Mi az a DHT és hogyan befolyásolja a hajhullást?

férfi hajhullás

Sajnos gyakran hallani olyan negatív hatásokról, amelyek a túl magas vagy túl alacsony tesztoszteronszinthez kötődnek. Nőknél többnyire a pattanásokkal kapcsolatban, férfiaknál zömében az izmok aspektusából. De van egy másik androgén, vagyis a férfiak jellemzőiért felelős hormon, amely szintén jelentős befolyással lehet a szervezeti működésre – ez nem más, mint a DHT, azaz a dihidrotesztoszteron. Kutatási tanulmányok szerint a férfiak hajhullásának több mint 95 százalékáért felelős.

Mi az a DHT?

DHT hormon, tehát egy androgén nemi hormon. A DHT mellett néha DH-nak vagy 5α-dihidrotesztoszteronnak is nevezik. Ez a tesztoszteronból átalakuló hormon számos férfias fizikai tulajdonsággal társul, megkönnyíti a pubertás alatt bekövetkező változásokat és befolyásolja a szexuális izgalmat. Az Endokrinológiai Társaság információi alapján egy felnőtt szervezet által naponta termelt tesztoszteron majdnem 10 százaléka DHT-vé alakul. A DHT erősebb, mint a tesztoszteron, viszont jóval kisebb mennyiségben van jelen. Azt viszont láthatjuk, hogy a DHT-szint a tesztoszteronmennyiség függvénye: minél több tesztoszteron áll rendelkezésre, annál több alakul dihidrotesztoszteronná. A termelést a hipotalamusz és az agyalapi mirigy szabályozza, amelyek az agy vezérlőközpontjaiként működnek. Jótékony hatással van a reproduktív egészségre, a termékenységre és a nemi vágyra is.

Szerepe a hajhullásban

A DHT hozzájárul a kopaszodás kialakulásához és befolyásolja a hajhullást vagy a hajnövekedést azáltal, hogy a fejbőr tüszőinek olajmirigyeiben lévő receptorokhoz kötődik, így szőrtüsző-zsugorodást idéz elő. Lerövidíti az élettartamot, végül pedig teljesen leállítja a szőrtermelést. Ha a DHT-t elnyomják, például a hajhullás megállítását célzó beavatkozások és eszközök jóvoltából, akkor a szőrtüszők tovább fejlődhetnek és új hajat növeszthetnek, mintegy természetes kezelésként a ritkuló hajra. A hajhullás csökkentését célzó intervenciók mind a DHT termelésére nézve, mind a szőrtüszőkötés befolyásolása tekintetében segítenek.

A fotó forrása:
MRAORAOR / Shutterstock.com