5 dolog, amit muszáj átgondolni weboldal készítő választásakor

weboldal készítő

A szomszéd srác már készítette nekünk egy weboldalt, de valahogy senki sem találja meg és nem is teljesen ezt vártuk. Már nem tartjuk vállalhatónak és egyébként sem találnak meg a keresőben. Ha ebben a helyzetben vagyunk a változáshoz vezető első lépés megtalálni azt a weboldal készítőt, aki végre megvalósítja az álom weblapunkat.

Először is tűzzük ki a célt!

Kinek szánjuk a honlapunkat és alaposan nézzünk körbe az ismerősök körében is, mert ajánlás útján nagyobb az esély, hogy valóban olyan szakembert találunk, aki nem fog csalódást okozni. A referenciákat ne felejtsük el megnézni, és ha biztosra akarunk menni, akkor ne teljesen kezdőt válasszunk.

Ha a referencia munkák hangulata stílusa tetszik, akkor érdemes néhány kérdést feltenni a jelöltünknek, amiből kiderülhet, rokonszenvesek vagyunk egymásnak, ezzel jó alapot adva a közös munkának. A kiválasztásnál érdemes arra is figyelni vállal-e a jelöltünk weboldal karbantartást is, hiszen a honlapunk elkészültével nem érnek véget a feladatok, a továbbiakban is gondoskodásra van szüksége.

A weblap elkészülte utáni feladatok

Amellett, hogy az elérhetőségeink is változhatnak, a tartalom is kiegészülhet további információkkal, a szolgáltatásaink köre is bővülhet, az új referenciáinkat is érdemes feltenni, és ha igazán komolyan vesszük a weblapunk sikerét, akkor mindenképpen írjunk blogot a látogatóink számára. Ebben az esetben kiderülhet, hogy fél évvel ezelőtt úgy tűnt könnyű a kezelőfelület, de sajnos mégis elfelejtettük hogyan működik. Ilyenkor jól jön a segítség. A legtöbb szolgáltatónál, aki a weboldal karbantartást is vállalja alapfrissítések (pl. egy telefonszám csere) benne vannak a havidíjban.
Sokan úgy vannak vele, hogy nem értek hozzá és nincs kedvem megtanulni, pedig előnyös lenne havonta 2-3 cikket feltenni a blogba, amit valakinek meg is kellene írni. Nem mindenki látja be ennek fontosságát, de ez választható, nem kötelező dolog.

Meggyőző referenciák

A honlap készítőnk kiválasztásánál mindig nézzük meg a referenciákat és ha vannak ügyfél vélemények azokat is olvassuk el. Azon kívül, hogy kiváló szakembert keresünk az is fontos, hogy jól lehessen vele kommunikálni. Hallgassa meg a kéréseinket és tegyen meg mindent, amit csak lehet a cél érdekében.

Szerződés

Ha sikerült megtalálni a nekünk való szakembert mindenképpen ragaszkodjunk hozzá, hogy a feladatokról szerződés készüljön. Ez mindkét felet védi, bármikor ellenőrizhető mit vállalt a szakember, mi az, amit jogosan kérhetünk, mert benne van az árban, hány változtatásra van lehetőségünk stb.

Olcsó és profi weblap

A 30ezer forintos weblapoknak ne dőljünk be, ez lehetetlen. Mindenkinek a saját pénztárcája dönti, el mennyit tud szánni a weboldalára és a piac árai nagyon szélsőségesek. A nagyon olcsónál és nagyon drágánál kezdjünk el gyanakodni, a nagyon olcsó biztos, hogy nem azt fogja nyújtani amit, szeretnénk a nagyon drága pedig nem lesz annyival jobb. 120-150 ezer forintért már lehet egy jó weboldalunk, amivel némi keresőoptimalizálással sikeresek lehetünk a keresőben is. az hogy mennyi idő alatt érhetjük ezt el a téma jelentősen befolyásolja. Aki teljesen egyedi programozású oldalt ígér nem biztos, hogy a mi emberünk, mert azt valószínűleg nehéz lesz nekünk vagy valaki másnak kezelni és örökre a készítőhöz leszünk kötve akár tetszik akár nem.

Kérjünk több helyről ajánlatot és az olyan előnyöket is vegyük figyelembe, ha egy helyen kaphatunk meg domaint, tárhelyet és a weblapot. Ezzel időt, fáradtságot és akár pénzt is spórolhatunk. Az oldal rendelkezzen tartalomkezelő rendszerrel és arról is tájékozódjunk kapunk-e oktatást a kezeléséről.

A keresőoptimalizálás lehetőségéről is győződjünk meg, enélkül nem lesz forgalmunk a keresőkből. A további keresőoptimalizálás, linképítés lehetőségeit is érdemes felmérni. Előre tisztázzuk, ki írja a tartalmakat és ki biztosítja a képeket az oldalhoz. A döntésünket ne csak az ár alapján hozzuk meg.

Összegezve a legfontosabbakat:

A weblapkészítőnk legyen elérhető, válaszoljon a kéréseinkre, kérdéseinkre, legyenek tetszetős referenciái jó áron, jó minőségben és modern technológiával dolgozzon a határidők betartásával.