de szerencsére ezek az egységek vannak kisebbségben.

Mindezek mellett bár Szentendre könnyedén megközelíthető gépjárművel, de egy-egy Holdvilág-árok, valamint Kő-hegyi kirándulás alkalmával bárkivel megeshet, hogy technikai problémája akar. Ezért legyen szó Szentendrei, vagy más tájegységi kirándulásról a legjobb, ha mindig kezünk ügyében van egy tapasztalt megbízható szentendrei autómentő elérhetősége.

Összegezve:

Szentendre tehát egy valóban különleges település, mely egyedi hangulatával az év bármely szakában látogatható. Ráadásul különböző programokkal még inkább igyekszik feldobni az oda látogatók mindennapjait.