A legjobb analóg játékok kisgyerekeknek: 5 tipp

analóg gyerekjátékok

Klasszikus építőjátékok, kirakók, logikai játékok, kártyajátékok és kézműves tevékenységek, amelyek örömet és tanulást nyújtanak a gyermekeknek, miközben távol tartják őket a digitális világtól.

Ma már egyre kevesebb olyan játék létezik, amelyik nem csak szórakoztatja, de aktívan fejleszti is a gyerekeket. A mai elektromos, villogó, digitális játékok legtöbbször csak negatív hatással vannak a gyerekek egészségére, mint tanítják őket. Nagyon fontos számukra, hogy a digitális világ helyett a valódi világ csodáit is felfedezzék, és ebben segítenek nekik az olyan játékok, amiket távol a számítógéptől, vagy digitális játékok zajától élvezhetnek, és ezáltal tanulhatnak. Cikkünkben öt olyan lehetőséget szeretnénk bemutatni, amik jó alternatívák lehetnek a szabadidő eltöltésére.

  1. Építő játékok

Lehet szó legóról, annak kistestvéréről” a duplóról, vagy fa építőkockákról, ezek a játékok minden generáció számára fejlődést, és szórakozást nyújtanak évtizedek óta. Az építő játékok nagyban fejlesztik a szem- kéz koordinációt, a figyelmet, a türelmet, és meglepő, de a problémamegoldó képességet is. Miközben a gyerekek várakat és tornyokat építenek, számos problémával találják szemben magukat. Ha ide, vagy oda teszik a kockát vajon leomlik-e a torony, ha ezt- és azt- összeillesztik megfelelő formát kapnak-e, vagy például egy lego ház megépítése során mit, hova illesszenek ahhoz, hogy meg tudják építeni amit szeretnének. A problémamegoldó képesség és türelem olyan készségek, amikre a szociális helyzetekben nagy szükségük lesz.

Az építő játékok ráadásul számos formában megtalálhatók, mindenki megtalálhatja kedvencét és az ízlésének megfelelőt. Ebbe a kategóriába sorolhatók talán a kirakók és tetrisz játékok is, de megtalálhatóak a manapság népszerű szivárványok is, amiket ha a megfelelő méret szerint sorba rendezik a gyerekek, a szobájukba saját szivárványt kaphatnak. A holland Little Dutch márka kínálatában is megtalálható Little Dutch szivárvány nem csak jó játék, de megtanítja a gyerekeknek a nagyság sorrend fogalmát és még szép dekoráció is lesz a gyerekszobába.

  1. Rajzolás, színezés

A rajzolás is egy olyan tevékenység, amit a gyerekek, felnőttek, együtt, és nagy örömmel végezhetnek. Lehet akár családi programot is csinálni belőle, aminek köszönhetően minőségi időt tudnak együtt tölteni a gyerekek és a szülők. A rajzolásnak is több alternatívája létezik: lehet akár nyáron, jó időben az aszfaltra krétával is rajzolni, különböző mintákat, vagy feladatokat (pl. ugróiskolát) rajzolni az aszfaltra és ezzel is megmozgatni a gyerekeket, de találhatóak ma már olyan különleges színezők is, amiket vízzel kell kiszínezni”. Ezek mind-mind jó alternatívák lehetnek a szokásos (de egyébként nagyon jól működő, és élvezetes) papír és ceruza helyett. A rajzolás a finommotorikus képességek mellett, a kreativitás, képzelőerő és a koncentrációs képességek fejlesztéséért is felelős. Nem csak arra tanítja a gyerekeket, hogy amit elképzelnek, a kifejező képességüket használják rajzolás formájában is, de kitartóis válnak azáltal, hogy amit nem sikerül tökéletesen lerajzolniuk azt próbálják meg újra és újra, mert egyszer sikerülni fog.

  1. Gyurmázás

A gyerekeknek nagyon fontos, hogy a finommotoros képességeiket fejlesszék, mert ezeknek nagy szerepe lesz később az iskolában az írástanulás során, illetve általánosságban, a mozgásukban is nagy szerepet fog játszani.

Az ilyen kreatív tevékenységek, a gyerekek képzelőerejére és kreativitásra is pozitív befolyással vannak, aminek élénkítése nagyon fontos, főleg kisgyermekkorban. A kreativitás fejlesztésével ugyanis a gyerekek könnyebben tudnak problémákat megoldani, türelmesebb és empatikusabb ember lesz belőlük. Meglepő, de pont az olyan kreatív tevékenységeknek, mint a gyurmázás – amiről nem is gondolnánk, hogy bármi hatása lesz később a jó emlékeken kívül – pontosan azoknak a készségeknek az elsajátításban segít, amik később például az iskolában, művészeti tevékenységek során, igenis nagy szerepe lesz.

  1. Kirakók

A kirakók tipikusan azok közé a játékok közé tartoznak, amik az egész családot szórakoztatják és mégis, hatalmas fejlődést tudnak jelenteni a gyerekek számára. A kirakók lehetnek akár együtt töltött családi esték főszereplői, de akár a már önállósodni kívánó gyerekek kezébe is adhatjuk, egyedül is könnyedén eljátszanak velük – akár órákig. Számos fajta kirakó létezik, amelyek a gyerekek javára is válnak a szórakoztatás mellett, ilyenek például a forma kirakók, amelyekkel akár egy földgömböt, vagy más formát lehet építeni, de a puzzlek között megtalálhatóak a tipikus tájképes, vagy állatos változatok, de ennél komolyabb, akár felnőtteknek készült darabok is találhatók, amiknek megépítése napokat is igénybe vehet.

A gyerekek számára, a rész- egész viszony megismerésében, a finommotorika fejlesztésében, a problémamegoldó képesség javításában és a figyelem elmélyítésében segít. Ezek mind-mind olyan készségek, amiket akár iskolára való felkészítés gyanánt is érdemes elsajátítani a gyerekeknek és akár ezzel is segíthettek neki, hogy az iskolát jelentő új helyzetben való helytállás ne legyen annyira megterhelő.

  1. Babázás, autózás – szerepjátékok

A szerepjátékoknak nagy szerepe van a gyerekek érzelmi fejlődésében. Ezek a játékok az érzelmeik helyes kommunikálására és azok feldolgozására tanítják őket. Babázás, vagy a plüssállatokkal való beszélgetés közben például a gyerekek újra és újra elmesélhetik, eljátszhatják a nap során történt eseményeket, amelyeket ezáltal könnyebben fel tudnak dolgozni, és a szülők is kaphatnak egy képet arról, hogy mi érintette esetleg gyermeküket mélyen a nap során történt események közül. A szerepjátékoknak még az identitás helyes kialakulásában is szerepük van, gondoljunk csak arra, amikor a kislányok ringatják a kisbabájukat és ez az anyaszerepre készíti fel őket, vagy amikor a fiúk dolgozni mennek”, ezzel is készülnek a családfenntartó szerepre.