Mit tud a négyévszakos, amit a nyári gumi nem?

4évszakos gumi

A hűvös téli idő beköszönte mindig rengeteg kérdést vet fel az autósok körében, különösen a gumiabroncsok biztonságosságát illetően. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben igyekeznek váltani a nyáriról téli gumira, de a beszerzés forrását illetően már sokan kompromisszumra kényszerülnek. Ha a tavalyi szett profilmélysége a kritikus 4mm-hez közelít, akkor mindenképpen szükség van a cserére. A felületi sérülések esetében is ajánlott az új abroncsok beszerzése. Milyen típus mellett érdemes letenni a voksot? Mennyivel tudnak többet a minden évszakban használható változatok a téli és a nyári guminál? Cikkünkben erre keressük a válaszokat.

Nyári gumik: melegben is optimális tapadás!

A nyári gumik speciális keverékből készülnek, ami lehetővé teszi, hogy meleg időben is optimális tapadást biztosítsanak. A futófelületük mintázata sekélyebb barázdákkal rendelkezik, amelyek hatékonyan vezetik el a vizet, ezáltal csökkentve az aquaplaning kockázatát. A nyári abroncsok oldalfalai merevebbek, így jobb menet-stabilitás érhető el a forró aszfalton.

Négyévszakos gumik: Változó hőmérsékleti viszonyok között is optimális teljesítmény!

Ezzel szemben a négyévszakos gumik kompromisszumos megoldást kínálnak mind a nyári, mind a téli körülmények között. Az összetételük olyan anyagokból áll, amelyek változó hőmérsékleten is megtartják rugalmasságukat. A futófelületük mélyebb és bonyolultabb mintázattal bír, ami jobban teljesít havas és nedves útfelületen. Az ilyen abroncsok általában lágyabbak, ami fokozza a komfortérzetet, ugyanakkor a tartósságuk és kopásállóságuk nem éri el a nyári vagy külön téli gumik szintjét.

Mérsékelt éghajlat és hőmérséklet mellett ideálisak!

Az is lényeges szempont, hogy a négyévszakos gumik általában magasabb profillal rendelkeznek, így kedvezőbbek a rosszabb minőségű útfelületekre. Azonban ezek a gumiabroncsok sosem fogják nyújtani azt a szintű teljesítményt nyári körülmények között, mint a speciálisan erre a célra készített társaik. Az ilyen típusú gumik eredeti célja az, hogy a mérsékeltebb éghajlatú területeken ne legyen szükség az évszakváltáskor aktuális gumicserélésre.

A nyári gumikat téli körülmények között használva biztosan nem lesz megfelelő a tapadás, ami balesetveszélyt okozhat. Ezzel szemben a négyévszakos gumik korlátozottan teljesítenek szélsőséges nyári hőmérsékleten és extrém téli időjárásban.

Sem nyáron, sem télen nem érik el a szezonális gumik előnyeit

A négyévszakú abroncs úgy van kialakítva, hogy mind a nyári, mind a téli körülmények között megfelelő teljesítményt nyújtson. Azonban a széleskörű használhatóságnak vannak hátrányai is, mivel a kompromisszumok miatt sem a nyári, sem a téli időjárási viszonyok között nem éri el a szezonális abroncsok teljesítményét. Míg a téli gumik lágyabbak és nagyobb mintázattal rendelkeznek, addig a négyévszakosak keményebbek és kisebb mintázatúak, hogy nyáron se kopjanak túl gyorsan.

Fókuszban a féktávolság

Télen, amikor a hőmérséklet gyakran fagypont alá süllyed, a féktávolság kritikus kérdéssé válik. A tesztek szerint a négyévszakos abroncsok hosszabb féktávolsággal rendelkeznek havas vagy jeges úton, mint a speciális téli gumik. Ennek oka, hogy a speciális keverék és a mintázat hiánya miatt a négyévszakos gumik nem tudnak ugyanazt a teljesítményt nyújtani, mint a kifejezetten téli időszakra tervezett abroncsok.

Alapvetően elmondható, hogy a választás az adott régió éghajlati sajátosságaitól és az autós igényeitől függ. Aki sokat autózik különböző körülmények között, annak érdemes két külön garnitúrával rendelkeznie, hogy mindig a legbiztonságosabb és leghatékonyabb megoldást választhassa. Azonban azok számára, akik mérsékeltebb körülmények között közlekednek, főként városi autózásban gondolkodnak, és csak ritkán mennek télen külterületre, hegyvidéki utakra, nekik a négyévszakos gumik megfelelő alternatívát nyújthatnak.

kép: pixabay.com