3 dolog, amire figyelj a laptop akkumulátorával kapcsolatban

laptopakkumlátor

Az akkumulátor üzemideje kiemelten fontos szempont a számítástechnikai eszközök vásárlásakor. Egyértelmű, hogy a töltés nélkül hosszú időn át működtethető készülékeket keressük. Azt viszont kevesen tudják, hogyan mire kell figyelni a használat és a tartozék pótlása során. Cikkünkben 3 hasznos szempontot osztunk meg, mely lítium-ion és lítium-polimer típusú akksikra vonatkozik.

 1. Laptop akkumulátor formázása

A formázás az egyik olyan teendő, melyről sokan elfeledkeznek. Pedig ezzel jelentősen javítható a termék élettartama.

Első használat előtt

Megérkezett végre a várva várt notebook? Mielőtt rögtön az összes funkciót kipróbálnánk, tegyük meg az alábbi két lépést:

 • Töltsük körülbelül 12 órán át az akkumulátort!
 • Ezután merítsük le 90-95 %-ra a készüléket.

Mindezt háromszor ismételjük meg!

Szükséges-e később is formázni?

Magát a formázást akkor nem kell megismételni, ha valóban laptopként használjuk ez eszközt, azaz nincs állandóan hálózaton. Érdemes minden használat során 20%-ig lemeríteni, majd feltölteni, s így nem kell újra formázni.

 1. Az eszköz helyes használata

Van néhány tanács, melynek betartásával szinten tarthatjuk a teljesítményt. Így biztosan sokáig rendelkezésünkre áll majd a készülék. A következőkre figyeljünk:

 • A laptop és a töltő is mindig szellőzzön. Tehát ne ágyban dolgozzunk vele.
 • Közvetlen napfénynek vagy hőnek ne tegyük ki a készülék egyetlen részét sem!
 • Folyamatosan ne legyen csatlakoztatva a töltő!
 • 0 %-ra soha ne merítsük le. Ezzel csak rontunk a helyzeten.
 • Drasztikus hideg nagy károkat okozhat az eszközben.
 • Időről időre jó ötlet kivenni az akkumulátort és áttörölni.
 • Ha egy akksit sokáig nem szeretnénk használni, s külön tároljuk, 1-2 havonta vegyük elő, merítsük le kb. 5 %-ra, majd töltsük fel újra!
 1. A laptop akkumulátor pótlása

Gondos törődés mellett is előfordul, hogy meghibásodik vagy károsodik a gép akksija. Amikor a notebook emiatt már szinte nem hordozható, cserélni kell az akksit.

Mire figyeljünk?

Az új termék vásárlása során a feszültség, a teljesítmény és a kapacitás értékeinek kell megfelelniük. Beszerezhetünk gyári új vagy utángyártott tartozékot. A különbség, hogy a gyártóhoz tartozó vagy attól független gyárba állítják-e elő őket. Mindkét típusból kapható megbízható laptop akkumulátor online és hagyományos üzletben is. A lényeg, hogy csak olyat vásároljunk, amire a forgalmazó garanciát ad. Kerüljük a gyanúsan olcsó ajánlatokat!

Hol vásárolhatunk?

A számítógépes szakboltokon túl az online webshopokban is érdemes felmérni a kínálatot. Az egyik ilyen a laptopakkumulator.eu, ahol szakértelem és széles választék vár. Elérhetőségei a következők:

 • e-mail: info@laptopakkumulator.eu
 • telefon: +36302931140

Összefoglalva: Akkor vagyunk elégedettek a laptop akkumulátorával, ha több órás üzemidővel működik, éveken át. Néhány egyszerű dolgot magunk is tehetünk, hogy ez így legyen. A fenti cikkben 3 tippet olvashattunk a teendőkkel kapcsolatban.