Miért érdemes elektromos falfűtést alkalmazni?

falfűtés

Felsoroljuk a legfőbb szempontokat.

Vegyük sorra, melyek azok a szempontok, amiket mérlegelünk, ha fűtési rendszerekről van szó! Először is azt, hogy milyen tüzelőanyaggal fogunk fűteni? Az mennyire könnyen beszerezhető? Mennyire költséges az üzemeltetése? Milyen hőérzetet ad a lakásunkban? Milyen bonyolult és költséges a telepítésük? Mennyire megbízható, és hosszú távon is időtálló rendszer? Talán az elektromos fűtési rendszerek adják ezekre a kérdésekre az ideális válaszokat.

A sor végén talán a fa-, vagy széntüzelésű kazánok vannak. Habár még manapság is használják őket, de azért inkább csak kiegészítésképp. A kazánhoz tartozik egy vízkeringető rendszer, és a melegvíz lakótérbe juttatásával történik a fűtés. Ez a megoldás viszont önmagában elég macerás. Megrendelni, majd átvenni a fát, azt felaprítani, begyújtani a kazánba, és időközönként újra fát kell tenni a tűzre. A fűtés hőfoka is nagyon nehezen szabályozható. Szóval akárhogyan is nézzük ez nem egy kényelmes megoldás – emeli ki Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

A gáztüzelésű fűtőrendszerek már sokkal praktikusabbak, hiszen a gázkazánt csak be kell kapcsolni, beállítani a hőfokot és a többi megy magától. De ebben az esetben is még csak a hőforrás eredetén változtattunk, és nem beszéltünk a fűtőtestekről. A gázfűtés esetében az egyes helyiségekben elhelyezett konvektorokkal is fűthetünk, így szobánként jobban tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.

Mind a két rendszer kiépítése bonyolult, sok időt vesz igénybe és sokba is kerül. Víz, vagy gáz elvezető csöveket kell telepíteni, szükség van fűtőtestekre, amik helyet vesznek el a lakótérből, kerülgetni kell őket.

Ezzel szemben az elektromos fűtés, például fűtőfólia, fűtőszőnyeg vagy fűtőfilm telepítése kifejezetten egyszerű a fűtőfóliákat közvetlenül a falakba helyezik és egy szabályzóval együtt rákötik az elektromos hálózatra. Nincs hosszú csőrendszer, amin elveszik a hő egy nagy része, itt közvetlenül a falakból érkezik a meleg. Az elektromos falfűtés sokkal kevesebb helyet foglal, mint a hagyományos fűtőtestek, hiszen nincsenek kiálló elemei, amik belógnak a lakótérbe, így nem vesznek el a hasznos térből és a helyiség esztétikai értékét sem csökkentik. Mivel nincs egy bonyolult, több elemből álló rendszer, aminél sok minden tönkre tud menni, így nincs szükség karbantartásra, és az üzemidejük is jóval hosszabb.

Az elektromos falfűtés egyenletes hőt biztosít a helyiségekben, hiszen nem egy-egy pontból melegíti a teret, hanem a nagy falfelületekből egyenlően elosztva sugározza a hőt. Ennek köszönhető az is, hogy nem kavarja fel a pont, nem szállnak a levegőben semmiféle allergén anyagok. A fűtőfilmek működésük közben nem állítanak elő semmilyen égésterméket, nem terhelik ezzel pluszban a levegőt.

Tehát elmondhatjuk, hogy az elektromos falfűtés használata esetén nem kell foglalkoznunk a fűtőanyag beszerzésével, a telepítése rendkívül egyszerű és nem igényel karbantartást. A fűtőszalagok egyenletes hőt biztosítanak, hőmérséklet jól szabályozható, sőt akár időzíteni is lehet, hogy mikor, hány fokra kapcsoljon be, ezt pedig még szobánként külön is állíthatjuk. Emiatt egy igazán gazdaságos és kényelmes megoldás.