5 gyakori hiba, amelyekkel szabotálhatod a fogak egészségét

fogfájás

Számos olyan szokás van, amelyekkel észrevétlenül kárt tehetsz a fogak és íny egészségében. Ahhoz, hogy hosszú távon megőrizhesd a fogak egészségét és szépségét, a cikkben olvasható 5 szokást minden áron érdemes elkerülni. 

Szokások, amelyek a fogak és íny egészségét veszélyeztetik

A következőkben megismerheted az 5 leggyakoribb hibát, amelyekkel könnyen szabotálhatod fogaid egészségét. Tudd meg, hogyan kerülheted el ezeket a hibákat, hogy mosolyod mindig ragyogó maradjon!

Dohányzás

Fájdalmas rágás, meglazult fogak, vörös és duzzadt íny, fokozott érzékenység, ínyvérzés – hogy mi a közös ezekben? Mind a fogágybetegség tünetei lehetnek, amely a magyar emberek 30%-át érinti enyhe vagy súlyos formában. A parodontitis egyik gyakori kiváltó oka a dohánytermékek fogyasztása. 

A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tájékoztatása szerint:

 • A dohányosok körében kétszer nagyobb az ínybetegség kockázata, mint egy nem dohányzónál.
 • Minél több dohányterméket fogyaszt valaki, annál magasabb a parodontitis veszélye.
 • Nem csupán a mennyiség számít! Azok, akik régebb óta dohányoznak, fokozott parodontitis kockázatnak vannak kitéve.
 • A dohányzás csökkentheti a kezelés hatékonyságát.

Mi a megoldás? Kerüld a dohánytermékek fogyasztását! Nincs kivétel, így a cigaretta mellett, az egyéb dohányáruk is kerülendők.

 Túlzott cukorbevitel

Tudtad, hogy a túlzott cukorfogyasztás jelentősen megnöveli a fogszuvasodás kockázatát? A szuvasodás a leggyakoribb fogászati betegség, így rengeteg embert érint: egy átlagos magyar felnőtt 2,7 tömött és 1,5 szuvas foggal rendelkezik.

Mi a megoldás? Érdemes jelentősen csökkenteni a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek és italok fogyasztását. A WHO javaslata szerint a napi energiabevitel maximum 5-10%-a származzon cukorból. Ez egy átlagos testsúlyú felnőtt ember esetén körülbelül 25-50 gramm cukrot jelent, amely 1-2 pohár kólának felel meg.

Hiányos és rendszertelen szájhigiénia

Szakmai becslések szerint az egy főre jutó fogkrém használat Magyarországon évi 1 tubus, amely kimagaslóan alacsony más országokhoz és az általános évi 12 tubusnyi javasolt fogyasztáshoz képest.

Mi a megoldás? A hiányos és rendszertelen szájhigiénia problémája könnyen kezelhető. Az alábbi egyszerű szokások elsajátítása bárki számára lehetséges:

 • napi minimum kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel,
 • fogselyem használat,
 • langyos vizes vagy alkoholmentes szájvizes öblögetés,
 • nyelvkaparó használata.

fogápolás

Fogászati vizsgálatok hiánya

A felmérések szerint általában 5-6 évente látogatják meg a fogorvost, ami messze elmarad a javasolt félévenkénti kontroll vizsgálatoktól. A fogászati szűrések során a szakember alaposan megvizsgálja a fogak és íny állapotát, szükség esetén pedig kezelésekkel enyhíti a kellemetlen tüneteket. A rendszeres vizsgálattal sokszor elkerülhetőek a költségesen és nehezen kezelhető betegségek.

Mi a megoldás? A fogak és íny egészségnek megőrzése érdekében legalább 6 havonta vegyél részt fogászati szűrővizsgálaton.

Fogászati és szájsebészeti panaszok ignorálása

Ismerősen csengenek az alábbi mondatok?

 • “Fáj a fogam egy ideje, de idővel enyhülni fog.”
 • “Egy ideje feltűnt, hogy vérzik az ínyem fogmosáskor, de ez normális.”
 • “Amikor hideget iszok, hirtelen belehasít a fájdalom a front fogaimba. Elég csak kerülni a hideg italokat.”

Gyakori, hogy a fogászati problémára utaló árulkodó jeleket az emberek figyelmen kívül hagyják. Pedig amennyiben a panasz észlelését követően valaki azonnal orvoshoz fordul, gyakran időben sikerül elkezdeni a kezelést és megelőzhetőek a kellemetlen komplikációk.

Mi a megoldás? Figyelj a tested jelzéseire és ha fájdalmat vagy egyéb abnormális elváltozást tapasztalsz, akkor keresd fel fogorvosod. Ne várj, amíg súlyosbodik a probléma!

Dr. Németh Bálint: szájsebész és fogszakorvos

Dr. Németh Bálint több mint 15 évnyi hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a fogászati, szájsebészeti és esztétikai beavatkozásokban. Klinikáján a legmodernebb technológiát használják és maximálisan törekednek a fájdalommentes kezelésre. A fogászat Buda területén található és könnyedén megközelíthető tömegközlekedéssel és autóval egyaránt. Akár fogágybetegség kezelésre, akár implantátum beültetésre van szükséged, fordulj bizalommal Dr. Németh Bálinthoz!

Képek forrása:Freepik