Az egészséges életmód alapjai

egészséges életmód

Az egészséges életmód mást jelent egy vegetáriánus számára és mást a húsimádóknak. A lényeg, hogy egyensúlyba kerüljünk önmagunkkal és jól érezzük magunkat, magas legyen az energia szintünk és egészségesek legyünk.
Erre igen nagy hatással van milyen ételeket fogyasztunk, hogyan gondolunk magunkra, és milyen kapcsolatot ápolunk a világgal, ezen belül is a közvetlen környezetünkkel. Az életünkhöz való optimista hozzáállás igen nagy hatással van az egészségi állapotunkra, mert azt nem csupán azzal teremtjük, amit teszünk, hanem a gondolatainkkal is. A rugalmas gondolkodás és az új dolgok felé való nyitottság is része az egészségünknek és a kiegyensúlyozottságunknak.

A kezdet sohasem könnyű

A minden kezdet nehéz elve itt is érvényesül. A változtatáshoz az elején kicsit több energiát kell befektetni, aztán amikor már szokássá válnak az új dolgok önjáróvá válik a folyamat, amelynek során mélyebb önismeretre is szert tehetünk.
Az életmódváltás mindig több lépcsőből áll. Meg kell találnunk nekünk mi működik és ezt nem is olyan egyszerű kiszűrni a napjainkban ránk zúduló információáradatból. Sokan csak a fogyás miatt próbálgatják a különféle táplálkozási módokat, pedig a kisebb testsúly nem mindig jelent sokkal jobb közérzetet, főleg akkor nem, ha úgy érezzük túl nagy volt az ára.

Ha sikerül megtalálni a nekünk való ételeket akkor amellett, hogy akár súlyt is veszthetünk energikusabbá válhatunk, jobb lehet az emésztésünk és szebb a bőrünk. A munkabírásunk és a sportban nyújtott teljesítményünk is javulhat.

Miért hátrányos a fogyókúra?

Ha találunk egy a számunkra elég jó fogyókúrát és akár több éven át sikerül megtartani az elért eredményt, akkor az mindenképpen sikeresnek tekinthető. Sajnos a legtöbben rövid időn belül visszahízzák a leadott kilókat, sőt akár még többet is. A fogyókúrával az a baj, hogy kúráról beszélünk, ami egy bizonyos időszakot ölel át. A cél, hogy bizonyos plusz súlytól megszabaduljunk, ami aztán néha sikerül néha nem.

A fogyókúra legnagyobb hátránya, hogy kényszert jelent azzal kapcsolatosan, hogy mit ehetünk és mit nem, mikor ehetjük és mennyit ehetünk belőle. Ez nem alkalmazkodik a testünk igényeihez, tehát mindenképpen ellenállást fog belőle kiváltani. Tehát fogyókúrák helyett inkább életmód váltás a javasolt. Nem az a cél, hogy száműzzük a süteményt és a csokoládét az étrendünkből, inkább az, hogy válogassuk meg milyet és milyen mennyiségben fogyasztunk ezekből. Ha a testünk nem érzi, hogy megfosztottuk attól, amit szeret, sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetünk az életünk minden területén és az egészségünk is stabilabb lesz. Ehhez mindenkinek a számára leginkább működő módot kell megtalálnia.

A fogyókúra egyoldalú és kényszer

A fogyókúrák általában egyoldalúak és csak arra koncentrálnak mit ehetünk és mit nem ehetünk, azt teljesen figyelmen kívül hagyva miért vannak rajtunk a plusz kilók. Arra sincsenek tekintettel, milyen hatással lehet az étrendünkben kötelezővé tett változás az egészségünkre, holott a túlsúlynak minden esetben van lelki háttere is.

Vannak, akik számára a vegetáriánus ételek biztosítják a magas energia szintet és vannak, akik nem tudnak meglenni hús nélkül. Egyik sem jó vagy rossz, hallgassunk a testünkre és ne erőltessünk rá olyan dolgokat, amelyek nem működtethetők hosszú távon mert állandó ellenállásba ütköznek.

Ahhoz, hogy egészségesebben éljünk és jobb viszonyt ápolhassunk a testünkkel először a szemléletünkön kell változtatnunk. Meg kell találnunk azt a fajta táplálkozási és életmódot, ami a legjobban illik hozzánk. Lehet az étel egyszerre egészséges, laktató, elérhető áron emellett nagyon finom is, akkor is, ha csupán növényi alapú. Ha hetente néhány alkalommal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk már azzal is nagyon sokat tettünk a jobb közérzetünkért és az egészségünkért.