Három tipp porallergiában szenvedőknek

allergiás nő zsebkendővel

A porallergiához nem kell rendetlen lakásban élni, elég, ha a tapéta régi a falakon, padlószőnyeget használunk, vagy csak egyszerűen szmogos a levegő a városban, ahol élünk. Ráadásul annyi port akkor sem tudnánk kiszedni a szőnyegből sem, ha naponta többször porszívóznánk. Ezért aki allergiás rá, annak érdemes más, hatékonyabb megoldás után néznie. Nézzük, mik lehetnek még jók!

Minden porfogót száműzzünk

De főleg onnan, ahol alszunk. A porallergia tüneteit ugyanis jellemzően éjjel tapasztaljuk meg a legjobban, márpedig ha padlószőnyeg van a hálóban, akkor ideje felszedni, és inkább egy gyorsan kimosható rongyszőnyeget választani helyette. Ezt sajnos nem tudjuk megúszni, mint ahogyan a plüss anyagú tárgyak mellőzését sem. Használjunk pamutból, lenvászonból készült párnákat és egyéb anyagokat ott, ahol sokat tartózkodunk. A plüsst, a bársonyt és a többi szőrmés anyagot pedig jobb, ha elfelejtjük allergiásként. A legjobb megoldás az, ha nem csak ezeket a holmikat pakoljuk el, de a lehető legkevesebb felületet adjuk a szálló pornak. Vagyis a mütyüröket és egyéb apróságokat is máshol tároljuk inkább, ne a polcon a hálóban.

Párologtatás, szellőztetés és megfelelő fűtés

A porallergia főleg télen okoz nagy gondot az erre fogékonyaknak. Ez azért van, mert nyáron alapvetően többet szellőztetünk, gyakrabban cserélődik a levegő is, valamint nem megy a fűtés, ami folyamatosan felkavarja a port, pontosabban a poratka ürülékét, amire valójában allergiásak sokan. Ezért ha tehetjük, érdemes lecserélni a fűtésünket például olyan infra fűtőpanel vagy infra hősugárzó típusra, amely nem kavarja fel a port, és ami még ennél is fontosabb, nem szárítja ki a levegőt. Az infrafűtés ugyanis nem direkt módon fűt, hanem az infrasugaraknak köszönhetően lényegében a hőt az élő szervezet fogja fel, vagyis a házban lakók. Ezért nem szárítja úgy ki a levegőt, hogy az nekünk problémát okozzon. Márpedig az allergiások másik ellensége ilyenkor a száraz levegő. A párás levegő megköti a port, ami nem fog emiatt a levegőben szállni, ezért a legjobb, ha télre beszerzünk egy párásítót az infrafűtés mellé.

Tartsunk növényeket

A növények nem csak segítenek a levegő párásításában, de képesek megkötni a port is. Ráadásul tisztítják is a levegőt, ezért ha meg szeretnénk szabadulni a kellemetlen allergiánktól, a legjobb, amit tehetünk, ha kisebb dzsungellé alakítjuk a lakást. Nem csak kellemesebben fogjuk érezni magunkat a sok szép növény között, de soha többé nem kell arra ébrednünk, hogy megfulladunk a köhögéstől.

Kiemelt kép: Adobe Stock