Nagytakarítás, amit muszáj megcsinálni

felmosóvödör

A januári és februári hónapok általában nagyon szürkék és ilyenkor elég kevés outdoor programon vehetünk részt. Miután lebontottuk a karácsonyfát és elpakoltunk minden adventi díszt a lakásból, kissé üresnek és unalmasnak tűnhet. Ilyenkor érdemes egy nagytakarításba, rendrakással egybekötött szanálásba kezdeni. Otthonunk, irodánk fel fog lélegezni és mi is jobban fogjuk érezni magunkat a rendezett térben.

A nagytakarítás lépései

Válasszunk egy napot, amikor ráérünk és nincs egyéb elfoglaltságunk. Erre tökéletes lehet egy szombat vagy egy vasárnap. Eredményesebbek leszünk, ha előre listázzuk a feladatainkat legalább fejben és tűzzünk ki valami jutalom célt is magunknak. Például érdemes beszerezni új függönyt, textíliákat a bútorokra, amivel új színeket stílust vihetünk a lakásba. Ezeke előre szerezzük be, mossuk át, hogy a takarítás végeztével már használható állapotban legyenek.

Első lépésben rakjunk rendet és dobjunk ki minden szükségtelen lomot, ami esetlegesen még a decemberi vendégjárásból megmaradt, mint használt csomagoló papírok, dobozok. A szükségtelen de még használható dolgokat válogassuk külön és vigyük el használtruha konténerbe, rászorulók részére kihelyezett élelmiszer dobozba, közösségi könyvlerakatba, esetleg fotózzuk le és tegyük fel apró hirdetési oldalakra. Ezt a rendrakásos részt érdemes a takarítási napunk előtt megcsinálni, hogy ezzel már később ne menjen az időnk.

Az év eleji nagytakarításkor a hűtő leolvasztása, konyha takarítás, a nappali, dolgozó vagy iroda és egyéb közösségi terek takarítására érdemes a legnagyobb figyelmet fordítani. A decemberi ünnepi időszakban ezek a helyiségek kapták a legnagyobb terhelést, így most megérdemelnek egy kis plusz törődést.

A konyha nagytakarítása

A konyhában engedjük le a hűtőt, amíg leolvad, tisztítsuk meg a sütőt, a tűzhelyet és a mosgatógépet. A mosogatógépnek, ha van saját tisztító programja, akkor azt üresen futassuk le. Érdemes ugyanezt megtenni a mosógéppel is. A takarítás sokkal gyorsabb, ha előre gondoskodunk minőségi tisztítószerekről és eszközökről. Egy jó zsíroldó csodákra képes! Kalkuláljunk a hatóidőkkel és eszerint végezzük egymás után a feladatokat. Gondoljunk az egyes konyhai eszközök vízkőtelenítésére is, mint a vízforraló, mosogatógép és esetleg a kávéfőzőt is érdemes ebből a szempontból ellenőrizni. Amíg a tisztítószerek hatnak, addig letörölhetjük a port  nehezebben elérhető felületekről, a konyhaszekrény tetejéről és a lámpákról. A konyhában a zsíros szennyeződések ezeken a felületeken is megtapadhatnak, így itt is jól fog jönni a zsíroldó. Minőségi és megbízható tisztítószereket beszerezhetünk a Higiénia Online webshopból, ahol további hasznos nagytakarítási tippeket is olvashatunk.

takarítás

Iroda és nappali helyiségek nagytakarítása

Bár a január vagy a február nem kimondottan az ablakpucolás időszaka, de ha fel szeretnénk frissíteni új színekkel ezeket a tereket, akkor érdemes legalább belülről megtisztítani őket és a függönyöket világosabb, élénkebb színűre cserélni. Csalogassuk egy kicsit a tavaszt, amire ilyenkor már mindenki nagyon vágyik. Érdemes a függönyök leszedésével és az ablakok áttörlésével, fűtőtestek portalanításával kezdeni. Majd gondosan töröljük át a bútorokat portalanítsunk mindenhol és szedjük le a pókhálókat. Ha illatos bútorápolót is beszerztünk, akkor a tisztaság azonnal érezhető lesz.

Miután végeztünk a bútorokkal, vegyük elő a porszívót és alaposan porszívózzunk fel mindenhol. Ne legyünk restek arrébb tolni a bútorokat, egy jó kis testmozgásnak is betudhatjuk. Végül pedig a felmosás következik, ha parketta vagy laminált padló van ezekben a helyiségekben.

Jutalmazzuk meg magunkat a nagytakarítás után

A tisztaság illata és a rend már önmagában is üdítőleg hat. Azonban, ha új függönyt, díszpárnákat is kihelyezünk vagy pár új képet, festményeket akasztunk a falakra és zöld növényeket helyezünk ki, akkor ezek garantáltan pozitív hatással lesznek a hangulatunkra. A rendezett környezet és az újdonság mindig inspiráló.