3 egyszerű tipp a stresszmentes élethez

stresszmentes élet

Talán sosem volt akkora szükség a nyugalomra és a stresszmentességre, mint manapság. Sok olyan történés zajlik körülöttünk, amire kevéssé lehetünk hatással. Ez nagyon frusztráló tud lenni. Egyfelől nem akarunk lemaradni a napi hírekről, szembejönnek velünk az utcán, a kollégákkal való beszélgetésekben, a boltban, szinte bárhol. Másfelől viszont néha muszáj kikapcsolnunk magunkat ebből testi és lelki értelemben egyaránt. Ajánlunk három módot arra, hogy ki tudjuk szakítani magunkat a folyamatos aggódásból, szorongásból. Ha nem is végleg, de egy kis időre.

Szaunázz rendszeresen!

A szauna számos gyógyhatása közismert. A szervezet az izzadás révén tisztul. Már csak a bőrünk tapintása is teljesen más lesz egy-egy ülés után. A hőre adott reakció megdolgoztatja az ereket, a szívet. Ebből fakad egy ellenjavallat is, ugyanis szívbetegség vagy magasvérnyomás esetén nem ajánlott a szaunázás. A nyilvánvaló testi erősödésen, gyógyuláson kívül a lelki és mentális állapotra is kiváló hatással lehet akár a finn szauna, akár az infraszauna. A szaunában csend van, ha illóolajokkal is készülünk, akkor finom levendula, borsmenta vagy bármi más aroma leng körül minket. Az ellazulás és stresszoldás garantált. Szaunázhatunk egyedül, de baráti társasággal is. Ilyenkor egy-egy jóleső baráti beszélgetés, közösségi élmény segít a mindennapi gondok átvészelésében.

Szaunázni nemcsak wellness-fürdőkben, hanem otthon is lehet. Már egy egészen kis infrakabin is az otthonodba tudja varázsolni a wellness-élményt. Elsőre talán nagyon pénzigényesnek tűnhet, de bőven megtérül a dolog, ha azt nézed, hogy az egészséged megőrzésében segít. Sokféle későbbi panasz kialakulását előzheted meg vele.

A szaunázás szabályai között vannak olyanok, amik minden fürdőben ugyanúgy érvényesek. Ha nem vagy hozzászokva ehhez a tevékenységhez, akkor először 5-10 percnél tovább ne legyél bent. A szervezeted jelezni fog, ha nem érzed jól magad, akkor ne feszítsd a húrt. Az egyes szaunában töltött idők között fontos a pihenés a folyadékpótlás, lehetőleg vízzel. A fürdőkben fürdőlepedőt vagy törölközőt kell magad alá terítened. Lehetnek olyan helyek is, ahol a fürdőruhában szaunázást is tiltják. (Egészségesebb, ha csak fürdőlepedőt csavarsz magad köré, de természetesen ez nem mindenkinek komfortos.) A fürdőkben általában csak a szaunamester alkalmazhat illóolajat a megfelelő higításban és módon a szaunákban, ez a vendégek számára önhatalmúlag nem engedélyezett. Arra is érdemes figyelni, hogy ha társasággal megyünk, akkor lehetőleg halkan beszélgessünk, ne zavarjuk mások pihenését.

Mozgás, mozgás, mozgás!

Az ülő életmódunkból fakadó akár gerinc-, akár szív- és érrendszeri problémák sokasága mindannyiunk számára ismert. Az ember testfelépítése nem arra lett kitalálva, hogy naponta 8-10 órákat üljön egy helyben. Ha olyan a munkád, hogy megkívánja ezt, akkor is mindenképp próbálj időt szakítani a mozgásra. A legjobb az, ha a mindennapjaid részévé válik. A futás, az erőteljesebb gyaloglás, gerinctorna, bármilyen sport megteszi. Ezek mindegyike végezhető egyedül és párban vagy csoportosan is.

Ha irodai munkát végzel, vagy olyan jellegű a szakmád, hogy sokat kell állni vagy ülni, akkor tarts szüneteket is nagyjából óránként. Egy néhány perces séta, kis nyújtózás és máris jobban fog menni a munka.

Az a legideálisabb, ha egy héten többféle mozgásformát is tudunk gyakorolni. Két jó példa a gerinctorna és a futás. Egy kiadós gerinctorna segít erősíteni és nyújtani a tartóizmokat, ezáltal tudatosabb lehet a mozgásunk, valamint a tartásunk a mindennapokban is. A futás ezzel szemben a felviszi pulzusszámot, jó hatással van az erekre, a szívre, valamint az állóképességünket is javítja. A kettő jól kiegészíti egymást.

Aludj 1 órával többet!

No igen, az alávás. Ebből talán kamaszkorunkban kívánjuk a legtöbbet, ám akkor még vár a korai iskolakezdés, valamint gyakoribb az aktív éjszakázás. Felnőttként is fontos, hogy eleget pihenjünk, habár az alvás ideje folyamatos csökken, ahogy öregszünk. Természetesen ez is egyénenként és munkaidőtől függően eltérő lehet. Aki éjszakai műszakban kénytelen dolgozni, annak a nappalra jut az alvásidő. Az egyéni szükségletektől függően a napi 7-8 óra nyugodt alvást már pihentetőnek érezzük, ennyivel fittebben nekiindulhatunk a napnak. (A kisgyerekes szülők külön lapra tartoznak, hiszen nekik egy ideig teljesen a gyerekek alvásritmusa a meghatározó. Nem is egyszerű időszak, amikor kialvatlanul kell végigvinni egy napot egy babával vagy 2-3 évessel.)

A nyugodt alvás egyik feltétele, hogyan készülünk fel napunk e fontos szakaszára. Közvetlenül alvás előtt lehetőleg már ne nézzük a képernyőket (a telefon kijelzője is ide értendő). Egy jó könyvvel, kis olvasással, meleg teával le tudjuk nyugtatni az egész nap pörgő agyunkat.

Fontos, hogy abban a szobában, ahol alszunk ne legyen túl meleg. Természetesen ez is nagyon egyénfüggő, de 24-25 fokban már nem túl jó aludni, elég hűvösebb is. A takaró, a párna, a matrac mind-mind befolyásolják az alvás minőségét. A gerincünknek az a jó, ha kellően meg van támasztva. Ez túl puha matrac esetén nem valósul meg. A párna szintén akkor jó, ha a nyaki rész és gerinc felső szakasza egyenes tud lenni, tehát n legyen se túl lapos se túl alacsony. (Ez oldalt fekvésnél érdekes igazán.) A háton vagy hason alvók vagy nem használnak párnát, vagy minél laposabbat.