Milyen egy játékra alkalmas középkategóriás laptop?

laptop játékra

A laptopok esetében a kínálat igencsak szélesnek mondható minden kategóriában. Nem minden kategória alkalmas azonban játékra, vagy komolyabb dolgokra. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük milyen egy játékra alkalmas középkategóriás laptop és, hogy mennyibe is kerülhet egy ilyen masina a mai viszonyok között.

Mi kell ahhoz, hogy laptopon játszhassunk?

A laptopok esetében alapjában véve négy főbb kategóriát különböztethetünk meg. Név szerint az alsó, közép, felső és a gamer kategóriákat. Ezek közül ahogy az sejthető is, az alsókategória az abszolút alapokat nyújtja, mint egy fapados légitársaság, így játék terén mindenképp a középkategóriában érdemes halászni, ha játékra is alkalmas gépet keresünk. Fontos azonban, hogy csodát ne várjunk, a mai modern játékokkal aligha fogunk maximum beállításokkal játszani, így ezen a téren is kompromisszumra kell kényszerülnünk. A játékra való laptop esetében azonban ezek alá nem érdemes adni.

Megfelelő teljesítményű processzor

Processzor esetében az Intel a piacvezető, de az AMD is feltámadt hamvaiból és reális alternatívát kínálhat számunkra. Az Intel esetében mindenképp érdemes az i5-s jelölést keresni, generációban pedig ma már inkább a 8. 9. a javasolt. A korábbiak ugyanis már sokat veszítettek teljesítőképességükből. Az AMD esetében a Ryzen 5, ami alá nem érdemes adni, amik nagyjából az i5-s verziókkal versenyeznek, de pár dologban még le is hagyhatják őket. természetesen a jobb proci, magasabb árat jelent, így itt már sokat szűkülhet a metszet vásárlás során.

Kellő mennyiségű memória

Memória esetében ma már 4 gigabájt alatt rá se nézzünk laptopra, azonban ha játékra is használnánk, akkor inkább a 8 a határszám és még akkor is csak a minimum konfigurációknak fellehetünk meg a legtöbb modern játék esetében.

Jó sebességű és nagyságú tárhely

Attól függően, hogy hány játékot is tárolnánk gépünkön szükség lehet egy kifejezetten nagy tárhelyre, ami 500 giga és 1 terabájt között a legjobb. Ideális esetben azonban érdemes olyan verziót keresni, ahol az operációs rendszer (Windows, iOS) SSD-ről fut, míg minden mást hagyományos HDD-n tárolhatunk.

Dedikált grafikus kártya

Játékra alkalmasság szempontjából kardinális kérdés lehet a grafikus, vagy videokártya megléte. A gyártók költségcsökkentés szempontjából ugyanis inkább alaplapba épített, úgynevezett integrált kártyákat tesznek az alsóbb kategóriákba. Ezek azonban nem vehetik fel a versenyt a dedikált kártyákkal, amik már inkább alkalmasak játékok futtatására is. Sajnos a kriptobányászat alaposan felhajtotta a grafikus kártyák árát, így ezen a téren szintén komoly kompromisszumot kellhet majd kötni a teljesítmény és az ár tengelyén.

Részlet gazdag, színes kijelző

A jó játékélményhez természetesen egy jó kijelző sem árthat, ami estben a Full HD jelölést érdemes keresnünk. A gyártók egyik másik bevett költségcsökkentési megoldása, hogy gyengébb HD minőségű kijelző panelt építenek a laptopba, ami értelemszerűen ronthat a játék élményen is.

Megfelelő méretű akkumulátor

A játékra szánt laptopokat jellemzően ugyan hálózatról szokás üzemeltetni, de ha olykor elütnénk az időt utazás közben is, akkor nem árthat egy jó akkumulátor sem, ami bírja szuflával. Szerencsére még ha a gyári akksi gyenge is, azt könnyen bővíthetjük utólag is, hiszen az Asustól, az Apple termékeken át egészen a Packard Bell laptop akkumulátor forgalmazásáig igencsak széles kínálattal találkozhatunk.

Mennyibe kerül egy laptop, amin játszhatunk is?

Egy játékra alkalmas laptop esetében tehát ha csak ki nem fogunk egy kifejezetten akciós darabot, nem érdemes 200.000 forint alatt nézelődni. Amennyiben persze régebbi játékokkal is beérjük, akkor már lehet sakkozni az árcédulával és az érte kapható teljesítménnyel, de hosszútávon inkább érdemes kicsit többet rászánni, ha nem akarunk utólag mérgelődni, ha valami nem fut el a gépen.

Alternatíva, ha nem szeretnénk drága gépet venni

Végül egy sokak számára nem ismert alternatíva lehet, a felhő alapú gaming szolgáltatás, ami esetében nem szükséges űr laptop. Amennyiben legalábbis rendelkezünk stabil és szélessávú internettel, illetve 8-16 gigabájt memóriával, akkor akár böngészőből is futtathatunk játékokat, persze előfizetésért cserébe.

Összegezve

A játékra alkalmas laptophoz tehát kell egy erős processzor, egy dedikált videokártya, megfelelő mennyiségű memória, továbbá egy nagyobb merevlemez, FULL HD kijelző és egy jó akkumulátor is jól jöhet, de utóbbiak esetében lehet lejjebb adni is.