5+1 dolog, amit muszáj tudnod a 3D nyomtatáshoz

3d nyomtatás

Egyre többet hallani a 3D nyomtatásról, de sokan keveset tudnak még erről az új technológiáról. Összeszedtük a legfontosabb tudnivlókat.

5+1 dolog, amit muszáj tudnod a 3D nyomtatáshoz

1.Mire jó leginkább ez a módszer?

Kisebb sorozatú, vagy kísérleti fázisban lévő termékeket, alkatrészeket gyorsabban és olcsóbban lehet előállítani ipari 3D nyomtatóval mint más technológiákkal, pl. CNC forgácsolással vagy lézervágással, stb.

2. Hogyan működik egy 3D nyomtató?

A 3D nyomtatók a 3 dimenziós tárgyat egymásra épülő, nagyon vékony rétegekből készítik el. Az ipari 3D nyomtatásnak nincsenek geometriai korlátai, szinte bármilyen elképzelhető forma és alakzat legyártható ezzel a módszerrel.

3. Milyen alapanyagok felhasználásával történik a nyomtatás?

Az iparágban egyelőre legelterjedtebbek a különböző minőségű és keménységű abs műanyagot, fotopolimer műgyantát használó gépek, valamint a jóval költségesebb fémes 3D nyomtatás technológiája is létezik már. Az alapanyagot érdemes mindig nagyon körültekintően megválasztani a nyomtatandó tárgy tulajdonságait figyelembe véve. Ebben a 3D nyomtatással foglalkozó cégek tudnak segíteni.

4. Mire lesz szükséged, ha a 3D nyomtatást szeretnél?

A nyomtatás maga mindig 3D-s számítógépes modell alapján történik, tehát 3D modellre lesz szükséged. Ez a modell sokféle formátumú lehet, lehet: STEP, IGES vagy STL fájlok leginkább, de más fájlformátumok is működhetnek. Ha a nyomtatandó tárgyról nem áll rendelkezésre 3D modell, azt el kell készíteni, akár már meglévő valódi modell 3D szkennelésével, vagy 2D tervek alapján mérnöki munkával is előállítható a modell. A 3D nyomtatással foglalkozó cégek ezeket általában vállalják is.

5. Mitől függ, hogy mennyibe kerül a 3D nyomtatás?

A nyomtatás költsége a felhasznált anyagmennyiség valamint az alakzat komplexitástól függ

+1 dolog: Mennyi idő alatt készül el a 3 dimenziós nyomtatás?

Általában a a modell feltöltését követően 2-7 napon belül elkészül a nyomtatás.